Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σαρακοστιανά για όλα τα πορτοφόλια

Την δυνατότητα να αγοράσουν σαρακοστιανά όλοι οι πολίτες θα έχουν αφού οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και είναι για κάθε πορτοφόλι, με βάση και στοιχεία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.
Σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα με τα είδη που θα αγοράσει ο καταναλωτής μπορεί να στοιχίσει έως και 10% ποιο φθηνά αφού σε πολλές περιπτώσεις τα κατεψυγμένα έχουν χαμηλές τιμές.
Οι έμποροι λαμβάνοντας υπόψη τους την οικονομική κρίση φρόντισαν ώστε να διαθέτουν είδη για όλα τις τσέπες, προκειμένου κανείς να μην στερηθεί αυτές τις μέρες τα πατροπαράδοτα σαρακοστιανά.
«Φέτος οι τιμές θα είναι έως και 10% κάτω από ότι πέρυσι, οπότε ο καταναλωτής θα μπορεί να ψωνίσει και να έχει στο τραπέζι του όλα τα αγαθά για να περάσει την Μεγάλη Εβδομάδα. Η κίνηση σε εμάς τα κατεψυγμένα έχει ήδη αρχίσει από το Σάββατο και αυτές τις μέρες θα κορυφωθεί. Αναμένουμε ότι σήμερα και αύριο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη», τόνισε ο κ Γιάννης Τοπιτζής που έχει κατάστημα με κατεψυγμένα στο κέντρο του Πύργου.

Πόσο πωλούνται
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα καλαμαριά πωλούνται από 10 μέχρι 12 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια περίοδο του 2009 πωλούνταν από 10 μέχρι 14 ευρώ. Σημειώνεται πως το 2008 οι τιμές τους κυμαίνονταν από 14 μέχρι 22 ευρώ το κιλό.

Εάν κάποιος επιλέξει να προμηθευτεί θράψαλα αντί για καλαμαράκια, θα δώσει 4 με 5 ευρώ το κιλό.
Τα χταπόδια πωλούνταν το 2008 από 12 μέχρι 16 ευρώ το κιλό. Το 2009 η τιμή τους κυμαινόταν από 8 μέχρι 12 ευρώ το κιλό, τιμή η οποία παραμένει και φέτος ίδια.
Οι σουπιές κυμαίνονται από 8 μέχρι 12 ευρώ, ενώ πέρσι η τιμή τους ήταν 8 με 10 ευρώ και το 2008 κόστιζαν 8 με 14 ευρώ.

Η τιμή του χαλβά διαμορφώνεται βάσει των πρόσθετων υλικών που περιλαμβάνει, όπως ξηροί καρποί ή σοκολάτα, και κυμαίνεται από 4,40 μέχρι 12 ευρώ το κιλό, έναντι 4,40 με 11,85 πέρσι.
Ο ταραμάς πωλείται από 3,5 μέχρι 7,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι η κατώτερη τιμή του ήταν 4 ευρώ -έφτανε μέχρι 7,5 ευρώ το κιλό.
Οι ελιές, ανάλογα το είδος, πωλούνται από 3,60 μέχρι 7,50 ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι.
Η παραδοσιακή λαγάνα θα πωλείται την Καθαρά Δευτέρα από 2 μέχρι 2,5 ευρώ.
«Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι. Η κίνηση έχει ξεκινήσει αλλά σήμερα αύριο και σιγά—σιγά κορυφώνεται. Από τα δικά μας είδη ο κόσμος προτιμά τον χαλβά Δραπετσώνας που είναι πολύ καλής ποιότητας», επεσήμανε ο κ Τάκης Ρουμπίνης που διατηρεί κατάστημα με είδη διατροφής στον Πύργο.

Κόστος τραπεζιού
Ένα σαρακοστιανό τραπέζι θα κοστίσει σε μια τετραμελή οικογένεια από 65 μέχρι 75 ευρώ. Εάν η οικογένεια επιλέξει να έχει κυρίως πιάτο τα καλαμαράκια, θα χρειαστεί 1,5 κιλό, κρεμμύδια, ένα κιλό ντομάτες, λάδι, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και άλλα υλικά, ανάλογα με τη συνταγή. Θα πρέπει λοιπόν να δώσει 25 ευρώ για το κυρίως πιάτο.

Σε αυτά θα προστεθεί το κόστος για την ταραμοσαλάτα, περί τα 5 ευρώ, για τις ελιές, γύρω στα 5 ευρώ, για τις σαλάτες, στα 4 ευρώ, για τη φασολάδα (8 ευρώ), το κρασί (7 ευρώ), τη λαγάνα (10 ευρώ), τα αναψυκτικά (6 ευρώ) και τον χαλβά (2,5 ευρώ).


Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ , Παναγιώτης Παυλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου