Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Προσωπική επιστολή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου

Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010


Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά την προσωπική επιστολή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετείχε στην σημερινή έκτακτη συνεδρία της Ιεραρχίας.
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων στην επιστολή του για ακόμη μια φορά είναι αποκαλυπτικός, και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο εισάγεται ήδη εις την Βουλή προς ψήφιση και ελάχιστα πλέον περιθώρια υφίστανται προς βελτίωση του, υπέρ της Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στην επιστολή του τονίζει:
Μακαριώτατε εγκαίρως έλαβα και μετ΄ ευλαβείας ανέγνωσα την πρόσκληση για συμμετοχή μου, στις εργασίες της συνερχομένης εκτάκτου Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με θέμα την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Επιτρέψατε μοι απαντητικός και όλως ευσεβάστως να γνωρίζω προς ημάς και δι΄ ημών προς την Σεπτήν Ιεραρχία ότι αδυνατώ να συμμετάσχω στις εργασίες της ΙΣΙ δια τους εξής λόγους:

Πρώτον: Θεωρώ τον χρόνο της εκτάκτου συγκλήσεως της ΙΣΙ όλως ακατάλληλον, δεδομένο ότι μετά δύο μόλις ημέρας άρχεται η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας, ήτοι τω σωτηρίω παθών του Κυρίου μας, ήτοι τυγχάνει περίοδος κατανύξεως, προσευχής και περισυλλογής. Επομένως πάσα άλλη ενασχόληση των Ιεραρχών εν συνεδρία μάλιστα δε για την ικανοποίηση οικονομικής φύσεως αιτημάτων και φορολογικών διεκδικήσεων, μέλλει να προκαλέσει σκανδαλισμό εις τας συνειδήσεις των πιστών της Εκκλησίας τέκνων.

Δεύτερον: Πέραν τούτο θεωρώ, ότι τώρα πλέον ότι είναι αργά πολύ αργά μάλιστα δια παρομοίας φύσεως διεκδικήσεις. Κατά την ταπεινή μου άποψη περιήλθε ανεπίστρεπτη ο κατάλογος για διαπραγματεύσεις η ενδεχομένως και δια πιέσεις χρόνος, προς ικανοποίηση των αιτημάτων της Εκκλησίας. Η Ιεραρχία θα έπρεπε να είχε συγκληθεί προ μηνός τουλάχιστον.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος φαίνεται να έχει επιληφθεί του προβλήματος, τώρα τι άραγε μπορεί να αποφασίσει η συνερχομένη σύνοδο της Ιεραρχίας;
Μου δίδετε η εντύπωση ότι συνέρχεται μόνον και μόνον δια να νομιμοποίηση την αδράνεια, την αβελτηρία, τον εφησυχασμό η την αναποτελεσματικότητα της Εκκλησιαστικής Διοικήσεως. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει δεν επιθυμώ να συμπράξω στην νομιμοποίηση.

Τρίτον: Το φορολογικό νομοσχέδιο εισάγεται ήδη εις την Βουλή προς ψήφιση. Ελάχιστα πλέον περιθώρια υφίστανται προς βελτίωση του, υπέρ της Εκκλησίας. Μακάρι να επιτύχετε το ανέλπιστο!

Τέταρτον: Η κοινή γνώμη έχει διαβρωθεί τόσο, ώστε έχει εναντιωθεί εις την Εκκλησία. Όλοι πιστεύουν, ότι η Εκκλησία διαθέτει τον πλούτον και για τον λόγον αυτόν και οφείλει να πληρώσει. Η Κυβέρνηση λοιπόν ενεργεί πιεστικώς προς την Εκκλησία, διότι όχι μόνο διαθέτει αλλά και εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλεονέκτημα τούτο, δηλαδή της εναντιώσεως της κοινής γνώμης προς την Εκκλησία. Ίσως να μην έχουν άδικο οι πιστοί μας, εναντιούμενοι στην Εκκλησία.
Διότι πώς να λησμονήσουν ότι την κατά πρώτη φάση της οικονομικής κρίσεως, ώτε εξ’ δηλούται η κρίσης στον Τραπεζικό τομέα η ΕΚΥΟ δια του Προέδρου της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου προέβη στην αγορά πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, αξίας 12.000.000 ευρώ;;

Πέμπτον: Πώς να λησμονήσει επίσης, ότι κατά την ημέρα των ονομαστηρίων σας (Ιούνιος 2009), εις το συνοδικό Μέγαρο συντελεσθήσε χαριστικέ ως εγράφη η αγοροπωλησία οικοπεδικών εκτάσεων στην περιοχή της Βουλιαγμένης και υπεγράφησαν διαδοχικά συμβόλαια μεταβιβάσεως της κυριότητας, δια τας οποίας ενεγράφησαν εις τον ημερήσιο Τύπον, τόσα και τόσα επικριτικά σχόλια χωρίς έκτοτε να δοθεί μια πειστική απάντηση για την νομιμότητα των γενομένων μεταβιβάσεων.

Έκτον: Εκφράζω την λύπη μου, διότι η ΔΙΣ ουδείς εκ των ασχούντων την Εκκλησιαστική Διοίκηση, συνέλαβε την ιδέα να προέλθει εγκαίρως εις μια έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινωνίας περί των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, ως και του κοινωνικού έργου που επιτελεί.

Η σιωπή δεν είναι πάντοτε χρυσός, θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμος παραδείγματος χάρη μια συνέντευξη ημών Μακαριώτατε, από της τηλεοψίας πριν η ξεσπάσει ο μεγάλος θόρυβος και κατά της Εκκλησίας επίθεσης.

Η φωνή της Εκκλησίας δεν ακούγεται, ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός παραμένουν άνευ στηριγμού. Μερικοί εξ ημών των Ιεραρχών μη υφισταμένης επισήμου ενημερώσεως, τολμούμε να ομιλούμε επί θεμάτων της επικαιρότητας, όπως π.χ. (Το νομοσχέδιο περί αβασάνιστου και άνευ προϋποθέσεων απονομής της Ελληνικής Ιθαγενείας, εις τους οικονομικούς μετανάστες, δια να εισπράξουμε ακολούθως ταπεινώσεις και ύβρεις δημοσίως ενίων εν Χριστώ αδελφών.

Κλείνοντας, την επιστολή του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, αναφέρει προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι «Αυτά και έτερα εισέτι εξίσου σημαντικά σημεία, όπως η ανακοίνωση ενίων αγίων αδελφών μας, περί παραιτήσεως από τον μισθό τους οι οποίοι πραγματικά τυγχάνει ανεφάρμοστος, από δε της χριστιανικής ηθικής κατακριτέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου