Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

«Δεν θα αντέξουμε το κόστος…»


Η τήρηση βιβλίων και η επιβολή Φ.Π.Α. στους αγρότες των λαϊκών αγορών θα έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια οικονομική επιβάρυνση και οικονομική εξαθλίωσή τους, καθώς δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν αυτό το τεράστιο κόστος. Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα μπουν ταμειακές μηχανές και στους αγρότες-παραγωγούς των λαϊκών αγορών και θα υποχρεούνται στην απόδοση Φ.Π.Α. (κατ' εξαίρεση με τους άλλους αγρότες) όσοι πωλούν τα προϊόντα που παράγουν στις λαϊκές, έχουν θορυβηθεί αρκετά, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους.Όλοι οι αγρότες, όπως και οι αγρότες των λαϊκών αγορών, φορολογούνται βάσει νόμων με αντικειμενικά κριτήρια που προκύπτουν από τα στρέμματα και το είδος του προϊόντος που παράγουν. Όπως επισημαίνουν, το μέτρο της τοποθέτησης των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές στους αγρότες πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε σε καμία περίπτωση να μη χάνεται η αγροτική ιδιότητα του παραγωγού που προσέρχεται στις λαϊκές αγορές.

Σε δηλώσεις της η γραμματέας του Συλλόγου πωλητών λαϊκών αγορών Ν. Ηλείας «Η Δήμητρα» κα Θεοδώρα Κλάδη ανέφερε: «Η ένταξη στο καθεστώς Φ.Π.Α. (κατ' εξαίρεση με τους άλλους αγρότες) θα επιφέρει τεράστιο λειτουργικό κόστος σε εμάς τους αγρότες των λαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση πολλών αγροτών από τις λαϊκές, οι οποίοι παραγωγοί θα αντικατασταθούν φυσικά από εμπόρους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των τιμών. Ο θεσμός των λαϊκών αγορών πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, αλλά και των αγροτών που κατά πλειοψηφία είναι αγρότες μικρού στρεμματικού κλήρου και διαθέτουν τα προϊόντα τους πολλές φορές κάτω του κόστους συγκρατώντας τον τιμάριθμο και τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Αν τελικά μπουν ταμειακές μηχανές στους αγρότες των λαϊκών αγορών θα πρέπει να αποδίδουμε, όπως και τώρα, μόνο το 3% υπέρ ΕΛΓΑ, κάτι που ισχύει για όλους τους αγρότες και να μας επιστρέφεται Φ.Π.Α., όχι να πληρώνουμε - όπως επιστρέφεται Φ.Π.Α. σε άλλους αγρότες, που σήμερα εισπράττουν το 7% και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα πάει στο 11%». Τη δυσφορία του από τα μέτρα που προωθούνται εξέφρασε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Δήμητρα» κ. Ανδρέας Κούτρας τονίζοντας ότι: «Είμαστε αγρότες με μικρό στρεμματικό κλήρο και όχι η ελίτ της αγροτιάς και γι' αυτό το λόγο ασχολούμαστε και με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ως πωλητές στις λαϊκές αγορές. Δουλεύουμε όλο το χρόνο κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες στα χωράφια μας για να παράγουμε και να διαθέσουμε στον Έλληνα καταναλωτή φρέσκα, υγιεινά και προπάντων ελληνικά προϊόντα, που τόσο ανάγκη τα έχει ο τόπος μας και η πατρίδα μας. Χωρίς καμία επιδότηση, χωρίς κανένα οικονομικό δικαίωμα από την Ε.Ε., χωρίς επιστροφή Φ.Π.Α., χωρίς επιστροφή πετρελαίου».

Κινητοποιήσεις από βδομάδα
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα μέλη των σωματείων από την Ηλεία αναμένεται να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα μέτρα που προωθούνται.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Άννας Ψυχογυιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου