Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Αγρια διαμάχη μεταξύ δημάρχου και καθηγητή

Κανείς δεν περίμενε ότι η χθεσινή ορκωμοσία των 30 και πλέον σπουδαστών του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πύργου θα κατέληγε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου και του καθηγητή Γιώργου Ηγουμενάκη. Με φόντο τα προβλήματα, τις ελλείψεις και κυρίως το κτιριακό του ιδρύματος, οι δύο άντρες ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση και η εκρηκτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε επισκίασε την σημαντική ημέρα των σπουδαστών.
Για πλήρη αδιαφορία όλων των τοπικών αρχόντων κατηγόρησε ο καθηγητής τον κ. Παρασκευόπουλο, καταλήγοντας σε συμπέρασμα ότι ίσως είναι καλύτερα να φύγει το ΤΕΙ από τον Πύργο. Αυτές οι δηλώσεις εξόργισαν τον δήμαρχο που αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα, απαντώντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Ηγουμενάκης «ή δεν ξέρει τι λέει ή έχει σαφή σκοπό με συγκεκριμένη καθοδήγηση».

Πώς ξεκίνησαν όλα
Η αρχή του «κακού» έγινε λίγο μετά την πρώτη ομιλία του κ. Παρασκευόπουλου. Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πύργου ζήτησε συγνώμη από τους σπουδαστές «αν δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε» όπως είπε, «να είμαστε μια πόλη όπως θα θέλατε για τα φοιτητικά σας χρόνια. Κάναμε ό,τι μπορέσαμε». Τόνισε μάλιστα ότι ο Δήμος αυτή την περίοδο είναι φτωχός και γι' αυτό αρκέστηκε σε ένα συμβολικό δώρο, ένα βιβλίο, για κάθε σπουδαστή. Λίγο αργότερα στο βήμα ανέβηκε ο κ. Ηγουμενάκης για να πάρει το λόγο και να εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ σε όλους. «Ναι είναι φτωχός ο Δήμος με πλούσιους όμως κατοίκους που τους έκανε το ΤΕΙ. Ο δήμαρχος είπε πως έκαναν ό,τι μπορούσαν. Δεν έκανε τίποτα κανείς. Οι τοπικοί άρχοντες είναι απόντες εδώ και 7 χρόνια. Ειλικρινά έχω απογοητευτεί και ντρέπομαι που βρίσκομαι εδώ... Ζητώ εγώ συγνώμη από τα παιδιά γιατί κάποιοι δεν έχουν το θάρρος να το κάνουν». Αναφερόμενος στο θέμα της αυτονόμησης του ΤΕΙ, ο καθηγητής Εφαρμογών του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ δήλωσε πως όσοι ζητούν κάτι τέτοιο ή ζουν εκτός πραγματικότητας ή ονειρεύονται και υποστήριξε ότι για το μόνο που υπάρχει ενδιαφέρον είναι τα χρήματα που θα χαθούν από την τοπική κοινωνία όταν θα φύγουν οι σπουδαστές. Και κατέληξε λέγοντας: «Αν είναι έτσι, ας αφήσουν το ΤΕΙ να φύγει. Εμείς δεν είμαστε δεξαμενή ψήφων. Δεν έχετε κάνει τίποτα 7 χρόνια τώρα».Η δήλωση αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το δήμαρχο. «Αυτό θέλετε τελικά. Να φύγει το ΤΕΙ από τον Πύργο» απάντησε σε έντονο ύφος, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τέτοιες αντιδράσεις και δηλώσεις γίνονται σκόπιμα και εκ του πονηρού.

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε
Ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγησε και στους παρευρισκομένους, σπουδαστές και γονείς, ότι εδώ και τρία χρόνια γίνεται ένας αγώνας προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την στέγαση του ΤΕΙ. «Υποβάλλαμε δύο φορές πλήρεις φακέλους για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο της στέγασης του ΤΕΙ. Δυστυχώς ,δεν βρήκαμε ανταπόκριση ούτε από την πολιτεία ούτε από το ΤΕΙ. Βρήκαμε μόνο περίεργες υπεκφυγές οι οποίες δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πού οδηγούσαν. Σήμερα καταλάβαμε πού οδηγούσαν... Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο εκπονείται και το οποίο σχέδιο ακούει σε μια φωνή που λέει «διώξτε το ΤΕΙ από τον Πύργο. Λυπάμαι αν κάποιος πιστεύει ότι η κοινωνία του Πύργου βλέπει τους φοιτητές σαν μισθώματα και σαν δαπάνες στα μπαρ και τα εστιατόρια. Τουλάχιστον εγώ και η παράταξή μου βλέπουμε το ΤΕΙ σαν στοιχείο πολιτισμού και σαν πυλώνα όχι της τοπικής οικονομίας αλλά της τοπικής κοινωνίας».

Η ορκωμοσία
Μετά από την εκρηκτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, έγινε τελικά και η ορκωμοσία των σπουδαστών. Τον όρκο εκφώνησε ο πρώτος στη βαθμολογία φοιτητής Σεραφείμ Κυριακού. Νωρίτερα, ο προϊστάμενος του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ κ. Θανάσης Κούτρας πήρε το λόγο και τόνισε ότι η μοναδικότητα του τμήματος κάνει και τους σπουδαστές ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας. Επίσης τόνισε ότι το τμήμα ακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας και ζήτησε από την τοπική κοινωνία να είναι παρούσα και να σταθεί δίπλα στο ΤΕΙ γιατί όπως τόνισε «έχει πάρει πολλά από το τμήμα και θα πάρει ακόμη περισσότερα». Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής και προϊστάμενος του τμήματος Μουσειολογίας Νίκος Σκλάβος, αναφέρθηκε στην επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών.

Source: PROTI, Βίκυ Γκουγκουστάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου