Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

 Ξένοι στην ίδια χώρα Σλάβοι και Αλβανοί


Ανησυχητική επιδείνωση στις σχέσεις ανάμεσα στη σλαβική πλειοψηφία και την αλβανική μειονότητα διαπιστώνουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, καθώς δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα ένοπλων εθνοτικών συγκρούσεων οι προσπάθειες οικοδόμησης μιας νέου τύπου πολιτικής συγκατοίκησης φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με έρευνα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας των Σκοπίων Ντνέβνικ, το 93% των αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ δεν εγκρίνουν την πολιτική του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι αναφορικά με τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα.
ΜΜΕ των Σκοπίων και αναλυτές συμπεραίνουν, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ότι οι σχέσεις “Σλοβομακεδόνων” και Αλβανών στην ΠΓΔΜ επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.
Αλβανικής καταγωγής αναλυτές εκτιμούν στην εφημερίδα Ντνέβνικ ότι υπεύθυνο για την ένταση στις διεθνοτικές σχέσεις είναι το κυβερνών εθνικιστικό VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και ο τρόπος που χειρίζεται τα σχετικά ζητήματα, ενώ σλαβομακεδονικής καταγωγής αναλυτές εκτιμούν ότι υπεύθυνα είναι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα που κάνουν “κατάχρηση εθνοτικής ρητορικής”.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25,17%
Ο αλβανός αναλυτής Κιμ Μεχμέτι υποστήριξε ότι η δημοσκόπηση απλώς αποτυπώνει μία κατάσταση που διαρκεί εδώ και χρόνια, η πραγματική αλήθεια της οποίας είναι ότι Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες ζουν στην ίδια χώρα αλλά σε δύο διαφορετικούς κόσμους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2001 ξέσπασαν πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ αλβανών ανταρτών του UCK και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας, τον Αύγουστο του 2001.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2002, οι “Σλαβομακεδόνες” αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της χώρας και οι Αλβανοί το 25,17%. Μικρότερα ποσοστά λαμβάνουν οι Τσιγγάνοι, οι Σέρβοι, οι Τούρκοι κ.ά.

Source: MAKEDONIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου