Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Στην τελική ευθεία το πείραμα στο CERN

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 30 Μαρτίου, πρόκειται να επιχειρήσουν οι επιστήμονες του CERN τη σύγκρουση δεσμών πρωτονίων με νέο ρεκόρ ενέργειας, σε μια ακόμη προσπάθεια να ανακαλυφθούν τα μυστικά του Σύμπαντος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας, οι δέσμες των 3,5 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ, δηλαδή τρεισήμισι φορές υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, περιστρέφονται μέσα στην κυκλική σήραγγα του LHC από την προηγούμενη Παρασκευή, χωρίς να συγκρούονται. Η σύγκρουση θα επιχειρηθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Η υψηλότερη ενέργεια αναμένεται να φέρει τους ερευνητές λίγο πιο κοντά στην εξέταση των πιο μικρών σωματιδίων και δυνάμεων εντός του ατόμου, κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημιουργία της ύλης και του Σύμπαντος. Στόχος είναι η αναζήτηση και η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, που αποκαλείται “το σωματίδιο του Θεού”, λόγω της σημασίας που έχει στην κατανόηση της φυσικής. Όπως ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας του CERN, δρ. Τζέιμς Γκίλις, “συμβολικά, η έναρξη του ερευνητικού προγράμματος του LHC θα γίνει όταν θα αρχίσουμε συστηματικά να προκαλούμε συγκρούσεις των δεσμών για τη φυσική στο επίπεδο της ενέργειας που έχουμε επιλέξει για φέτος. Αυτό ελπίζουμε ότι θα συμβεί στις 30 Μαρτίου”. Από την πλευρά του ο διευθυντής του CERN στον τομέα των επιταχυντών και της τεχνολογίας Στιβ Μάιερς ανέφερε ότι “έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο των συγκρούσεων. Η ευθυγράμμιση και μόνο των δεσμών αποτελεί μια πρόκληση. Μοιάζει λίγο με το να εκτοξεύουμε βελόνες από τις δύο άκρες του Ατλαντικού και να θέλουμε να συγκρουστούν στη μέση της διαδρομής”.

Ο LHC, που βρίσκεται σε ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων κάτω από τα σύνορα Ελβετίας - Γαλλίας, λειτουργεί πολύ καλά από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν άρχισε πάλι να λειτουργεί έπειτα από εκτεταμένες επιδιορθωτικές εργασίες. Πολύ σύντομα ξεπέρασε τον επόμενο μεγαλύτερο επιταχυντή, το Tevatron στο εργαστήριο Fermilab, κοντά στο Σικάγο, αφού έφτασε την ενέργεια στα 1,18 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ, τη στιγμή του ο Tevatron λειτουργεί στα 0,98 τρισεκατομμύρια.

Η επιπλέον ενέργεια που παράγεται στη Γενεύη αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα σχετικά με τα αναπάντητα ερωτήματα στη φυσική σωματιδίων, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη της αντιύλης και η έρευνα για το μποζόνιο Χιγκς, ένα υποθετικό σωματίδιο που οι επιστήμονες εικάζουν ότι δίνει μάζα σε άλλα σωματίδια, αλλά και σε άλλα αντικείμενα και όντα στο Σύμπαν.


Η ελληνική ομάδα του CERN
Ερευνητές του ΑΠΘ πραγματοποιούν εκδήλωση αύριο στη Σχολή Θετικών Επιστημών
Δώδεκα άτομα από την ομάδα Σωματιδιακής Φυσικής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής του ΑΠΘ συμμετέχουν στην έρευνα που γίνεται στο CERN. Οι ερευνητές του ΑΠΘ έχουν μέχρι σήμερα σημαντική συμμετοχή στα πειράματα που αναμένεται να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο έχει δημιουργηθεί η ύλη, αφού έχουν εργαστεί στη συναρμολόγηση των θαλάμων και των επιμέρους σωλήνων μιονίων.

Σε αυτό το "εργοστάσιο παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας", το Cern, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στην αίθουσα Α31 του κτίριου της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΑΠΘ στα πειράματα του Cern, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Χρήστος Ελευθεριάδης τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες που ίδρυσαν το Ερευνητικό Κέντρο Cern, ενώ δεκάδες ανακαλύψεις που ξεπήδησαν από τους ερευνητές του Κέντρου δόθηκαν για ευρεία χρήση στο κοινό, αλλάζοντας κυριολεκτικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μία από αυτές τις καινοτομίες είναι και το περίφημο www με το οποίο αναζητά κανείς τις ιστοσελίδες στο Ίντερνετ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εφαρμογή των ανιχνευτών στις ιατρικές πράξεις".

Στόχος των ερευνητών μέσα από τα πειράματα του Cern είναι να μάθουν πώς έχει δημιουργηθεί ο κόσμος που μας περιβάλλει. Οι αποκαλύψεις που περιμένουν οι επιστήμονες θα είναι σημαντικές και δεν θα αφορούν μόνο το πώς τελικά έγινε η "Μεγάλη Έκρηξη" που δημιούργησε και τον δικό μας πλανήτη, αλλά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η ύλη στα πρώτα της στάδια. "Δεν μπορούμε από τώρα να εκτιμήσουμε τι αλλαγές θα φέρουν στη ζωή μας αυτές οι ανακαλύψεις", διευκρινίζει ο κ. Ελευθεριάδης.



Οι γραμμικοί επιταχυντές

Στην εκδήλωση που θα γίνει αύριο το απόγευμα θα μιλήσει και ο καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής, ο οποίος θα αναλύσει τα επιστημονικά προγράμματα του Cern σε επιταχυντές υψηλών ενεργειών για τα επόμενα χρόνια. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του LHC και των προ-επιταχυντών του.

Οι ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ έχουν δουλέψει στο πείραμα ATLAS του LHC και η ομάδα Αστροφυσικής με το πείραμα CAST.

 Οικονομική κρίση και Cern. "Στην έρευνα ό,τι κάνεις, πρέπει να είναι τέλειο", δηλώνει ο Χρήστος Ελευθεριάδης και εξηγεί ότι "ακόμη και το ατύχημα στον επιταχυντή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν δεν ήταν τόσο άμεση η ανάγκη να εξοικονομηθούν χρόνος και χρήματα. Με αυτήν την έννοια, ναι, και τα πειράματα του Cern έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση".

Source: MAKEDONIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου