Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Υπέγραψε το νόμο για την Υγεία ο πρόεδρος Barack Obama

«Υπογράφω αυτή τη μεταρρύθμιση εκ μέρους της μητέρας μου που διαφωνούσε με τις ασφαλιστικές εταιρείες ακόμη και όταν έδινε μάχη με τον καρκίνο στις τελευταίες της ημέρες», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα .

Με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε, χθες, στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου τον ιστορικό νόμο ύψους 938 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο νόμος αυτός αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην εσωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1960 και μετά, φιλοδοξεί να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη σε περίπου 32 εκατομμύρια ανασφάλιστων Αμερικανών και θεωρείται δεδομένο ότι θα αγγίξει, είτε λίγο είτε πολύ, τη ζωή κάθε πολίτη στη χώρα.
«Μόλις προφυλάξαμε την πρωταρχική αρχή ότι όλοι πρέπει να έχουν μία βασική ασφάλεια όσον αφορά την υγεία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος αμέσως μετά την τελετή υπογραφής στην κατάμεστη Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου. Δημοκρατικοί βουλευτές διέκοπταν διαρκώς με τα χειροκροτήματά τους τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Σήμερα, σχεδόν μετά από έναν αιώνα προσπαθειών, σήμερα μετά από ένα χρόνο διαβουλεύσεων, σήμερα αφότου όλες οι ψήφοι καταμετρήθηκαν, η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας γίνεται νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα χαμογελώντας πλατιά μη μπορώντας να κρύψει τη χαρά αλλά και την ικανοποίησή του.
«Υπογράφω αυτή τη μεταρρύθμιση εκ μέρους της μητέρας μου που διαφωνούσε με τις ασφαλιστικές εταιρείες ακόμη και όταν έδινε μάχη με τον καρκίνο στις τελευταίες της ημέρες», ανέφερε εξάλλου ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος είχε επικαλεστεί τη μητέρα του και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, όταν πραγματοποιούσε περιοδείες σε όλη τη χώρα προκειμένου να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που προωθούσε.

Ο ίδιος, εξάλλου, χαιρέτισε την αρχή «μίας νέας εποχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζοντας ότι αυτός ο νόμος θέτει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μάχονταν γενιές Αμερικανών.
Στην αίθουσα, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονταν πολλοί Δημοκρατικοί νομοθέτες, τόσο γερουσιαστές, όσο και βουλευτές, οι οποίοι, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους.

Το πολύπαθο νομοσχέδιο εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Κυριακή με 219 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά. Η μεταρρύθμιση αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί έκαναν τελικώς πράξη τις πιο σαρωτικές αλλαγές εδώ και δεκαετίες στην πολιτική για την Υγεία.

Πάντως, όπως είναι γνωστό, δεν ήταν όλοι χθες χαρούμενοι από τη μετατροπή σε νόμο του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

Γενικοί εισαγγελείς από 13 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν χθες αγωγή, αμέσως μετά την υπογραφή του νόμου από τον Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι αντισυνταγματικός.

Ο γενικός εισαγγελέας της Φλόριδας, Μπιλ Μακόλουμ, ήταν αυτός που κατέθεσε την πρώτη αγωγή, και στη συνέχεια ακολούθησαν συνάδελφοί του από τη Νότια Καρολίνα, τη Νεμπράσκα, το Τέξας, το Μίσιγκαν, τη Γιούτα, την Πενσιλβάνια, την Αλαμπάμα, τη Νότια Ντακότα, τη Λουιζιάνα, το Αϊντάχο, την Ουάσιγκτον και το Κολοράντο. Από τις πληροφορίες εξάλλου που υπήρχαν, την κίνησή τους ήταν πολύ πιθανό να ακολουθήσουν, ακόμα και χθες, και άλλοι γενικοί εισαγγελείς άλλων πολιτειών, που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Στην Ουάσιγκτον, οι Ρεπουμπλικανοί έδειξαν να παραμένουν σταθεροί στην αρνητική στάση που κράτησαν έναντι του νομοσχεδίου.
«Με την υπογραφή του συγκεκριμένου νόμου, ο Αμερικανός πρόεδρος εγκαταλείπει τη βασική αρχή, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση κυβερνά καλύτερα όταν βρίσκεται κοντά στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά προς τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, από το Οχάιο. «Είναι η πρώτη φορά που μια θεμελιώδης αλλαγή όπως αυτή πραγματοποιείται χωρίς τη στήριξη και των δύο πολιτικών παρατάξεων», είπε εξάλλου ο ίδιος.
Εχοντας αυτά στο μυαλό του, και με το δεδομένο ότι αρκετά από αυτά που προβλέπονται στο νόμο θα τεθούν σε ισχύ ύστερα από χρόνια και όχι άμεσα, ο Αμερικανός Πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε χθες αμέσως μετά την υπογραφή του νόμου έσπευσε να εστιάσει στις άμεσες επιπτώσεις του νόμου, κάνοντας αναφορά στη δυνατότητα των παιδιών να παραμένουν στα σχέδια Υγείας των γονιών τους αλλά και στην απαγόρευση στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνούνται κάλυψη σε παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με ασθένειες.

«Μόλις διασφαλίσαμε τη βασική αρχή, ότι όλοι θα πρέπει να έχουν μια βασική ασφάλιση όσον αφορά την Υγεία τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Λευκός Οίκος έκανε, εξάλλου, ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου χθες όλα τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν, χθες, στην ιστορική στιγμή της υπογραφής από τον πρόεδρο του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία. Για το λόγο αυτό αναβλήθηκε μια προγραμματισμένη εκδήλωση με ομιλητή τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ακύρωσε την καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία, οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά μειονεκτήματα εξαιτίας της στάσης που κράτησαν τους τελευταίους μήνες στο όλο ζήτημα, σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα αναφέρει σε χθεσινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Από νομοθετικής πλευράς, η στρατηγική των Ρεπουμπλικανών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη τους για μήνες προέβλεπαν ότι το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιζόταν και παράλληλα το γεγονός αυτό θα σημάδευε αρνητικά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγές: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, Νιου Γιορκ Τάιμς, A.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου