Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Διχασμένοι οι Κινέζοι στη διαμάχη με την Google


ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Διχασμένοι είναι οι κινέζοι χρήστες αναφορικά με την αντίδρασή τους στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Google και της κινεζικής κυβέρνησης. Τη στιγμή που κάποιοι συγκεντρώνονταν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Πεκίνο, υποστηρίζοντας την απόφασή της να λήξει τη λογοκρισία, άλλοι εξέφραζαν την οργή τους.
Πολλοί ήταν οι χρήστες που άφηναν σχόλια στην κινεζική ιστοσελίδα sina.com.cn, όπως “Google, φύγε από την Κίνα” και “Φύγετε, εμείς έχουμε το Baidu”. Το Baidu είναι η κινεζική μηχανή αναζήτησης, που χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες του ίντερνετ στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία παροχής Ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας, ΤΟΜ Online, που διοικείται από τον πλουσιότερο άντρα του Χονγκ Κονγκ, Λι Κασίνγκ, ανακοίνωσε ότι σταματάει να χρησιμοποιεί την Google. Οι δύο εταιρείες έχουν μια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με την ΤΟΜ, δεν θα ανανεωθεί, ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google, οι συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν θα καλυφθούν.

Η απόφαση της Google να παραπέμπει τους κινέζους χρήστες στη μηχανή αναζήτησης που είναι τοποθετημένη στο Χονγκ Κονγκ, η οποία δεν υπόκειται σε λογοκρισία, χαρακτηρίστηκε “τελείως λανθασμένη” από κινέζο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Πάντως, πολλοί είναι οι κάτοικοι της χώρας που δηλώνουν ευχαριστημένοι επειδή λαμβάνουν τώρα λιγότερο περιορισμένα αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους. “Δέχομαι την κίνηση με ικανοποίηση και στηρίζω την Google, γιατί μια μη λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης είναι κάτι που χρειάζομαι”, ανέφερε ο γνωστός blogger Ζιου Σουγκουάνγκ.

ΚΙΝΑ Οργή κατά της Google
Καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ Κίνας και Google μετά την απόφαση του κολοσσού υπηρεσιών ίντερνετ να σταματήσει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων των κινέζων χρηστών. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας.
Το Πεκίνο χαρακτήρισε την κίνηση “απολύτως λανθασμένη” και κατηγόρησε την εταιρεία ότι παρέβη τη δέσμευση που είχε αναλάβει όταν άρχισε να πρωτολειτουργεί σε κινεζικό έδαφος.
Ο αμερικανικός κολοσσός παραπέμπει πλέον τους χρήστες του από την Κίνα στη μη λογοκριμένη ιστοσελίδα του στο Χονγκ Κονγκ, παρότι τα κινεζικά firewall φαίνεται ότι συνεχίζουν να διασφαλίζουν τη λογοκρισία. Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί του BBC στο google.cn, μια αναζήτηση με τη λέξη-κλειδί “Τιενανμέν” φέρνει αποτελέσματα, ωστόσο η αναζήτηση για τον “Δαλάι Λάμα” οδηγεί σε μηνύματα όπως “πρόβλημα φόρτωσης της σελίδας” και “πραγματοποιήθηκε επανεκκίνηση της σύνδεσης”. Πάντως, το Πεκίνο επισήμανε πως η κίνηση της Google δεν θα επηρεάσει τη σχέση του με την Ουάσιγκτον.
Η Google είχε απειλήσει στις αρχές του έτους πως θα εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την κινεζική αγορά έπειτα από κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, που διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν από κινεζικές διευθύνσεις. Τώρα η κίνησή της να κλείσει ουσιαστικά το κινεζικό παρακλάδι της μηχανής αναζήτησής της, google.cn, αποτελεί σημαντικό χτύπημα στη διεθνή εικόνα της Κίνας, καθώς σημαίνει ότι μία από τις διαπρεπέστερες εταιρείες δεν είναι πια διατεθειμένη να συνεργαστεί με την κινεζική λογοκρισία του διαδικτύου.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δήλωσε “απογοητευμένος” για την αποτυχία της Google και της Κίνας να επιλύσουν τις διαφορές τους. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Χάμερ, οι αμερικανικές αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν από την Google λίγο πριν η εταιρεία ανακοινώσει την απόφασή της. Σύμφωνα με τον Χάμερ, “η Google έλαβε την απόφασή της βάσει αυτού που θεωρεί πως είναι προς όφελός της”, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον “σέβεται την απόφαση” της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ δήλωσε πως η κίνηση της Google αποτελεί μεμονωμένη πράξη μιας εμπορικής εταιρείας και δεν θα επηρεάσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις “εκτός αν πολιτικοποιηθεί και από άλλους”.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Google να παύσει τη λογοκρισία της μηχανής αναζήτησής της εξέφρασαν υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι κάλεσαν και άλλες εταιρείες του διαδικτύου να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Ο Κινέζος αντικαθεστωτικός Γουέι Τζινσένγκ, που ζει στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Google και Πεκίνου, αφού, όπως τόνισε, “γνωρίζαμε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα υποχωρούσε. Δεν ήταν δυνατός ο συμβιβασμός”.

Source: MAKEDONIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου