Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η ανάσταση του Ομπάμα

Με επίσκεψη στο Αφγανιστάν έκλεισε την εβδομάδα-όνειρό του

Με μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν έκλεισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα την dream week, την εβδομάδα-όνειρο, που επανέφερε στο πρόσωπό του το πλατύ χαμόγελο του 2008. Όσοι είχαν αρχίσει να τον συγκρίνουν με τον Τζίμι Κάρτερ, το αρχέτυπο του αδύναμου, αποτυχημένου Δημοκρατικού προέδρου, σώπασαν. Ο Ομπάμα έγινε ξανά «ο νέος Ρούζβελτ».
Η ολιγόωρη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Καμπούλ, η πρώτη της θητείας του, πραγματοποιήθηκε μέσα σε απόλυτη μυστικότητα. Ο Ομπάμα είχε αποσυρθεί από την Παρασκευή στο Καμπ Ντέιβιντ, η μικρή ομάδα βοηθών και δημοσιογράφων που τον συνόδευε ορκίστηκε να μην πει κουβέντα, και ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ενημερώθηκε μόλις μία ώρα προτού προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος. Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Καρζάι, τον οποίο πίεσε να πατάξει τη διαφθορά και να καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών που χρηματοδοτεί τους Ταλιμπάν. Συναντήθηκε επίσης με τον στρατηγό Στάνλεϊ Μακρίσταλ, τον ανώτατο αμερικανό στρατιωτικό διοικητή στο Αφγανιστάν και μίλησε σε αμερικανούς στρατιώτες.

Η δυσφορία
Ο οκταετής πόλεμος στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζεται με δυσφορία από την πλειονότητα των Αμερικανών και η απόφαση που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ομπάμα να στείλει στη χώρα επιπλέον 30.000 στρατιώτες έχει προκαλέσει στο εσωτερικό των ΗΠΑ πολλές γκρίνιες. Όπως επισημαίνουν εντούτοις οι αναλυτές, το πάγιο επιχείρημα του αμερικανού προέδρου πως «η επιμονή αποδίδει» έγινε τελευταία σαφώς ισχυρότερο. «Έπειτα από αυτήν την εβδομάδα, ίσως να οφείλουμε όλοι στον Ομπάμα μια συγγνώμη», επεσήμανε στην «Ιndependent» ο Ρούπερ Κόρνγουελ, σημειώνοντας πως η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, το ανάστημα που όρθωσε στο Ισραήλ και η συμφωνία μείωσης των πυρηνικών που «έκλεισε» με τη Ρωσία «μεταμόρφωσαν την προεδρία του».

Όπως λέει ο Γουίλιαμ Γκάλστον, πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον και νυν συνεργάτης του Βrookings Ιnstitution, η θητεία του Ομπάμα εισέρχεται πλέον σε ένα νέο στάδιο, το οποίο θα διαρκέσει χονδρικά έως τον Αύγουστο- τότε αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, και γνωρίζοντας πως πιθανότατα η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία θα συρρικνωθεί τον Νοέμβριο, ο Μπαράκ Ομπάμα «θα πιέσει όσο μπορεί και όπου μπορεί».

Η dream week του αμερικανού προέδρου
Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας
ΑΠΟ «ναι, μπορούμε» το σύνθημα έγινε «ναι, το κάναμε».

Έπειτα από πολύμηνη μάχη, το αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε την περασμένη Κυριακή τη σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στις ΗΠΑ τα τελευταία 45 χρόνια. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, 2 στους 3 Αμερικανούς το θεωρούν επίτευγμα της προεδρίας Ομπάμα. Το χαστούκι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου
ΙΣΡΑΗΛ και Ουάσιγκτον επιμένουν πως η σχέση τους παραμένει δυνατή. Την περασμένη εβδομάδα, εντούτοις, όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα κατέστησε σαφή τον εκνευρισμό του για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, εγκαταλείποντάς τον για να δειπνήσει κατ΄ ιδίαν. «Ο Ομπάμα έσκισε τη λευκή επιταγή του Ισραήλ», σχολίασαν οι «Τimes».

Η συμφωνία μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων με τη Ρωσία
ΘΕΩΡΕΙ- ΤΑΙ το μεγαλύτερο επίτευγ- μα του Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής από όταν εξελέγη πρόεδρος: όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, Ομπάμα και Μεντβέντεφ θα υπογράψουν στις 8 Απριλίου, στην Πράγα, συνθήκη διάδοχο της ψυχροπολεμικής Start, που θα προβλέπει μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών κατά 1/3.

Το «κατηγορώ» στους Ρεπουμπλικανούς

ΣΕ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ δριμύ τόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε το Σάββατο τους Ρεπουμπλικανούς ότι καθυστερούν μήνες τώρα στη Γερουσία την έγκριση του διορισμού 200 υποψηφίων σε κυβερνητικές θέσεις για να κερδίσουν «μερικούς πολιτικούς πόντους» και ανακοίνωσε, εκμεταλλευόμενος την κλειστή Γερουσία λόγω Πάσχα, τον απευθείας διορισμό 15 υποψηφίων.

TA NEA, Κίττυ Ξενάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου