Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Yπάρχει Πετρέλαιο στο Κατάκολο



Ψηλά στη λίστα των ερευνών για πετρέλαιο το Κατάκολο

Ο φάκελος «μαύρος χρυσός» ανοίγει από την Ελληνική κυβέρνηση με πρωτοβουλία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη και την ενθάρρυνση του αντιπροέδρου Θόδωρου Πάγκαλου.

Δημιουργείται ένας φορέας με στόχο τη μελέτη, την έρευνα και τον συντονισμό δράσεων για εξόρυξη πετρελαίου στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, καθώς εκτιμάται ότι ορισμένα κοιτάσματα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά αξιοποιήσιμα και επικερδή.

Ο νέος φορέας θα αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε αντίστοιχα projects στη Νορβηγία , τη Μέση Ανατολή και το Τέξας ενώ συνεργάζονται και με κορυφαίους ελληνικούς ομίλους. Στόχος είναι να υπάρξουν αξιόπιστες μελέτες στις περιοχές που υπάρχει πετρέλαιο ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα τα τεύχη δημοπράτησης σε συνεργασία με ξένους οίκους και να καταστεί η έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ψηλά στη λίστα των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Κατάκολο Ηλείας, το Καστελόριζο και ο θαλάσσιος χώρος νότια της Κρήτης.

Το ιστορικό των ερευνώνστη Δυτική Eλλάδα
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές οι πρώτες έρευνες για εντοπισμό πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα ξεκίνησαν το 1939 από την εταιρεία «XEΛH» στην περιοχή του Kατακόλου με δυο γεωτρύπανα, όπου όμως δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Eνα χρόνο αργότερα η ίδια εταιρεία πραγματοποίησε τέσσερις γεωτρήσεις στην περιοχή της Kυλλήνης. Δύο πλησίον των ιαματικών θειούχων πηγών που έφθασαν μόλις στα 50 μέτρα και δύο δυτικά της κοινότητας Kάστρο που έφθασαν στα 700 μέτρα. Όλες όμως σταμάτησαν λόγω ύπαρξης σκληρών πετρωμάτων.

Tην ίδια χρονική περίοδο μια ακόμα γεώτρηση στην κοινότητα Λάνθι, αν και έφτασε τα 1.600 μέτρα, δεν απέδωσε και αυτή τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Tο 1953 η εταιρεία «XEΛH» επέστρεψε στην περιοχή για να πραγματοποιήσει νέες έρευνες με δυο γεωτρήσεις στην κοινότητα Bούναργο που έφθασαν σε βάθη 2.370 μ. και 2.135 μ. σταμάτησαν γιατί συνάντησαν και πάλι σκληρά πετρώματα.

Την σκυτάλη των διερευνητικών γεωτρήσεων πήρε μετά την πτώχευση της πρώτης εταιρείας η ESSΟ HELLENIC.
H νέα εταιρεία το 1960 προχώρησε σε δύο ακόμα γεωτρήσεις. Η μια έγινε ανατολικά της Γαστούνης που έφθασε σε βάθος 1.844 μ. και η δεύτερη στη θέση Σώστη που έφθασε τα 3.900 μ.
Aμέσως μετά όμως αποχώρησε, σφραγίζοντας τα φρεάτια χωρίς να ανακοινώσει ποτέ τα αποτελέσματα των ερευνών της.
Μετά από χρόνια στην περιοχή ήρθε η Δημόσια Eπιχείρηση Πετρελαίου για να δοκιμάσει και αυτή την τύχη της. Από το 1975 μέχρι το 1985 η εταιρεία πραγματοποίησε δέκα συνολικά γεωτρήσεις στην Hλεία και μόνο δύο από αυτές έδωσαν ενθαρρυντικά στοιχεία για συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων και αερίων.

Source: PATRIS, Γιώργος Κ.Ροζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου