Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Στις καλένδες αεροδρόμιο και λιμάνι Κυλλήνης;

Με σκληρή γλώσσα για τις λανθασμένες κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, κατατάσσοντας έτσι το Νομό Ηλείας στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης, με έργα όπως το λιμάνι της Κυλλήνης και το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας να «εκτοπίζονται» αντίστοιχα από το Αίγιο και τον Άραξο, μίλησε προς τους τοπικούς παράγοντες του νομού χθες ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος κ. Τάσος Αποστολόπουλος.

Αντικείμενο της ημερίδας που έγινε στη Νομαρχία ήταν οι «Υποδομές και περιφερειακή ανάπτυξη», όπου κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία περιοχή από τις πιο πλούσιες και παραγωγικές, με καλό ανθρώπινο δυναμικό, η θέση μας στο χάρτη της ανάπτυξης καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις.

Μιλώντας προς τους παρευρισκόμενους, ο κ. Αποστολόπουλος εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» για τη στάση που έχουν κρατήσει οι θεσμικοί παράγοντες του νομού μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την έλλειψη ουσιαστικών έργων: «Για να αντιμετωπίσουμε τα πολύπλοκα προβλήματα και να μαζέψουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα χρειάζεται ρεαλισμός και θα πρέπει να αποκτήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Όταν ανέλαβα θεώρησα υποχρέωσή μου να βάλω τα χρήματα που υπήρχαν πάνω στο τραπέζι και να καλέσω όλους τους αρμόδιους φορείς. Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε μια σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, να μπουν όλα τα έργα ενταγμένα σε μια φιλοσοφία και να υπακούουν σε μια περιφερειακή συνείδηση».

Όπως τονίστηκε, το Γ΄ ΚΠΣ στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος έκλεισε μετά από παράταση ενός χρόνου αφήνοντας ημιτελή έργα της τάξεως των 83 εκατ. ευρώ και όπως επεσήμανε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας «βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δίλημμα. Τι θα κάνουμε με αυτά τα έργα, θα τα εγκαταλείψουμε, θα αναζητήσουμε πόρους ή θα τα πάμε στο ΕΣΠΑ. Βρισκόμαστε στο 4ο έτος του ΕΣΠΑ και η απορροφητικότητά μας σαν Περιφέρεια είναι στο 0%».

Η αναζήτηση και η εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων δεν επαρκεί αφού πρωτίστως χρειάζεται αλλαγή στάσης απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Ηλεία μπήκε σιγά - σιγά σε μια φθίνουσα πορεία και σήμερα ανήκει σε μια περιφέρεια η οποία είναι από τις φτωχές της χώρας μας. Πρώτο ερώτημα εν όψει και του «Καλλικράτη» είναι αν αυτή η περιφέρεια έχει ομοιογένεια, αν μπορεί δηλαδή κανείς να σχεδιάσει στη βάση της ένα πρόγραμμα για την αξιοποίηση περιφερειακών αλλά και τοπικών πλεονεκτημάτων».
Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Ηλείας
Η σημασία των επενδύσεων στο νομό μας είναι μεγάλη αφού το επενδυόμενο κεφάλαιο (ιδιωτικό ή δημόσιο) είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της γενικότερης παραγωγής.
Αυτό επισημάνθηκε κυρίως από το Νομάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπο Καφύρα, ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει κατατεθεί από τη Ν.Α. για την ανάπτυξη της Ηλείας που παρουσιάζεται στο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Νομού Ηλείας 2009 - 2020» που διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης για την Ηλεία: «Οι βασικές στρατηγικές περιφερειακές κατευθύνσεις είναι: η ανάδειξη και λειτουργία του Δυτικού Αναπτυξιακού Άξονα της Χώρας, η ανάδειξη, ενίσχυση και οργάνωση των Πόλων και Κέντρων Ανάπτυξης, η ανάδειξη της Ολυμπίας σε Πολιτιστικό Πόλο Διεθνούς Εμβέλειας, του Πύργου και της Αμαλιάδας σε Νομαρχιακό Δίπολο Ανάπτυξης. Επίσης η στήριξη των Τοπικών Κέντρων Ανάπτυξης, η δημιουργία των αναγκαίων Επιχειρηματικών και Αναπτυξιακών Υποδομών, η αξιοποίηση των Τοπικών Πλεονεκτημάτων, με την ενεργοποίηση της Τοπικής Επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη και λειτουργία Τοπικών Παραγωγικών Συστημάτων, η Ολοκληρωμένη και Ισόρροπη Ανάπτυξη των επιμέρους Χωρικών Ενοτήτων της Ηλείας με έμφαση στις αγροτικές και ορεινές περιοχές».

Στην Ηλεία, στην Περιφέρεια μας, η σημασία των επενδύσεων είναι μεγάλη, αφού το επενδυόμενο κεφάλαιο (ιδιωτικό ή δημόσιο) είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της γενικότερης παραγωγής. Η έκταση των επιπτώσεων στη διαδικασία της Περιφερειακής ανάπτυξης εξαρτάται από τη φύση, το μέγεθος και την ποιότητα των υποδομών που πραγματοποιούνται στην οικονομία, μέσω των επενδύσεων (ιδιωτικών και δημοσίων).

Σύντομες τοποθετήσεις έγιναν από τον βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλο ο οποίος επισήμανε ότι «ακόμα βρισκόμαστε στην εποχή του διορισμού», κάνοντας αναφορά στις πελατειακές σχέσεις που επικρατούν σε ολόκληρη τη χώρα, καλώντας τους πολίτες να δουν επιτέλους τι είναι αυτό που θέλουν από τους πολιτικούς, καθώς και από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και δήμαρχο Αμαλιάδας κ. Γιάννη Λυμπέρη και το δήμαρχο Πύργου.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Αννα Ψυχογυιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου