Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Αυστηρότερα τεκμήρια για ακίνητα

Στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
24/03/2010
Ακόμα πιο αυστηρά τεκμήρια για τα ακίνητα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, υψηλής αντικειμενικής αξίας, θα υποχρεούνται να δηλώνουν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε το προσχέδιο του νομοσχεδίου.
Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το πόθεν έσχες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από το πρώτο τετραγωνικό, προκειμένου να εξακριβώσει η εφορία την προέλευση των χρημάτων.
Το τελικό κείμενο δεν προβλέπει καμία αλλαγή στη φορολόγηση της Εκκλησίας, διατηρώντας το συντελεστή 20% επί των μισθωμάτων της ακίνητης περιουσίας τους.
Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Σώματος τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ, αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί η επεξεργασία του και τη Μεγάλη Τετάρτη.
Η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις.

Καμία εξαίρεση για κανέναν
Ερωτηθείς σχετικά για το φορολογικό νομοσχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε: «Δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κλάδοι του δημοσίου που έχουν πραγματικά ιδιαίτερες ανάγκες, στα πλαίσια, όμως, της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ως χώρα και ως οικονομία, εξαιτίας κυρίως των πολιτικών που άσκησε η ΝΔ, δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς».
Επισήμανε δε ότι σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο να μην γίνουν δεκτές εξαιρέσεις και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κρίνει τις ανάγκες κάθε κλάδου ξεχωριστά.
Όσον αφορά στο πλαφόν της φορολόγησης των αποζημιώσεων από απολύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι 60.000 ευρώ, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη φορολόγηση εκείνων που παίρνουν αποζημιώσεις πάνω από 150.000 ευρώ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι στην κοινή λογική καταγεγραμμένο και ειδικά στις σημερινές συνθήκες ότι θα πρέπει να φορολογηθούν.
Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για τα «γκόλντεν μπόις» και από την άλλη να θέλουμε να μένουν αφορολόγητα και στις αποζημιώσεις απολύσεως.
Τέλος, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό για το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι προς το παρόν λόγω και των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο και επανέλαβε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τη φορολόγηση της Εκκλησίας είναι γνωστές.

Συντελεστής ΦΠΑ
Στον συντελεστή ΦΠΑ 10% εντάσσονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Επίσης στον υψηλό συντελεστή 21% εντάσσονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές.
Παράλληλα, ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες αυξάνεται από 7% και 4% σε 11%. Ο νέος συντελεστής ισχύει για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2009 δηλαδή θα εφαρμοστεί και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν φέτος.

Όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα προϊόντα των πωλητών λαϊκών αγορών διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η υποχρέωσή τους για τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων και έκδοση αποδείξεων.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου