Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017

Από το "ΒΗΜΑτοδότης". Ο ρωμαίος αυτοκράτορας και ο Τσίπρας


Ο ρωμαίος αυτοκράτορας και ο Τσίπρας

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2017
Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια έλαχε ο κλήρος να σχολιάσει - και μάλιστα από το βήμα της Βουλής - τις εξαγγελίες, με την πομπώδη μορφή... διαγγέλματος, του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) για το «κοινωνικό μέρισμα» (όπως ονομάστηκε εφέτος - αντί για 13η σύνταξη που είχε ονομαστεί πέρυσι). Μέρισμα που η κυβέρνηση θα μοιράσει σε φτωχούς και καταφρονεμένους πολίτες μας. Και τι δεν του είπε του κ. Τσίπρα (που απουσίαζε βεβαίως στην Ξάνθη). Τον αποκάλεσε πρώτα από όλα «Αγιο Βασίλη», ότι «διαθέτει πρόδηλη αλαζονεία», ότι «μοιράζει χρήματα όπου θέλει», ότι «κάνει δακρύβρεχτα διαγγέλματα», ότι «συμπεριφέρεται με αυτοκρατορική λογική» και τον παρομοίασε με... ρωμαίο αυτοκράτορα. Για το τελευταίο, μάλιστα, έδωσε και... παράδειγμα:

Στην αρχαία Ρώμη, είπε, υπήρχαν δύο ειδών ταμεία. Το Imperium, που αποτελούσε το δημόσιο ταμείο της αυτοκρατορίας, και το Fiscus, το προσωπικό ταμείο του αυτοκράτορα. Στην περίοδο της παρακμής οι αυτοκράτορες, για να κάνουν τα ρουσφέτια τους και να φανούν αρεστοί στους πολίτες ή ακόμα και για να αγοράσουν ψήφους, «έβαζαν χέρι» στο Imperium αντί στο προσωπικό τους ταμείο, το οποίο το άφηναν ανέπαφο και καμιά φορά το αύξαναν κιόλας, αν και υπήρχε περίοδος παρακμής. Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος που βρισκόταν στην αίθουσα δεν απάντησε.


Κάνε και εσύ ένα διάγγελμα
Εδώ που τα λέμε, αυτά τα... διαγγέλματα, όπου κάθε λίγο και λιγάκι ο Αλέξης Τσίπρας στήνεται σε ένα πόντιουμ, κάποτε μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου (που δεν έχει ανάψει ποτέ) και κάποτε με φόντο τις νεραντζιές, για να εξαγγείλει ότι πιάσαμε τους στόχους, ότι περάσαμε στην ανάπτυξη ή να μοιράσει ως κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ, κάπως έχουν καταντήσει βαρετά (και ρουτίνα). Ποιος ο λόγος άραγε να γίνονται τόσο συχνά διαγγέλματα; Χάνουν και την αξία τους. Να σημειώσω εδώ ότι το διάγγελμα δεν αποτελεί εφεύρεση του Τσίπρα - και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί το χρησιμοποίησαν. Και ποιος δεν θυμάται το περιβόητο διάγγελμα του Καστελλόριζου με τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν μας εξήγγειλε, με φόντο κάτι βαρκούλες που περνούσαν αμέριμνα, ότι εισήλθε το ΔΝΤ στη ζωή μας; Στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας νόμιζε, όπως είπε, ότι πάμε σε... πόλεμο βλέποντας τον κ. Τσίπρα ανάμεσα σε δύο σημαίες και σε πόντιουμ να κάνει διάγγελμα. Προσέξατε ότι δεν έκανε ούτε ένα σαρδάμ, παρά το γεγονός ότι ανέφερε ποσά και αριθμούς; Ξέρετε γιατί; Υπήρχε η σιγουριά του... autocue μέσα από το οποίο τα διάβαζε. Σαν αυτό που έχουν οι παρουσιαστές ειδήσεων. Ετσι, έως ότου γραφεί το κείμενο στο autocue, υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση.


Αφησε τη σαρανταποδαρούσα και έπιασε τον Ντοστογέφσκι
Με καινούργιο μπλε (χειμωνιάτικο) σακάκι και με... ποσέτ (που μόλις διακρινόταν από την τσέπη του σακακιού του) εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το παλιό «dress code Tsakalotos» (δηλαδή γκρίζο πουκάμισο, γκρίζο παντελόνι, γκρίζο σακάκι -  όλα τσαλακωμένα) ανήκει στο παρελθόν. Φαινόταν ικανοποιημένος. Και γιατί να μην ήταν, τόσα λεφτά μοίρασε (βάσει σχεδίου και με τις ευλογίες των δανειστών, όπως είπε) μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά, ίσως από την υπερβολική χαρά του, ίσως από αλαζονεία (ποιος ξέρει;), δεν απέφυγε ούτε αυτή τη φορά τα «διαμαντάκια». Αφού δήλωσε πως είναι οπαδός του... Ντοστογέφσκι και της ρήσης του ότι ο πολιτισμός μιας χώρας εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους της, ανέτρεξε στα... Ζαγοροχώρια με τους -18 βαθμούς θερμοκρασία για να αναφέρει ότι η ΝΔ λέει υπερβολές (όσον αφορά το πλεόνασμα), έδωσε κάποιες συμβουλές στους νεοδημοκράτες, λέγοντάς τους ότι η ακροδεξιά ατζέντα του Μητσοτάκη στο θέμα του Μεταναστευτικού δεν πρόκειται να βγει, έκανε μια ανάλυση για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και τον νεοφιλελευθερισμό (χωρίς κανείς να καταλάβει τι ακριβώς εννοούσε) και έκλεισε με την επισήμανση ότι ως θεωρία ο νεοφιλελευθερισμός οδηγεί τους πολιτικούς σε αδιέξοδο.

Οι αυθορμήτως προσελθόντες
Με λουλούδια, αγκαλιές και φιλιά υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό οι κάτοικοι της Ξάνθης κατά τη διάρκεια της άφιξής του στην πόλη, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού περιφερειακού συμβουλίου Θράκης. Ηταν εκεί καμιά εικοσαριά συγκεντρωμένοι (αυθορμήτως προσελθόντες, όπως σχολίασε κάποιος) για να τον δουν, να του μιλήσουν, να του δώσουν τα λουλούδια τους, να τον ευχαριστήσουν. Ετοίμασαν έκπληξη στον Πρωθυπουργό, όπως έλεγαν, αφού είχαν μάθει από πού θα περνούσε η πομπή των αυτοκινήτων του και είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο του δρόμου για να σταματήσουν την πομπή. Τώρα, θα πείτε, σταματάει έτσι μια πρωθυπουργική πομπή; Οταν όμως πρόκειται για λουλούδια και αγκαλιές, όχι μόνο σταματάει, αλλά ο Πρωθυπουργός βγαίνει από το αυτοκίνητό του και συνομιλεί με αυτούς: «Σε ευχαριστούμε πολύ, Αλέξη, για αυτά που είπες χθες το βράδυ» του είπε μια γυναίκα, ενώ ο κ. Τσίπρας τους ρωτούσε «πώς περνάτε εδώ;». Κατά το ΑΠΕ, δεν τον άφηναν να φύγει. Κατά το ΑΠΕ (επίσης), ο κ. Τσίπρας πετάχτηκε και σε ένα σπίτι όπου υπήρχε άτομο με αναπηρία, το οποίο δεν μπόρεσε να έρθει στη συγκέντρωση με τα λουλούδια, και συνομίλησε μαζί του.


Το οφσάιντ της ΡέναςΤο οφσάιντ της Ρένας

Διαθέτει ένα επικοινωνιακό χάρισμα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (φωτογραφία), το οποίο τής επιτρέπει να παρακάμπτει τις ευθύνες της, να κουνά το δάχτυλο καταγγέλλοντας τους πάντες, να αποστασιοποιείται στα δύσκολα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα, αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος. Ετσι καταφέρνει να παραμένει πάντοτε πολιτικά άφθαρτη, κάποτε διά της σιωπής της, κάποτε διά της απουσίας της και πάντοτε διά της επιθέσεως εναντίον όσων (τολμηρών) επιχειρήσουν να την κατηγορήσουν για παραλείψεις ή ευθύνες. Οπως έκανε και με τις φωτιές του καλοκαιριού, όπως έκανε και με τη ρύπανση του Σαρωνικού, όπως κάνει και τώρα με την τραγωδία με τις πλημμύρες. 


Μήνυσε τον... εαυτό της
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι ορκισμένοι αντίπαλοί της λένε πως όταν έρθει εκείνη η ώρα η Ρένα Δούρου θα διεκδικήσει ακόμα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάτε, λένε, ότι «δεν έχει ψηφίσει μνημόνια». Αν και δεν είχαν καταμετρηθεί οι ζημιές από την τραγωδία στη Δυτική Αττική, την ώρα που έψαχναν ακόμη αγνοουμένους, η Ρένα πήγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για όλους όσοι έχουν ευθύνες. Αν όμως υπάρξουν ευθύνες και για την ίδια; Δηλαδή μήνυσε τον... εαυτό της.


Είναι πιο ικανοί οι αριστεροί από τους δεξιούς;
Η περιφερειάρχης (η οποία τώρα εμφανίστηκε με καινούργιο, σοφιστικέ λουκ) έχει έτοιμη την απάντηση: «Αν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια από τη δικαστική έρευνα, εγώ θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ» δήλωσε. Κι όμως, εάν κανείς ανατρέξει σε παλαιότερες δηλώσεις της όταν ακόμη ήταν υποψήφια και διεκδικούσε την Περιφέρεια Αττικής, θα επιβεβαιώσει το επικοινωνιακό ταλέντο της: «Οι αριστεροί είναι σε όλα πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο έξυπνοι, πιο ευαίσθητοι και με πολλά ακόμη προτερήματα» έλεγε και ξανάλεγε τότε και καμάρωνε (και αυτή και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί της)

Οντως η εξυπνάδα τους να εμφανίζουν ότι όλα όσα γίνονται επί ημερών τους είναι τέλεια ή, εάν θέλετε, ότι τα κάνουν καλύτερα από ό,τι τα κάνουν οι δεξιοί, δεν συζητείται. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ρένα Δούρου δήλωνε έτοιμη για τις πλημμύρες και την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων. Τώρα όμως, μετά τα 16 θύματα που μετρά η χώρα από την κακοκαιρία, ζητεί να αποδοθούν ευθύνες. Πρώτα πήγε στην Εισαγγελία και εν συνεχεία ζήτησε να πάει με τον Πρωθυπουργό στο τόπο της τραγωδίας για επιτόπια έρευνα. 


Τι έκανε στη Χίο ο Μητσοτάκης;
Η αρχική σκέψη ήταν λόγω της τραγωδίας στη Δυτική Αττική να αναβληθεί το προσυνέδριο της ΝΔ στη Χίο, που είχε ως θέμα το Μεταναστευτικό. Αλλά ο Κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι είναι εξίσου σοβαρό το Μεταναστευτικό και μπήκε σε ένα ελικοφόρο αεροπλάνο της Ολυμπιακής των 75 θέσεων, μαζί με μια ομάδα συνεργατών του (Μάνος Κόνσολας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Κύρα Κάπη, Δ. Καλογερόπουλος, Αγγελος Συρίγος) και σε 35 λεπτά βρισκόταν στη Χίο. Σε όλη τη διάρκεια της πτήσης ο κ. Μητσοτάκης μελετούσε διάφορα έγγραφα για το Μεταναστευτικό. Αλλά τι έγινε στη Χίο, στις λίγες ώρες που έμεινε στο νησί;

nnn

Πρώτα απ' όλα, πήγε στην εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, άναψε ένα κεράκι και προσευχήθηκε. Εν συνεχεία επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο, επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού (από αυτά που υπάρχουν για την περισυλλογή των προσφύγων) και αμέσως μετά πήγε σε μια καφετέρια και ήπιε καφέ με κατοίκους από τη Σούδα, της περιοχής όπου υπήρχε προσφυγικός καταυλισμός. Το κύριο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της Σούδας ήταν η ασφάλεια - θέμα που έθιξε αργότερα στην ομιλία του. Η σκέψη του όμως ήταν στην τραγωδία της Δυτικής Αττικής...


Μείωση του ΦΠΑ στα νησιά με το πλεόνασμα
Ετσι άρχισε το προσυνέδριο της ΝΔ με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια εκτενή αναφορά σε αυτά που είδε όταν επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας λέγοντας το αμίμητο: «Σκεφθείτε να ήταν ο Τσίπρας αξιωματική αντιπολίτευση και να συνέβαινε αυτό το κακό σε δική μας κυβέρνηση». Εκανε μια παύση, ωσάν να ήθελε κάτι άλλο να πει, και συμπλήρωσε: «Δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα έτσι όπως εμείς το αντιμετωπίζουμε, με υπεύθυνη στάση». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού (γύρω στις 4.30 το απόγευμα) στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Πριν όμως φύγει και παρά το γεγονός ότι το κεντρικό θέμα του προσυνεδρίου ήταν το Προσφυγικό, αναφέρθηκε και στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ένα θέμα που απασχολεί τους νησιώτες. Και εκεί έριξε την πρόταση. Είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, να χορηγηθεί ένα μέρος του κοινωνικού πλεονάσματος για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Πρόταση όμως που δεν θα βρει αποδέκτη... 


Ερευνα για τους χειρισμούς Καμμένου
Προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρήθηκε η πώληση αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η παραγγελία της δόθηκε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ζητείται από τη Δικαιοσύνη να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα και σε καταφατική περίπτωση να δρομολογηθούν τα δέοντα. Βεβαίως, πέραν της Δικαιοσύνης, τον λόγο έχει και η Βουλή. Μαθαίνω ότι στη συζήτηση της Δευτέρας για το κοινωνικό μέρισμα η Σαουδική Αραβία και ο Πάνος Καμμένος θα έχουν την τιμητική τους. Στη συζήτηση αυτή θα συμμετάσχουν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου