Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Μεταβολικό σύνδρομο: Το φρούτο που σας προστατεύει και πώς πρέπει να καταλώνεται

Blueberry Fruit on Gray Container
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2017

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός επικίνδυνων παραγόντων που δρα αθροιστικά αλλά και πολλαπλασιαστικά ως προς την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Πολλές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν το μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας την ανάγκη για φάρμακα και για ιατρική παρέμβαση.
Raspberries And Blueberries On Top Of TableΙσχυρή δόση προστασίας από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, παρέχουν τα μούρα και κατ’ επέκταση τα μύρτιλα.
Το μυστικό κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους στις πολυφαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας.
Ένα μπολ μύρτιλων (blueberries) καθημερινά είναι σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.
Για τις ανάγκες σχετικής έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν blueberries σε παχύσαρκα ποντίκια σε ποσότητα που αντιστοιχούσε με δύο φλιτζάνια για τον άνθρωπο. Έπειτα από κάποιες ημέρες διαπίστωσαν ότι είχε βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό η λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων.

Πώς πρέπει να τα τρώτε

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα μύρτιλα είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμά, γιατί χάνουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας όταν μαγειρεύονται.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες αλλάζει ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας στην οποία υποβάλλονται.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα πολυφαινολών μειώνονται από 22% έως 81% όταν τα καταναλώνουμε σε μορφή χυμού, ενώ αντίθετα παραμένουν σταθερά όταν τα χρησιμοποιούμε σε ζύμες ή πίτες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, εκτός από τις πολυφαινόλες, το μαγείρεμα επηρεάζει την περιεκτικότητα και άλλων συστατικών που έχουν αντιοξειδωτική δράση, όπως οι ανθοκυανίνες, οι προκυανιδίνες και τα φαινολικά οξέα. Κατά το μαγείρεμα τα επίπεδα ανθοκυανινών μειώνονται κατά 10-21%, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα των φαινολικών οξέων, που αυξάνονται.
Η κατανάλωση των μύρτιλων προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το είδος μούρων ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες (διευκολύνει τη μετάδοση των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο), ενώ παράλληλα συμβάλλει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και φλεγμονών.
Λόγω της πιθανής ευεργετικής δράσης που έχουν στην υγεία μας τα μύρτιλα, η καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων που έχουν οι μέθοδοι επεξεργασίας τους είναι σημαντική, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διατήρηση των πολύτιμων φυτοχημικών ουσιών τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου