Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Αποκαλυπτήρια για Καμμένο και τον μεσάζοντα της Αραβίας

Τη Δευτέρα στη Βουλή

Αποκαλυπτήρια για Καμμένο και τον μεσάζοντα της Αραβίας
Σε μετωπική αντιπαράθεση αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση της Δευτέρα στη Βουλή για την πώληση εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, ενώ
Ηδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναβρασμό και οι δημόσιες διαφοροποιήσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Η αντίδραση Φίλη - που πρότεινε τη ματαίωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία - ήταν η αφορμή για να εκδηλωθούν και άλλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ακολούθησε ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος συνέστησε «προσοχή» σε υποθέσεις όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας.
Οι διαφοροποιήσεις αυτές δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να «αδειάσει» τον κ. Καμμένο γιατί θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά δε.ν μπορεί να διακινδυνεύσει και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ τα ερωτήματα μαζεύονται βουνό. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον η σπουδή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όχι μόνο να υπογράψει άρον άρον τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, στις 13 Ιουνίου, αλλά να επιταχύνει τις διαδικασίες εξαγωγής του υλικού, χωρίς να έχει εκδοθεί η ενέγγυα πίστωση. Στις 15 Ιουνίου αποστέλλεται το σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για την οριστική έγκριση μιας εξαγωγής από την Ελλάδα. Ακολουθεί η τυπική αλληλογραφία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ, την οποία αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τη διακρατική σύμβαση είναι και μεταφορέας (υπεργολάβος) των πυρομαχικών, εκτός από ...«εκπρόσωπος» της Σαουδικής Αραβίας. Ομως στο κείμενο του ΥΠΕΞ αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ότι είναι μεσάζοντας. Επιπλέον, επειδή η ταυτότητα του Παπαδόπουλου δεν είναι άγνωστη, το ΥΠΕΞ ζητεί να υπάρξει βεβαίωση, μετά την παράδοση των όπλων, από τη Σαουδική Αραβία ώστε να πιστοποιηθεί σε ποιά χέρια κατέληξαν. Θεωρεί, μάλιστα, σκόπιμο να ζητηθεί η άποψη της ΕΥΠ, από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο στέλνει το σχετικό αίτημα στις 30 Ιουνίου.

Η ΕΥΠ, η οποία εκ του νόμου έχει συμβουλευτικό ρόλο ρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την εταιρεία Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ και όχι για τον Βασίλη Παπαδόπουλο. Κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΥΠ επισήμανε ότι ο Παπαδόπουλος έχει αποχωρήσει από το ΔΣ της εταιρείας από τις 30 Νοεμβρίου του 2016 και άφηνε την ευθύνη των χειρισμών στους αρμόδιους υπουργούς. Η ενημέρωση αυτή, ζητήθηκε κατόπιν εορτής, 17 ημέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας και παρότι γινόταν γνωστό ότι την ημερομηνία της υπογραφής της ο Παπαδόπουλος δεν είχε την αρμοδιότητα να υπογράφει εκ μέρους της Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ, ο κ. Καμμένος ενεργούσε σαν όλα να είχαν γίνει νόμιμα.

Το έγγραφο αυτό του ΥΠΕΞ, ο υπουργός Αμυνας το είχε συμπεριλάβει στον κατάλογο των συννημένων που συνόδευε την απάντηση του στην πρώτη ερώτηση που του έκαναν οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και Αναστάσιος Δημοσχάκης αλλά δεν προχώρησε στην κατάθεση του.

Ενδεχομένως επειδή το ΥΠΕΞ, ανοίγει δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στοιχεία για το πόσες εξαγωγές όπλων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας και ζητεί από το υπουργείο Αμυνας να στείλει τις καταστάσεις με τις εξαγωγές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επισυνάπτονται επίσης 10 σελίδες με πίνακες της ΕΕ σχετικά με τις εξαγωγές αμυντικού υλικού από τα κράτη – μέλη προς τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά έχουν προηγηθεί 39 αρνήσεις εξαγωγών από κράτη -μέλη της ΕΕ ενώ η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική εξαίρεση και εγκρίνει, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, την εξαγωγή πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία! Μάλιστα το ΚΥΣΕΑ με υπογραφή του κ. Τσίπρα εγκρίνει όχι απλώς ένα σχέδιο συμφωνίας αλλά το υπογεγραμμένο από τον Παπαδόπουλο.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου