Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ψηφίζει η Ευρωβουλή για το εμπάργκο όπλων στη Σ. Αραβία

Το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια

Ψηφίζει η Ευρωβουλή για το εμπάργκο όπλων στη Σ. Αραβία
Ο πόλεμος στην Υεμένη και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την «επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας» λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη προβλέπει μεταξύ άλλων ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη χώρα, το οποίο θα τεθεί σήμερα Πέμπτη σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες.

Ο πόλεμος στην Υεμένη και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρών ήταν ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. 

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». 

Το ψήφισμα υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο Επίτροπος Στυλιανίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση και πάνω από 7 εκατομμύρια στα πρόθυρα λιμού. 

Στυλιανίδης: Κοινός στόχος να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία

Ο Χ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ επιθυμούν να βρεθεί τρόπος για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τραγωδία. 

Ο Χ. Στυλιανίδης υπενθύμισε στην Ολομέλεια του ΕΚ ότι οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου της ΕΕ. Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για τη συζήτηση στο ΕΚ, λέγοντας ότι αποτελεί κοινό στόχο να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Υεμένη. 

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Κελάμ Τιούνε (Εσθονία), τόνισε ότι στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία, με περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και νερού και 130 παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από τον λιμό. Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ ζήτησε να δοθεί νέα ώθηση για ειρηνική διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. 

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, ο Μποστινάρου Βίκτορ (Ρουμανία), ανέφερε ότι «στην Υεμένη που είναι από τις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να μαίνεται ο λιμός και η ατιμωρησία». 

«Γιατί κάνουμε τα στραβά μάτια;»

Ο ίδιος είπε ότι η Σαουδική Αραβία, στην οποία χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να πωλούν όπλα, σκοτώνει αμάχους. «Γιατί κάνουμε τα στραβά μάτια και γιατί τάσσονται με το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και μετατρέπουν την Υεμένη σε εξαθλιωμένη χώρα;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών. 

Από την πλευρά των Πρασίνων, η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ (Γερμανία) κάλεσε την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι να θέσει στο Συμβούλιο της ΕΕ ζήτημα επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιτρέπουν να συνεχίζεται ο πόλεμος στην Υεμένη, με την πώληση όπλων. Οποιος δίνει όπλα σε εμπόλεμες πλευρές είναι συνυπόλογος», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής των πρασίνων, ζητώντας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Σαουδική Αραβία που βομβαρδίζει αδιακρίτως, προκαλώντας χιλιάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου