Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Απόγονος σκλάβων, νύφη του πρίγκιπα Χάρη

Της Νατάσας Μπακατσέα

Η επίσημη αρραβωνιαστικά του βρετανού πρίγκιπα Χάρι έχει όλα όσα άλλοτε το πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ απεχθανόταν: είναι Αμερικανίδα, μιγάδα, ηθοποιός, καθολική, διαζευγμένη και μεγαλύτερή του!

Απόγονος σκλάβων, νύφη του πρίγκιπα
Πρίγκιπας Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ. Ενα ερωτευμένο ζευγάρι που αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο κόσμο
Ενός πριγκιπικού γάμου στα σκαριά μύρια έπονται. Ο πέμπτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Χάρι ανακοίνωσε χθες τον αρραβώνα του με την αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ - ο γάμος, πληροφορηθήκαμε, θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη του 2018. Η ένταξη μιας διαζευγμένης, μιγάδας, απογόνου σκλάβων (από τη μεριά της μητέρας της) στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας δείχνει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Οι θιασώτες της μοναρχίας χαίρονται διότι είδαν το ευτυχές τέλος ενός έρωτα, που ξεκίνησε περίπου πριν ένα χρόνο και θα ανανεώσει για άλλη μια φορά έναν παρωχημένο θεσμό, καθώς στη βασιλική οικογένεια θα μπει νέο αίμα. Μάλιστα, η Μαρκλ θα γίνει η πρώτη Αμερικανίδα στη βρετανική βασιλική οικογένεια από το 1936 όταν ο γάμος της Ουόλις Σίμπσον προκάλεσε συνταγματική κρίση και την παραίτηση από το θρόνο του Εδουάρδου Η'.
Οι επιχειρηματίες της χώρας χαίρονται διότι κάθε βασιλικός γάμος σημαίνει έξτρα έσοδα και παρ' ότι ο γάμος την επόμενη χρονιά μάλλον δεν θα συγκριθεί σε γκλάμουρ με τον γάμο του διαδόχου Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον το 2011, η τουριστική και εμπορική κίνηση αναμένεται να ενταθεί, κυρίως μάλιστα καθώς αναμένεται να καταφθάσουν στο Λονδίνο και πάρα πολλοί αμερικανοί τουρίστες που θα θελήσουν να δουν από κοντά μια συμπατριώτισσά τους να εντάσσεται στον οίκο των Ουίνσδορ.

Οι φεμινίστριες χαίρονται διότι η 36χρονη ηθοποιός είναι το πρότυπο της σύγχρονης γυναίκας. Με πτυχία στις διεθνείς σχέσεις και την υποκριτική, έχει έντονη κοινωνική δράση και είναι πρέσβειρα του ΟΗΕ για γυναικεία θέματα. Εκτός από την καριέρα της ως ηθοποιός είχε μέχρι πρόσφατα και επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της ιστοσελίδας της για τροφές και lifestyle θέματα. Οι κοινωνικοί αναλυτές χαίρονται επίσης. Η αποδοχή της Μαρκλ - διαζευγμένης, μιγάδας Αμερικανίδας με καθολική εκπαίδευση - από το Μπάκιγχαμ δείχνει, λέει, πως η βρετανική μοναρχία είναι έτοιμη και πρόθυμη ν' αλλάξει. Ενας βαρύς θεσμός που καταφέρνει να ανανεώνεται μέσα από χαμογελαστά νεαρά πρόσωπα, παιδιά, έρωτες ακόμα και σκάνδαλα - ίσως για να ξεχαστούν τα τεράστια ποσά που λαμβάνει η οικογένεια και τα μέλη της ή ακόμα και η παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, πρόσφατα, στη λίστα με εκείνους που χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους.

Ο 33χρονος πρίγκιπας Χάρι εμφανίσθηκε κι αυτός πολύ χαρούμενος χθες κατά την ανακοίνωση του αρραβώνα. «Είμαι ενθουσιασμένος, πετώ στα σύννεφα», είπε στους δημοσιογράφους όταν εμφανίσθηκε στους κήπους του παλατιού του Κένσινγκτον, εκεί όπου θα ζει με τη μελλοντική του σύζυγο. Πότε κατάλαβε ότι ήθελε να παντρευτεί την 36χρονη Μαρκλ; «Αμέσως μόλις την γνώρισα». Εκτός από την ανανέωση του θεσμού της μοναρχίας, το ειδύλλιο φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να ανανεώσει και την πίστη μας στον κεραυνοβόλο έρωτα.

Η Μέγκαν Μαρκλ εμφανίσθηκε με λευκό παλτό, δήλωσε «πολύ χαρούμενη» και επέδειξε το εντυπωσιακό μονόπετρο, που στην πραγματικότητα είναι τρίπετρο, το οποίο σχεδίασε ο ίδιος ο Χάρι. Στο κέντρο υπάρχει ένα διαμάντι από την Μποτσουάνα - η οποία σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του παλατιού «είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για το ζευγάρι» - και δίπλα υπάρχουν δύο διαμάντια από την προσωπική συλλογή της μητέρας του Χάρι, πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Για να μην ανησυχεί κάποιος, η βασίλισσα έδωσε με χαρά την έγκρισή της για τον γάμο, ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος είναι ενθουσιασμένος, ενώ την ευχή τους έδωσαν και οι γονείς της Μαρκλ και ο πρίγκιπας Κάρολος. Η μελλοντική σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι δεν θα μπορεί να ονομάζεται πριγκίπισσα Μέγκαν διότι δεν γεννήθηκε σε βασιλική οικογένεια - η Νταϊάνα έγινε γνωστή ως πριγκίπισσα, καταχρηστικά - και μάλλον θα της δοθεί ο τίτλος της δούκισσας του Σάσεξ, αλλά όλα αυτά εξαρτώνται από την βασίλισσα Ελισάβετ.
Ετσι, η νέα γενιά των βρετανών γαλαζοαίματων φαίνεται να αγνοεί παντελώς το πρωτόκολλο και να επιλέγει συντρόφους χωρίς αριστοκρατική καταγωγή δίνοντας φρέσκο αέρα σε έναν τόσο απαρχαιωμένο θεσμό. Η μοναρχία είναι σχετικά δημοφιλής ακόμα στη Βρετανία. Τα 2/3 των πολιτών πιστεύουν πως πρέπει να διατηρηθεί και τον 21ο αιώνα και μόνο το 19% δηλώνει πως θα ήθελε να καταργηθεί. 
Τα ΔΕΚΑ πρόσωπα της Μέγκαν Μαρκλ

1. Μιγάδα
Η Μέγκαν Μαρκλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λος Αντζελες από μητέρα αφροαμερικανίδα (απόγονο σκλάβων, όπως η συντριπτική πλειονότητα των Αφροαμερικανών), ψυχοθεραπεύτρια και καθηγήτρια γιόγκα, και πατέρα ιρλανδικής καταγωγής, διευθυντή φωτογραφίας, βραβευμένο με Emmy για την κωμική σειρά «Παντρεμένοι με παιδιά». Εχει δηλώσει επανειλημμένως υπερήφανη για αυτήν τη μεικτή κληρονομιά. 
2. Δούκισσα
Τον τίτλο της πριγκίπισσας η Μαρκλ δεν μπορεί να τον διεκδικήσει: θα έπρεπε να είχε γεννηθεί στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας. Ισως όμως αποκτήσει τον τίτλο της δούκισσας. Η βασίλισσα πιθανώς να δώσει μετά τον γάμο στον Χάρι τον τίτλο του δούκα, όπως έκανε και με τον Ουίλιαμ - που έγινε δούκας του Κέιμπριτζ. Κάποιοι μάλιστα ήδη στοιχηματίζουν πως θα τον χρίσει δούκα του Εσεξ, κάνοντας τη Μέγκαν Μαρκλ δούκισσα του Εσεξ. 
3. Ηθοποιός
Αντλώντας έμπνευση από τη δουλειά του πατέρα της, η Μέγκαν Μαρκλ στράφηκε από νωρίς προς τον κινηματογράφο. Ολοκληρώνοντας το 2003 τις θεατρικές και διεθνείς σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Northwestern, κοντά στο Σικάγο, ξεκίνησε την καριέρα της παίζοντας μικρούς ρόλους σε σειρές όπως οι «General Hospital», «Century City», «Love Inc.», «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» και «Fringe». Από το 2005 και εξής, άρχισε να παίζει μικρότερους ή μεγαλύτερους ρόλους και σε ταινίες («Σχεδόν έρωτας», «Να με θυμάσαι», «Αφεντικά για σκότωμα»). 
4. Δηµοφιλής
Γνωστή στο ευρύ κοινό έγινε το 2011, με τον κεντρικό της ρόλο ως Ρέιτσελ Ζέιν στην αμερικανική δικαστική, δραματική σειρά «Suits». Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η έβδομη σεζόν της, οι πληροφορίες θέλουν ωστόσο τη Μαρκλ να αποχωρεί από τη σειρά ώστε να μετακομίσει στο Λονδίνο και να αφιερωθεί στον μελλοντικό της ρόλο ως σύζυγος του Χάρι. 
5. Καλλιγράφος
Τα πρώτα της χρόνια ως ηθοποιός, η Μαρκλ έκανε παράλληλα πολλές περιστασιακές δουλειές. Υπήρξε μεταξύ άλλων και επαγγελματίας καλλιγράφος, φτιάχνοντας τα προσκλητήρια γάμου του αμερικανού ηθοποιού και τραγουδιστή Ρόμπιν Θικ και της ηθοποιού Πόλα Πάτον καθώς και ευχετήριες κάρτες για την Dolce & Gabbana. Είχε μάλιστα κάνει επίδειξη των ταλέντων της σε μια εκπομπή του Λάρι Κινγκ. 
6. Αρχισυντάκτρια
Το 2014, η Μαρκλ πρόσθεσε στο βιογραφικό της τον τίτλο της ιδρύτριας και αρχισυντάκτριας του λάιφσταϊλ ιστότοπου The Tig, γράφοντας εκεί για ταξίδια, μόδα, εστιατόρια κ.ο.κ. Το σάιτ έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο λόγω της σχέσης της με τον πρίγκιπα Χάρι. 
7. Σχεδιάστρια
Αξιοποιώντας τη φημολογούμενη σχέση της με τον Χάρι, η καναδική μάρκα Reitmans της ανέθεσε τη δημιουργία μιας σειράς ενδυμάτων. Προέκυψε μια «σοφιστικέ και προσιτή» συλλογή, εμπνευσμένη από «το κορίτσι της διπλανής πόρτας», με τιμές πώλησης που δεν ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια το κομμάτι. 
8. Διαζευγµένη
Η Μαρκλ παντρεύτηκε το 2011, έπειτα από πολλά χρόνια σχέσης, τον αμερικανό παραγωγό Τρέβορ Ενγκελσον («Να με θυμάσαι»). Το ζευγάρι χώρισε το 2013 λόγω «αγεφύρωτων διαφορών». 
9. Ακτιβίστρια
Η Μαρκλ έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια έντονη ακτιβιστική και φιλανθρωπική δράση, είτε πρόκειται για την ισότητα των φύλων (έχει ενεργό ρόλο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και δεν μασάει ποτέ τα λόγια της) και την καταπολέμηση του ρατσισμού είτε για το δικαίωμα των πολιτών αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Ρουάντα να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό (ως πρέσβειρα του World Vision Canada έχει ηγηθεί πολλών ανάλογων εκστρατειών). 
10. Γαλλόφιλη
Τα γαλλικά Μέσα δεν παρέλειψαν να το επισημάνουν: η Μέγκαν Μαρκλ γνωρίζει καλά γαλλικά, τα σπούδαζε οκτώ χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με την «Telegraph», λατρεύει το Παρίσι και τη Γαλλία εν γένει. «Το φαγητό, η προφορά, αυτή η εγγενής κομψότητα των γυναικών…» εξήγησε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου