Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Προσωρινή κάλυψη έδωσε το Φανάρι στον Αμερικής Δημήτριο,μετά από τεχνητή παρέμβαση του Κισσάμου Αμφιλοχίου


Δημοσιεύτηκε στις 
Κατέβηκε από τον Θρόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να στηρίξει για λίγο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο που παραπαίει…Για να δούμε, θα το εκτιμήσει;
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ
Μετά το Συνοδικό «άδειασμα» που υπέστη επί διήμερο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και την γνωστοποίηση των όσων διημείφθησαν στη Σύνοδο , ακόμη και σε επίπεδο διαλόγων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε την συγκατάθεσή του να εκδοθεί ένα ανακοινωθέν ηθικής κάλυψης του Δημητρίου, ώστε να μην επιστρέψει στην επαρχία του ακόμη πιο …γυμνός απ´ότι έφυγε- αφού ως γνωστόν οι εξηγήσεις που έδωσε εκρίθησαν απαράδεκτες.
Την εισήγηση , προκειμένου να εκδοθεί το ανακοινωθέν,έκανε ο Κισσάμου Αμφιλόχιος στο τέλος των συνεδριάσεων και αφού είχε εξαντληθεί το θέμα και είχαν δοθεί εντολές και κατευθύνσεις στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, οι οποίες αυτή τη φορά πρέπει να εκπληρωθούν στο ακέραιο.
Για όσους γνωρίζουν από παρασκήνιο η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κισσάμου δεν ήταν η πρωτοβουλία του ..»καλού Σαμαρείτη», αλλά προϊόν μεθόδευσης των Ιεραρχών εκείνων — εντός και… εκτός Συνόδου–που στηρίζουν τον Δημήτριο. Έπρεπε να κάνουν κάτι για να τον στηρίξουν.
Οπότε διάλεξαν τη στιγμή που είχε πλέον αποφορτιστεί το κλίμα και ο Πατριάρχης ήταν σε καλή διάθεση.
Και ασφαλώς προχώρησαν στην κίνηση αυτή όταν είδαν την παταγώδη αποτυχία των εξηγήσεων που έδωσε και για τα δύο σοβαρά θέματα για τα οποία είναι υπόλογος– του ελλείμματος των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και της κατάρτισης του καταλόγου των εκλογίμων.
Στο ρόλο του διαμεσολαβητή ο Μητροπολίτης Κισσάμου απεδείχθη αποτελεσματικός. Αφού ανέγνωσε το έτοιμο λογίδριό του εξήγησε στη συνέχεια γιατί πρέπει να εκδοθεί το Ανακοινωθέν της κάλυψης!
Ο Πατριάρχης ήλθε σαφώς σε δύσκολη θέση. Δεν θα μπορούσε να πεί όχι! Αν έλεγε, θα φαινόταν ανάλγητος και θα έδινε τροφή σε όλους εκείνους που λένε ότι θέλει να καρατομήσει τον Δημήτριο.
Οπότε συγκατένευσε στην έκδοσή του ώστε ακόμη και αν συμβεί το μοιραίο,έστω αργότερα, να έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα και να έχει παράσχει όλα τα σωσίβια και τις ευκαιρίες!
Ο πανέξυπνος Πατριάρχης – Ιμβριώτης γαρ- ξέρει πάντα τί κάνει.
Όμως θα μας επιτρέψει η Παναγιότητά του να πούμε ότι αυτή τη φορά έκανε λάθος. Δεν έπρεπε να βγεί αυτό το ανακοινωθέν. Διότι αν το θέμα της Συνόδου ήταν να «αδειάσει» τους δημοσιογράφους που παρουσίασαν τα γεγονότα όπως διεξήχθησαν για να βγάλει τον Δημήτριο λάδι, τότε το ανακοινωθέν θα έπρεπε να εμπεριέχει πραγματικά στοιχεία της συζήτησης που διεξήχθη στη Σύνοδο. Θα έπρεπε να διαψεύδει με πραγματικά νέα στοιχεία τα γεγονότα που παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι και το ανακοινωθέν τα αμφισβητεί . Τα πραγματικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δεν διαψεύστηκαν. Απλά μας λέγει ότι ο διάλογος διεξήχθη πολιτισμένα για την ουσία δεν λέει τίποτα. Αλλά και οι δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν ανάλογα ρεπορτάζ δεν γράφουν ότι ο διάλογος ξέφυγε ούτε ότι έγιναν έκτροπα. Η μόνη εκτροπή είναι η εγωιστική εμμονή του Αμερικής Δημητρίου να επιβάλλει την δική του άποψη στον Πατριάρχη και στη Σύνοδο, ως την μόνη ορθή.
Το ανακοινωθέν για να μας αποστομώνει θα έπρεπε να λέει ας πούμε:
•• Ότι δεν υπάρχει το έλλειμα που λέγεται και εγράφη ότι υπάρχει στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.
—Αυτό συζητήθηκε ή όχι; Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τις εξηγήσεις που έπρεπε ή όχι;Η Σύνοδος πήρε τις απαντήσεις που ήθελε; Το θέμα θεωρείται λήξαν ή θα επανέλθουν;;
•• Ότι δεν γίνονταν χρήση των χρημάτων που υπήρχαν στα αποθεματικά τριών ανεξάρτητων από την Αρχιεπισκοπή ταμείων-ιδρυμάτων και Fund. Αν αυτό γινόταν πράγματι όπως ομολογήθηκε στη Σύνοδο, τότε πρόκειται για παράνομη ενέργεια που επισύρει ποινικές ευθύνες και αυτεπάγγελτη επέμβαση του FBI. Το ξέρουν αυτό;
•• Ότι οι αναγραφόμενες από τους δημοσιογράφους– αγενείς και αλαζονικές ατάκες– που ακούστηκαν εν Συνόδω και χρεώνονται στον Δημήτριο δεν αποδίδονται σωστά και δεν εκφράζουν την αλήθεια.
••Είναι αληθές ότι ο συνήθως ευγενής και ολιγόλογος Χαλκηδόνος Αθανάσιος την δεύτερη ημέρα που εσυζητείτο το θέμα εκνευρίστηκε τόσο από τις ειρωνικές απαντήσεις του Δημητρίου που πήρε το λόγο και τον έκανε να λουφάξει;;
Τίποτα από τα παραπάνω δεν διαψεύδει το ανακοινωθέν. Κινείται στην ίδια λογική των εξηγήσεων που έδωσε και τις δύο ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Πολλά λόγια δίχως να απαντά επί της ουσίας ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Ήξερε όμως να πεί και μάλιστα με εκκωφαντική φωνή, όταν κάποια στιγμή ησθάνθη ότι εθίγη που του είπαν ότι η έκθεση που κατέθεσε, καθώς και η όλη μεθόδευση με την οποία επιχειρεί να προσπεράσει το θέμα ότι είναι καθαρά … προτεσταντικού χαρακτήρα:
– Παναγιώτατε εγώ προχωρώ πάντα με βάση το Ευαγγέλιο!
— Μα κι αυτό που μόλις είπατε είναι προτεσταντικό, του απάντησε με αυστηρό ύφος ο Πατριάρχης.
Για όλα τα παραπάνω, ζωντανά στοιχεία ενός ζωντανού οργανισμού όπως είναι μία Σύνοδος, δεν έπρεπε να εκδοθεί το ανακοινωθέν που δημοσιεύουμε κατωτέρω. Και επειδή εξεδόθη αυτό το ανακοινωθέν θα μπορεί να επιστρέψει ο Δημήτριος στην Αμερική ωσάν να μη συνέβη τίποτα;
Το πώς θα τον αντιμετωπίσουν τα εκεί ΜΜΕ και ειδικά ο «Εθνικός Κήρυξ» το σκέφτεται;
Η έκδοση του ανακοινωθέντος αυτού είναι σαν να αναιρεί τα όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο τις δύο αυτές ημέρες. Είναι σαν να εξαγνίζει τον Δημήτριο παρά τα λάθη, τις καταχρήσεις και τα ελλείμματα που λέγεται ότι υπάρχουν . Είναι σα να αδιαφορεί για την προκλητική και αχάριστη συμπεριφορά του προς τον Πατριάρχη και τη Σύνοδο. Αλλά όλα αυτά είναι υποθετικοί λόγοι τρίτου είδους, απλές σκέψεις του λέγοντος.
Την ανοχή που επέδειξε εν προκειμένω ο Πατριάρχης σε ένα τέτοιο γεγονός, θα την πληρώσει ακριβά αργότερα κάπου αλλού. Τα πράγματα κινούνται από μόνα τους και μερικές φορές ο Θεός μας κάνει αισθητή την παρουσία του εκεί που δεν το περιμένουμε.
Μόνο στον Μακαριστό Χριστόδουλο– τον άκακο και ανεκτικό– ήξεραν να εξαντλήσουν όλη την αυστηρότητά τους και να τον τιμωρήσουν και να τον ρεζιλέψουν.
Σε όλους τους άλλους σιωπούν ή κάνουν πίσω, είτε γιατί τους φοβούνται, είτε γιατί κάπου τους κρατούν! Θα φανεί! Ουδέν κρυπτόν! Τυχαία νομίζετε ότι πετά κάτι φαρμακερές ατάκες ο Δημήτριος στην Επαρχιακή Σύνοδο; Ο Δημήτριος δεν είναι Χριστόδουλος! Σίγουρα! Έλεγε ο Μακαριστός, μεγάλος Κορίνθου Παντελεήμων: φοβού τους Ζωηκούς και δώρα φέροντας!!
Δημοσιεύουμε το ανακοινωθέν της Συνόδου με το οποίο επιχειρείται να μας πείσουν ότι στην περίπτωση της Αμερικής …»ώδινεν όρος και ετέχθη μύς».
Να δούμε πώς αυτόν τον μύ θα τον παρουσιάσουν αργότερα.. ως όρος, ώστε να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις που θα πάρουν και τον αποκεφαλισμό!!!
Το Ανακοινωθέν της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου:
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας ἀπό τῆς Κυριακῆς, 26ης, μέχρι καί τῆς Τετάρτης, 29ης τ. μ. Νοεμβρίου 2017.
Κατά τάς συνεδρίας ταύτας ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.
Ἐν τῷ τέλει τῶν ἐργασιῶν αὐτῆς ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος κατεδίκασε τά ἐσχάτως δημοσιευθέντα σχόλια διά τό ἀνακύψαν ἐν τῇ Ἱερᾷ Ἀρχιεπισκοπῇ Ἀμερικῆς θέμα καί τά εἰς βάρος τοῦ προσώπου τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου, τόν ὁποῖον τά μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου περιβάλλουν μετ᾿ ἀδελφικῆς ἀγάπης καί τιμῆς.
Αἱ σχετικαί συζητήσεις κατά τάς συνοδικάς συνεδρίας διεξήχθησαν, ὡς πάντοτε, ἐν πνεύματι ἐλευθερίας καί ἀδελφικῆς ἀγάπης καί κατά τρόπον πολιτισμένον, κατά τό πέρας δέ αὐτῶν ἀντηλλάγησαν μεταξύ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί τοῦ Σεβ. Mητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, ἐκ μέρους τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, αἱ εἰθισμέναι ἑόρτιοι προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις ἐπί ταῖς ἐπερχομέναις Ἑορταῖς τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου