Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Η τράπεζα Chase Manhattan «έδιωξε» την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τη Φιλόπτωχο


Του Θεοδώρου ΚαλμούκουΟ Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος με τον πρόεδρο της Ηγεσίας των 100 και συνάμα αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Τσαντίκο. Φωτογραφία αρχείου «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η τράπεζα Chase Manhattan έστειλε πρόσφατα επιστολές τόσο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όσο και στην Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα, με τις οποίες ουσιαστικά τις «διώχνει» μη θέλουσα να συνεχίσουν να είναι πελάτες της και να έχουν δοσοληψίες μαζί της.
Η εξέλιξη αυτή κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό τόσο από την Αρχιεπισκοπή, όσο και από τη Φιλόπτωχο, μέχρι αυτή τη στιγμή που το αποκαλύπτει ο «Εθνικός Κήρυξ».
Πληροφορίες μας εκ των έσω αναφέρουν ότι η τράπεζα Chase Manhattan προέβη στην απόφαση και κίνησή της αυτή επειδή η Αρχιεπισκοπή συνεχώς και κατ’ εξακολούθηση εξέδιδε επιταγές χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα στους λογαριασμούς της στην τράπεζα, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι επιταγές, δηλαδή να γίνονται bounced όπως είναι η γνωστή αμερικανική ορολογία. Τονίζεται ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας» μέχρι στιγμής.
Η τακτική αυτή της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή έκδοσης επιταγών χωρίς αντίκρισμα, αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα έπειτα από τον θάνατο του ευεργέτη της Αρχιεπισκοπής αείμνηστου Μάικλ Τζαχάρη, ο οποίος μαζί με τον επίσης αείμνηστο Νικόλαο Μπούρα κάλυπταν τα οικονομικά κενά και παρενέβαιναν στην τράπεζα για να μην ρεζιλευτεί η Αρχιεπισκοπή.

Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου κ. Μαρία Λογοθέτη -Logus-. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυκας- Θεόδωρος Καλμούκος.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα, δεν εξέδωσε ακάλυπτες επιταγές, αλλά από όσο πληροφορήθηκε ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι εξ’ «αγχιστείας θύμα» της Αρχιεπισκοπής επειδή φέρει την ονομασία «Ελληνορθόδοξη», τουτέστιν Greek Orthodox, και δυστυχώς ταυτίσθηκε με τη «χρεωκοπημένη» Αρχιεπισκοπή.
Τονίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» προσπάθησε με αλλεπάλληλα τηλεφωνικά μηνύματα, αλλά και με e-mail να επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Εθνικής Φιλοπτώχου, δικηγόρο κυρία Μαρία Λογοθέτη -Logus- πλην όμως δεν ανταποκρίθηκε.
Ωστόσο, μίλησαν στον «Ε.Κ.» στελέχη της Φιλοπτώχου με τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους και είπαν ότι το ζήτημα της «εκδίωξης» της Οργάνωσης από την Τράπεζα αναφέρθηκε σε συνεδρίαση της Φιλοπτώχου, όμως δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον φόβο να μη διαρρεύσει.
Επίσης, μηνύματα του «Ε.Κ.» στον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιο Τσαντίκο, καθώς επίσης και στον διευθυντή των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ιερέα Σωτήριο Μπαρούντι, παρέμειναν αναπάντητα.
Εν τω μεταξύ, το θέμα συζήτησης σε πλείστες όσες γενικές συνελεύσεις των κοινοτήτων είναι τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ε.Κ.» για την «πτώχευση» και την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή. Κοινός είναι ο απόηχος και οι προτάσεις από την ολομέλεια των συνελεύσεων να μην στέλνονται τα χρήματα της μηνιαίας οικονομικής συνεισφοράς στην Αρχιεπισκοπή αλλά να κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό, γνωστό ως escrow account και μόνο τότε να σταλούν στην Αρχιεπισκοπή όταν δοθεί λεπτομερής οικονομικός απολογισμός από επαγγελματίες ανεξάρτητους λογιστές και μάλιστα τύπου «forensic».
Στη γενική συνέλευση της μεγάλης κοινότητας του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης διεξήχθη εκτενής συζήτηση για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και ελήφθη η απόφαση όπως σταλεί επιστολή στην Αρχιεπισκοπή με την οποία να ζητείται λεπτομερής οικονομική αναφορά και η αποπομπή του ιερέα Σωτηρίου Μπαρούντι από τη θέση του διευθυντή των οικονομικών.
Επίσης, έγινε συζήτηση και προτάθηκε η κράτηση των χρημάτων προς την Αρχιεπισκοπή, πλην όμως σηκώθηκε ο ιερατικός προϊστάμενος πρωτοπρεσβύτερος Παύλος Παλαίστης και έκανε έκκληση να μην γίνει κάτι τέτοιο διότι θα έχει αντίκτυπο στον ίδιο. Κι έτσι οι άνθρωποι από σεβασμό προς τον π. Παλαίστη, ο οποίος ιερατεύει στην κοινότητα επί μακρά σειρά ετών αποφάσισαν να τιμήσουν την έκκλησή του. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η κοινότητα είχε στείλει και πριν λίγο διάστημα επιστολή στην Αρχιεπισκοπή για το θέμα των χρημάτων.
Επίσης, στη γενική συνέλευση της κοινότητας των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Σικάγο έγινε στις 16 Νοεμβρίου εκτενής συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής, ενώ δικηγόρος μέλος της κοινότητας έκανε αναφορά στη σχετική αρθογραφία της Αγγλικής Εκδοσης του «Ε.Κ.» και επέδωσε αντίγραφα στα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, παρόλο ότι ήδη τα είχαν διαβάσει. Δεν έλαβαν απόφαση για κατακράτηση των χρημάτων προς την Αρχιεπισκοπή διότι δεν υπήρχε απαρτία στη γενική συνέλευση, πλην όμως συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση εντός των προσεχών ημερών.
Εξ’ άλλου, πολλοί πρόεδροι και μέλη κοινοτικών συμβουλίων, αλλά και ευρύτερα από την Ομογένεια, σχολίαζαν το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος διόρισε τον Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο εποπτεύοντα ιεράρχη της νεοδιορισθείσας Εξελεγκτικής Επιτροπής όπως έγραψε λεπτομερώς ο «Ε.Κ.» στις 11 Νοεμβρίου 2017. Παράλληλα, γίνεται ευρεία συζήτηση στις κοινότητες για το γεγονός ότι οι Μητροπόλεις και οι Μητροπολίτες είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι, ενώ οι οικονομικοί απολογισμοί που εμφανίζουν στις τοπικές Κληρικολαϊκές συνελεύσεις είναι υποτυπώδεις και γενικόλογες.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου