Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Κάτοικοι Μάνδρας εναντίον Ρ. Δούρου στο περιφερειακό συμβούλιο

Για την τραγωδία στην Δυτική Αττική

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2017
Με ένταση συνεχίστηκε την Τρίτη η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – η οποία είχε διακοπεί την περασμένη Πέμπτη - που προκάλεσε η Διοίκηση με σκοπό να ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την τραγωδία στην Δυτική Αττική.

Η περιφερειάρχης Αττικής κατέθεσε σειρά άμεσων μέτρων και θεσμικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από την τραγωδία της δυτικής Αττικής ωστόσο οι πολίτες ζητούσαν να ακούσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα η ένταση σημειώθηκε κατά την ανάγνωση του μέτρου περί δέσμευσης 15 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την αποζημίωση των πληγέντων όταν ειπώθηκε ότι έπρεπε να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για την έγκριση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων, του Προγράμματος Προμηθειών και του Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Αττικής, οικονομικού έτους 2018. «Η συνεχής καθυστέρηση» όπως τόνισαν διαμαρτυρόμενοι έμποροι, θα οδηγήσει σε μια συνεχή αναβολή της αποκατάστασής μας, την οποία δεν πρόκειται να δεχθούμε». Στη συνέχεια αποχώρησαν δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν την Πέμπτη και ότι θα πραγματοποιήσουν μεγάλη κινητοποίηση την Παρασκευή στην Μάνδρα μέχρι την οριστική δικαίωση τους. Ακολούθως η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις συμβούλων και αντιπεριφερειαρχών έως την ψήφιση της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής με τη σειρά των μέτρων και των νομοθετικών ρυθμίσεων για την ανακούφιση των πληγέντων.

Την συνεδρίαση παρακολούθησε 40μελής ομάδα επιχειρηματιών καταστηματαρχών και εμπόρων από την Μάνδρα με ψήφισμα αιτημάτων το οποίο και ανέγνωσαν. Επίσης ανάρτησαν στον χώρο πανό όπου αναγραφόταν: «Φθάνει πια. Η αδιαφορία, η διαπλοκή και τα μνημόνια στερούν ανθρώπινες ζωές». Δήλωσαν ότι ήρθαν να ακούσουν τις προτάσεις της κ Δούρου επί των αιτημάτων τους και δεν δίστασαν να διακόψουν τους ομιλητές που μακρηγορούσαν πέραν του θέματος τους. 

Στα αιτήματα τους περιλαμβάνονται:

- Η άμεση υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για έκτακτη ενίσχυση των μικροεπιχειρήσεων

- Γενναία χρηματοδότηση για εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα.

 - Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους άστεγους

 - Ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών με αποζημιώσεις σε ποσοστό 100%

-Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων της περιοχής χωρίς τόκους, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρους τέλη κλπ.

Τα μέτρα που προτείνει η Περιφέρεια Αττικής

Σειρά άμεσων, συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και θεσμικές παρεμβάσεις, για την ανακούφιση των πληγέντων από την τραγωδία της δυτικής Αττικής κατέθεσε η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Βάση των προτάσεων η Περιφερειακή Αρχή θα προχωρήσει στη δέσμευση ποσού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στον Προϋπολογισμό της, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σχετικές με τον ηλεκτροφωτισμό και την αποκατάσταση ζημιών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης με τη λήψη σειράς μέτρων προστρέχει για την ανακούφιση των πληγέντων, τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ προωθεί και ειδική ρύθμιση για τους συγγενείς των θυμάτων.

Ενδεικτικά, η Περιφερειακή Αρχή ζητά:

- Πρόβλεψη για συντάξεις χηρείας και πρόσληψη τέκνων των θυμάτων της τραγωδίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επέκταση της ρύθμισης που αφορά στα θύματα τρομοκρατίας (ν. 1897/1990).

- Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής.

- Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν έως ότου αυτά επανακαταστούν λειτουργικά, πέραν της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.

- Ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όλων των παροχών ρεύματος των πληγεισών δημοτικών ενοτήτων και επιδότηση ρεύματος στις πληγείσες κατοικίες.

- Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες περιπτώσεις και παύση κάθε διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Σε θεσμικό επίπεδο, η Περιφερειακή Αρχή ζητά, μεταξύ άλλων:

- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων.

- Απομάκρυνση, εγκατάλειψη και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση κτιρίων ή εγκαταστάσεων εντός ρεμάτων που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου, έργα διευθέτησης ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής, έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγ. Γεωργίου Θριασίου Πεδίου, έργο διευθέτησης ρέματος Αχαρνών – Καναπίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου