Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΕΕ: Απειλή ο ρωσικός αποκλεισμός ξένων ΜΜΕ ως πρακτόρων

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2017

Μπλόκο στην πρόσβαση στην ενημέρωση
ΕΕ: Απειλή ο ρωσικός αποκλεισμός ξένων ΜΜΕ ως πρακτόρων

Ο ρωσικός νόμος για ξένα μέσα ενημέρωσης - «πράκτορες του εξωτερικού» αποτελεί «απειλή για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και για την πρόσβαση στην ενημέρωση» υπογράμμισαν σήμερα υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η νομοθεσία για τους 'πράκτορες του εξωτερικού' αντιβαίνει στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Ρωσίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επέκταση της εμβέλειάς της σε ξένα μέσα ενημέρωσης (...) είναι μια επιπλέον απειλή για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και για την πρόσβαση στην ενημέρωση», δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος των εξωτερικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Πρόκειται για «μια νέα αποπειρα να μειωθεί ο χώρος για τις ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία», προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες τον νόμο που επιτρέπει να καταχωρίζονται μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού», αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο γεγονός ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT υποχρεώθηκε να καταχωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό αυτή την ονομασία.

Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα μέσα ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εξωτερικές υπηρεσίες της ΕΕ υπενθυμίζουν πως η θέση της ΕΕ για τον νόμο περί «πρακτόρων του εξωτερικού» είναι «ξεκάθαρη» από καιρό: «Ενισχύει τους περιορισμούς στην άσκηση θεμελιωδών ελευθεριών στη Ρωσία, αναλώνει τους ισχνούς πόρους των μη κυβερνητικών οργανώσεων και αποτελεί εμπόδιο για την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών μέσα στη χώρα».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου