Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, 2017

  • Πού είναι η Αριστερά; Το ερώτημα επανέρχεται με κάθε ευκαιρία αν και ενίοτε εξαγριώνει τους φορείς της. Μα η Αριστερά είναι εδώ και επιχειρεί την αποσυριζοποίησή της, ή την οριστική μετωπική της με την κυβέρνηση. Το ερώτημα όμως είναι σωστότερο αν το επαναδιατυπώσουμε ολίγον τι διαφορετικά. Πού είναι όλοι αυτοί οι παλιοί και νέοι παράγοντες της Αριστεράς σήμερα και πώς κινούνται σε σχέση με την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή  Ένωση και τους ξένους; Πώς καταστρώνουν το δικό τους σχέδιο σε ένα φόντο δυσμενές για διεκδικήσεις;
  • Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται στους νέους της. Και σ αυτούς, σε περίοδο πολιτικού προβληματισμού και κοινωνικών ανακατατάξεων, οι Financial Times δίνουν το λόγο για να σκιαγραφήσουν το μέλλον των ενωμένων Κρατών-μελών της.
  • Για την απόλυτη στήριξη των πληγέντων της τραγωδίας στη Δ.Αττική δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αναλύοντας τα μέτρα που θα ληφθούν. Ακόμα ανακοίνωσε τον σχεδιασμό έργων για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία όχι μόνο στις περιοχές της Δ.Αττικής αλλά στο σύνολο σχεδόν της Αττικής. Ο πρωθυπουργός παρέχοντας στήριξη στην περιφερειάρχη Ρ.Δούρου, εξαπέλυσε έντονη επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα της Δ.Αττικής, αλλά και σε ότι αφορά την οικονομία και το κοινωνικό μέρισμα.
  • Τα ξίφη τους για την προέλευση του ποσού αλλά και τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχετικού Νόμου, ο οποίος πάντως ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της ΧΑ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν όπως ήταν φυσικό και οι ευθύνες για τη τραγωδία στη Δ.Αττική. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με την κυβέρνηση να φέρνει και την τροπολογία για την εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές.
  • Συγκίνησε ο Πολωνός Πρόεδρος κατά την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ο κ. Ντούντα γονάτισε μπροστά στο μνημείο σε ένδειξη σεβασμού.

Κόσμος

  • Το CBS, το PBS και το Bloomberg ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη μετάδοση των εκπομπών του Τσάρλι Ρόουζ, ενός από τους διασημότερους τηλεοπτικούς παρουσιαστές στις ΗΠΑ, γνωστού για τις αποκλειστικές συνεντεύξεις που εξασφαλίζει, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post κατά το οποίο οκτώ γυναίκες τον κατηγορούν ότι τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά στο παρελθόν.
  • Το Παρίσι και το Αμστερνταμ είναι οι πόλεις που επελέγησαν, μέσω ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, να φιλοξενήσουν τις έδρες αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που θα μετεγκατασταθούν από το Λονδίνο το Μάρτιο του 2019.
  • Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συζήτησε με κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου τη Δευτέρα για την αντίδραση του Λονδίνου στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει απάντηση στο ερώτημα πόσα χρήματα είναι διατεθειμένο να δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του πακέτου συμφωνίας για το διαζύγιο των δύο πλευρών.
  • Νέες εκλογές προκρίνει η πλειοψηφία των Γερμανών μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για κυβέρνηση «Τζαμάικα», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σήμερα από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
  • Έντονη αβεβαιότητα επικρατεί για ακόμη μια ημέρα στην πολιτική ζωή της Ζιμπάμπουε, με τον 93χρονο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε να μην παραιτείται ύστερα από τις πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος και την κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης από τις δυνάμεις του στρατού.

Οικονομία

  • Αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας βρίσκονται τα τέσσερα στα δέκα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Eurostat για το 2016 που δημοσιοποίησε η Eυρωπαική Ένωση για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται με ποσοστό 37,5% στην τρίτη θέση ανάμεσα στο σύνολο των 28 χωρών μελών της ΕΕ και την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.
  • Μειωμένες έως και 20% θα είναι οι νέες επικουρικές συντάξεις (αιτησεις από 1-1-2015) και «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία απονομής τους η οποία είχε «κολλήσει» εδώ και 1,5 έτος ελλείψει του σχετικού μαθηματικού τύπου. Μάλιστα από το 2019 θα υπάρξει και νέα μείωση των καταβαλλομένων επικουρικών έως 18%.
  • Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, της περίφημης «Τζαμάικα», αναζωπύρωσε τις ανησυχίες τόσο σχετικά με την προώθηση των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όσο και για τις εξελίξεις στο «ελληνικό ζήτημα» και ειδικότερα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
  • «Καταγγέλλουμε αυτές τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων τύπου Black Friday, που εισάγουν οι μεγαλοεργοδότες και οι οποίες όχι μόνο καταστρέφουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο, αλλά επιπλέον εκμεταλλεύονται καταναλωτές και εργαζόμενους, που καλούνται να είναι συνεχώς ελαστικά εργαζόμενοι» τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).
  • Τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται στις αγορές, υπογράμμισε ο Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφερόμενος και στη θετική υποδοχή του swap ομολόγων. Επανέλαβε, ωστόσο, την επιτακτική ανάγκη για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ αναφερόμενος στις καταθέσεις είπε ότι η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί, σημειώνοντας ότι τα stress test, που θα γίνουν νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, θα δείξουν εάν χρειαστεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα πριν το τέλος του προγράμματος.

Αθλητισμός

  • Δήλωση μεταμέλειας από τον Ισπανό τεχνικό για την απαράδεκτη ενέργειά του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.
  • Στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα παραμείνει για τα επόμενα δύο χρόνια ο γερμανός τεχνικός.
  • Με γκολ του Μάρκο Λιβάγια στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, η ΑΕΚ πήρε ισοπαλία 1-1 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ανέβηκε μόνη -προσωρινά- στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League μετά από 11 αγωνιστικές. Οι «πράσινοι» είχαν το προβάδισμα από το 10 με κεφαλιά του Μολέντο.
  • Με γκολ του Λιβάγια στο 95' η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει την ισοπαλία απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Λεωφόρο (Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-1), στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και να ανέβει μόνη πρώτη στη βαθμολογία. Η Ξάνθη επικράτησε του Πανιωνίου στα Πηγάδια (Ξάνθη - Πανιώνιος 2-0), ενώ ισόπαλοι αναδείχθηκαν ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός (ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός 1-1). Μεγάλο διπλό σημείωσε ο Αστέρας στα Χανιά (Πλατανιάς - Αστέρας Τρίπολης 0-3). Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα ΠΑΟΚ - Ατρόμητος (19:30).
  • Επιστροφή στις νίκες για τη Γουότφορντ στην 12η αγωνιστική της Premier League. Μετά απο τρεις διαδοχικές ήττες, η ομάδα του Μάρκο Σίλβα επικράτησε 2-0 της Γουέστ Χαμ και παραμένει στο «πάνω μισό» του βαθμολογικού πίνακα. Στον πάγκο της Γουότφορντ έμεινε ο Ορέστης Καρνέζης, ενώ ο Χοσέ Χολέμπας μπήκε στο 87΄ αντικαθιστώντας τον Κίκο Φεμένια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου