Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Για 7 λόγους απορρίπτεται η τουρκική απαίτηση

Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2017

Σε αδιέξοδο λόγω τουρκικής υπαιτιότητας οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Του Νεόφυτου Κυριάκου.
Δεν υπάρχει περίπτωση η Λευκωσία να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ (ελευθερία διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου, προσώπων και υπηρεσιών) σε Τούρκους υπηκόους, μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, άλλωστε, σε μετατροπή της Κύπρου σε πραγματικό προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Η χώρα αυτή απέχει μόλις 80-100 χιλιόμετρα από την Κύπρο και έχει πληθυσμό 80 εκατομμυρίων κατοίκων, που αυξάνονται και πληθύνονται μερικά εκατομμύρια κάθε χρόνο. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν τους δίνονταν αυτά τα προνόμια και θα μπορούσαν να μεταβούν σε κράτος της ΕΕ. Η Κύπρος θα κατακλυζόταν από Τούρκους υπηκόους οι οποίοι σταδιακά θα αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία σε σημείο που να αποκτήσουν και τον πλήρη έλεγχο της νήσου.
Στη Λευκωσία είναι τόσο έντονη η θέση για απόρριψη του τουρκικού αιτήματος που η κυβέρνηση ετοίμασε ένα «επτάλογο», στον οποίο καταγράφονται οι λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους αυτές οι αξιώσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.
Οι επτά λόγοι είναι οι εξής:
1. Δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την εν λόγω τουρκική αξίωση και δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν ήδη τις τέσσερις ελευθερίες.
2. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας (βλ. Συμφωνία Σύνδεσης, Τελωνειακή Ενωση κ.ά.) αποδίδει ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα στην Τουρκία και σε Τούρκους υπηκόους, όπως η διακίνηση μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων και περιορισμένα δικαιώματα σε Τούρκους που νόμιμα εργάζονται σε κράτη μέλη στη βάση εθνικής νομοθεσίας.
3. Ως προς τη διακίνηση υπηρεσιών και κεφαλαίου για την Τουρκία ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ που ισχύουν για όλες τις άλλες τρίτες χώρες.
4. Οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το καθεστώς κράτους-μέλους, την έννοια της ιθαγένειας της Ενωσης και τη συνταγματική δομή της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες της ΕΕ. Αποδίδονται σε υπηκόους κρατών μελών που έχουν ήδη εναρμονισθεί, πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.
5. Οι τέσσερις βασικές ελευθερίες συμπαρασύρουν και άλλα δικαιώματα και δημιουργούν παράγωγα δικαιώματα τα οποία επηρεάζουν όλα τα κράτη-μέλη.
6. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους ως μέρος μιας ειδικής διευθέτησης που θα αφορά μόνο στην επανενωμένη Κύπρο.
7. Οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούν να απολαύσουν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες εφόσον η Τουρκία θα έχει πλήρως εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχει εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία, έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών και καταστεί πλήρες μέρος της ΕΕ.
Ευτυχώς που η πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ προσεγγίζει με κατανόηση τις θέσεις της Λευκωσίας. Σε διαφορετική περίπτωση και προκειμένου να αποφύγουμε τον εκτουρκισμό, θα αρχίζαμε να κάνουμε σκέψεις ακόμη και για ένα… CYPREXIT.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου