Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ελληνικοί δορυφόροι περιμένουν την εκτόξευσή τους από τη NASA


ΗΠΑ: Ελληνικοί δορυφόροι περιμένουν την εκτόξευσή τους από τη NASA
Δύο μικροδορυφόροι που αναπτύχθηκαν από ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και περιμένουν την εκτόξευσή τους από τη NASA στα τέλη Μαρτίου.

Ο πρώτος από τους δορυφόρους Cubesat, με την ονομασία DUTHSat, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από μηχανικούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές, αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ Θεόδωρος Σαρρής.

Στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος αναπτύχθηκε και ο UPSat από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Libre Space Foundation.

Και οι δύο δορυφόροι θα μελετήσουν τις συνθήκες στο όριο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και το Διάστημα.

Τέσσερα χρόνια προετοιμασίας

«Ξεκινήσαμε το 2013, έγιναν διάφορες δοκιμαστικές κατασκευές και η τελική συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε το 2016. Στη συνέχεια ο δορυφόρος έπρεπε να περάσει από μια σειρά πολύ σκληρών δοκιμασιών, για να γίνει δεκτός για πτήση. Μας βοήθησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που έκανε ειδικές δοκιμές ταλαντώσεων, κάναμε τις δοκιμές υπό κενό στο ΕΚΕΦΕ ‘‘Δημόκριτος’’, δοκιμές ταχείας θέρμανσης και ψύξης, δοκιμές βραχυκυκλωμάτων των μπαταριών, δοκιμές επικοινωνίας, και τελικά ο ελληνικός δορυφόρος GR01-DUTHSat έγινε δεκτός για πτήση τον Νοέμβριο του 2016» περιγράφει ο κ. Σαρρής.

Ο ελληνικός δορυφόρος είναι «μέρος σμήνους δορυφόρων που δημιουργείται από ειδικό πρόγραμμα, τη διαστημική αποστολή με την ονομασία QB50, που κάλεσε πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και πολλά ινστιτούτα να συμμετάσχουν καθένας με τον δικό του μικροδορυφόρο. Εμείς κερδίσαμε μια από αυτές τις προτάσεις» σημειώνει ο ερευνητής.

Από τα 50 πανεπιστήμια και ινστιτούτα, τελικά μόλις 26 συμμετέχουν στην διαστημική αποστολή με τον δικό τους δορυφόρο, επισημαίνει.

Το ελληνικό σύστημα Σταθμού Εδάφους

Καθένας από τους συμμετέχοντες είχε αναλάβει την επιμέλεια της δικής του κατασκευής «αλλά και του ανάλογου Διαστημικού Σταθμού Εδάφους, οπότε κατασκευάσαμε ταυτόχρονα και τον δικό μας Σταθμό Εδάφους» αναφέρει ο κ. Σαρρής. Ο ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής GR01-DUTHSat έπρεπε να βρει και τη δική του χρηματοδότηση, κάτι που στην περίπτωση του DUTHSat έγινε και μέσω της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, αλλά και μέσω του ανταγωνιστικού προγράμματος "Αριστεία", το οποίο επίσης κερδίσαμε. Ηταν μια ευνοϊκή συγκυρία, γιατί έτσι είχαμε χρηματοδότηση και με τις δύο προτάσεις» τονίζει.

Οπως κάθε δορυφόρος που συμμετέχει στην εκτόξευση, ο DUTHSat έπρεπε να αποκτήσει και το δικό του «εισιτήριο πτήσης», κάτι που έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια, αφού το κόστος ανέλαβε ιδιωτική εταιρία από τη Δράμα.

Η αποστολή QB50 σαν στόχο έχει να μελετήσει «τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα της Γης και το Διάστημα, τον χώρο που αποκαλείται Transition Region και έχει πολύ ενδιαφέρον».

«Ψάχνουμε να βρούμε πώς αλλάζει αυτή η περιοχή του Διαστήματος κατά τη διάρκεια ηλιακών διαταραχών και εκρήξεων. Πώς αυτή η περιοχή θερμαίνεται και αλλάζει σύσταση [...] Ο ελληνικός δορυφόρος DUTHSat είναι σχεδιασμένος να μετρήσει παραμέτρους πλάσματος. Θα πραγματοποιήσει μετρήσεις συχνότητας ηλεκτρονίων, πυκνότητας ηλεκτρονίων καθώς και θερμοκρασιακές μεταβολές» καταλήγει ο κ.Σαρρής

Οι δορυφόροι βρίσκονται πλέον στο διαστημικό σκάφος Cygnus που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στα τέλη Μαρτίου για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η εκτόξευση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA αλλά και από το duthsat.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου