Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Σε τροχιά συμφωνίας αλλά με σκληρές υποχωρήσεις


Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2017

Σε τροχιά συμφωνίας βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, με την ατζέντα των επόμενων ημερών να περιλαμβάνει τις υποχωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε εργασιακό, ασφαλιστικό και αγορά ενέργειας, ώστε να υπογράψουν όλοι την τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου .
Η απροσδόκητη διακοπή των συνομιλιών του Brussels group στη βελγική πρωτεύουσα τα ξημερώματα της Παρασκευής είχε την βάση του στην τελευταία προσπάθεια που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο της Ρώμης για εργασιακό και ασφαλιστικό.
Αν όμως η Αθήνα θέλει να έχει συμφωνία μέχρι και την επόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να δώσει τελικές απαντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ημέρες διακοπών για το ΔΝΤ . Συνεπώς, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση και ανάλογα με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν σε επίπεδο κορυφής.
Μέχρι τότε, το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι θεσμοί έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τη σιγή ασυρμάτου που συνεχίζουν από την ώρα της έναρξης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες .
Η πιο κρίσιμη εβδομάδα θα είναι αυτή που θα προηγείται του άτυπου Eurogroup στην Βαλέτα της Μάλτας . Αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, η ομάδα των θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα για να οριστικοποιήσει όλα τα κεφάλαια της συμφωνίας.
Το θετικό είναι ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμμερίζονται ότι η 7η Απριλίου δεν είναι ένα ακόμη «ορόσημο», αλλά το απόλυτο όριο για να υπάρχει χρόνος να εκταμιευτεί η δόση που θα ακολουθήσει τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτεθειμένη απέναντι στις υποχρεώσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Αν έχουμε τεχνική συμφωνία μέχρι και τις 7 Απριλίου, τότε λίγο πριν το Πάσχα θα πρέπει η κυβέρνηση να ψηφίσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα τα «υλοποιούν» στην πράξη . Σε αυτή τη φάση, θα έχουμε ρυθμίσεις για τα θέματα που αφορούν στα μέτρα που θα ισχύσουν άμεσα (όπως π.χ. το εργασιακό) και ένα δεύτερο πακέτο που θα προ-νομοθετηθεί για το 2019. Θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων τα οποία θα ισχύσουν από το 2019, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα οριστικοποιηθούν την επόμενε μέρες .
Μετά το Πάσχα, το οποίο συμπίπτει χρονικά φέτος για Ορθόδοξους και Καθολικούς, θα έχουμε την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και για το διάστημα στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ .
Ο κρίσιμος σταθμός θα είναι η αποδοχή από το ΔΝΤ των προτάσεων των Ευρωπαίων και η καταρχήν συμφωνία του για ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα . Προφανές είναι εδώ και καιρό ότι το Ταμείο θα χρειαστεί ένα διάστημα για να κάνει τους υπολογισμούς του και να κρίνει αν αυτά που προτείνονται οδηγούν σε ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Τότε και μόνο τότε θα προχωρήσουμε στην συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου, το οποίο θα πάρει τελικές αποφάσεις για αξιολόγηση, πρόσθετα μέτρα για το 2019, πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος . Με την επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup, θα πρέπει να περιμένουμε άλλο ένα 15ήμερο για να ολοκληρωθεί η έγκριση της δόσης, πριν η επόμενη δόση εκταμιευτεί κοντά στα μέσα Ιουνίου .
enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου