Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ακαδημαϊκός διάλογος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης για τη δημοκρατία

Του Θεοδώρου Καλμούκου


Το κατάμεστο αμφιθέατρο στο Photonics Center του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Φωτογραφία "Ε.Κ" Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Πολλές δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίων και κολεγίων ανάμεσα τους και αρκετοί ομογενείς, φοιτητές όλων των βαθμίδων ιδιαίτερα μεταπτυχιακοί, αλλά και ομογενείς από πολλά μέρη της Νέας Αγγλίας κατέκλεισαν το αμφιθέατρο στο Photonics Center του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και παρακολούθησαν τον Ακαδημαϊκό διάλογο με θέμα: «Η Δημοκρατία σε κρίση; Ελλάδα, Ευρώπη, και Αμερική: Έξοδος πού». Συμμετείχαν οι καθηγητές Ερικ Γκόλτσιν από το Boston University, Νικόλαος Πρεβελάκης από το Harvard, Λόρεν Σάμονς από το  Boston University, Πέτρος Βαμβακάς από το Emmanuel College.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, από την γενική πρόξενος κυρία Ιφιγένεια Καναρά, το Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, τον Σύνδεσμο Φιλελλήνων του Πανεπιστημίου Βοστώνης.
Την εκδήλωση άνοιξε η καθηγήτρια της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Κέλυ Πολυχρονίου, η οποία αναφέρθηκε με λόγια φιλόφρονα για την κυρία Καναρά για την αγαστή συνεργασία και της επέδωσε αναμνηστικό δώρο.
Η γενική πρόξενος ανέφερε στον χαιρετισμός της ότι «η εθνική επέτειος της 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, που οδήγησε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, μετά από τετρακόσια χρόνια υποδούλωσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ταυτόχρονα την ανάπτυξη και επέκταση του κινήματος του φιλελληνισμού». Τόνισε πως «στόχος της σημερινής συζήτησης, συνέχισε είναι να «ανοίξει» τη συζήτηση, να ενημερώσει αλλά και να προβληματίσει ως προς τις υποχρεώσεις των πολιτών αλλά και των πολιτειών στις σύγχρονες δημοκρατίες».


Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές οι οποίοι διεξήγαγαν τον διάλογο για τη δημοκρατία. Από αριστερά, όρεν Σάμονς , Ρικ Γκόλστιν, Πέτρος Βαμβακάς και Νικόλαος Πρεβελάκης
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

Κατά τον διάλογο που ακολούθησε ο καθηγητής Κ. Λόρεν Σάμονς ανέφερε ότι «η δημοκρατία δεν είναι σε κρίση, αλλά συμβάλλει σε μία κρίση στη Δύση» και τόνισε πως « κι αυτή η κρίση είναι μάλλον ηθική παρά πολιτική και προέρχεται από την επιθυμία των ατόμων να απολαμβάνουν τα προνόμια της υπηκοότητας χωρίς να καταβάλλουν κάποιο σοβαρό αντίτιμο γι’ αυτά».
Είπε ακόμα πως «η κρίση αυτή αντανακλάται κατά πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης και της τάσης των δημοκρατικών κυβερνήσεων να ξοδεύουν μαζικά και μπαίνουν σε χρέος» και συμπλήρωσε πως «φαίνεται πως η δημοκρατία και το χρέος πηγαίνουν χέρι-χέρι στην σύγχρονη Δύση».
Ο καθηγητής κ. Ερικ Γκόλστιν είπε πως «ο αγώνας της Ελλάδας για ανεξαρτησία και μία ελεύθερη διακυβέρνηση το 1821 αντικατόπτρισε και κατόπιν ενέπνευσε ένα κίνημα προς τη δημοκρατία και ελευθερία σ’ ολόκληρη τη Δύση». Σε άλλο σημείο τόνισε πως «η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας είναι όπως η αρχαία ιστορίας, η οποία εξακολουθεί να παίζει ένα καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για δημοκρατία». Πρόσθεσε πως «είναι σπουδαίο να αναγνωρίζεται πως έθνος και κράτος είναι πραγματικά δύο διαφορετικά πράγματα».
Ο καθηγητής κ. Πέτρος Βαμβακάς ανάμεσα στα άλλα είπε πως «ο φιλελεύθερος ιδεαλισμός του 19ουαιώνα ανέθεσε μεγάλη ευθύνη στο άτομο και δεν εξασφάλισε ισότητα αποτελέσματος, υποσχέθηκε μόνο ισότητα της ευκαιρίας. Το σύγχρονη «δημοκρατικό» κράτος έχει τείνει να εξισώσει την υπηκοότητα με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς να ζητά από τον πολίτη να ξοδέψει «το αίμα και το θησαυρό» του για να κερδίσει την υπηκοότητα».


Την γενική πρόξενο Ιφιγένεια Καναρά (μέσον) πλαισιώνουν οι καθηγητές: Πάτρος Βαμβακάς, Κέλυ Πολυχρονίου, Νικόλαος Πλευράκης, Λόρεν Σάμονσ και Ερικ Γκόλστιν
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

Ο καθηγητής  κ. Νικόλαος Πρεβελάκης είπε «γίνεται πολύς λόγος σήμερα για μια γενική « κρίση της δημοκρατίας » σε Ευρώπη, Ελλάδα και Αμερική. Ο λόγος αυτός βασίζεται συνήθως στα εξής φαινόμενα:
-Η Παγκοσμιοποίηση έχει μειώσει τη δυνατότητα των κρατών να ασκούν αυτόνομη οικονομική πολιτική.
-Ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί σημειώνουν εκλογική άνοδο.
-Παρατηρούμε μεγάλη αποχή σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, ιδιαίτερα στους νέους.
-Ερευνες δείχνουν μια όλο και μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κοινοβούλιο, τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα.
Αν και οι παρατηρήσεις αυτές είναι όντως ανησυχητικές, πρέπει  να αναγνωρίσουμε επίσης κάποια σημεία αισιοδοξίας.
Αρκετές ποιοτικές μετρήσεις σε Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ότι τα κεντρικά συστατικά της δημοκρατίας, όπως ομαλές εκλογικές διαδικασίες, μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη, ή η προστασία ατομικών δικαιωμάτων δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση σήμερα από ότι πριν από 10, 20, ή 30 χρόνια.  Το ίδιο δείχνουν και πολλές υποκειμενικές μετρήσεις: η ικανοποίηση των πολιτών από την ποιότητα της δημοκρατίας τους μοιάζει λίγο-πολύ σταθερή τα τελευταία 30-40 χρόνια».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Μετά το πέρας του Ακαδημαϊκού Διαλόγου και των τοποθετήσεων των καθηγητών ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος και ανταλλαγή απόψεων από πολλά μέλη του πολυπληθούς ακροατηρίου. Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου