Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι επιχειρηματίες: Τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι θα κλείσουν!

Παρασκευή, 25η Μαρτίου, 201718.700 ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΒΕΕ

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρούν αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αδήλωτη εργασία μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος που παρουσιάστηκε σήμερα.


«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι επιχειρηματίες: Τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι θα κλείσουν!
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα διακόψουν τη λειτουργία τους 18.700 επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι τα «λουκέτα» θα συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις της Αττικής και στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 34.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Την ίδια στιγμή οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις μιλούν για επιδείνωση της ρευστότητας και έλλειψη κεφαλαίων από την αγορά που οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις, ενώ προκύπτει αύξηση των οφειλετών κατά 10% όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς τους προμηθευτές τους.
Πάνω από 4 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτεθειμένες σε πιστωτικούς κινδύνους, παρουσιάζουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργούν με ορίζοντα συρρίκνωσης και όχι επέκτασης. Ο οικονομικός δυϊσμός που διατρέχει το φάσμα της πραγματικής οικονομίας εμφανίζει έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις ακόμη και μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ φαίνεται να εδραιώνονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας και οι άτυπες μορφές απασχόλησης και επαγγελματικής δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, οι προοπτικές για το α' εξάμηνο του 2017 ως προς το λόγο προσλήψεων-απολύσεων δείχνουν ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις (8,1% των επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις.
Για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έρευνα, αναμένονται 2.000 επιπλέον απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα.
Αλλά ακόμα και από αυτές τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε προσλήψεις και αύξηση του προσωπικού κατά το α΄εξάμηνο του 2017 το 40% περίπου θα προχωρήσει σε προσλήψεις είτε με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης είτε με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.
Γενικά οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων για το α' εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση ενώ μόλις το 11% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση.
Ωστόσο, μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας παρουσιάζουν οι σχετικά νεότερες σε ηλικία επιχειρήσεις καθώς και οι σχετικά μεγαλύτερες σε μέγεθος ως προς την απασχόληση.
Όμως, τη δυσκολία της κατάστασης δείχνει το γεγονός ότι μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ενώ μόλις το 6,4% έχει υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων (π.χ. ΕΣΠΑ).
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς «πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα ανεξαρτήτως ποιος διοικεί ενώ οι πολιτικοί πρέπει να μάθουν τη λέξη “εντέλλεσθε” δηλαδή να αποφασίζουν και να δίνουν εντολές στους υπαλλήλους».
Επίσης τόνισε: «Η σχετική σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί στην οικονομία την περίοδο από το 2014 έως σήμερα εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό στοιχεία στασιμότητας, δεδομένου ότι ενσωματώνει τόσο κυκλικά όσο και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της κρίσης. Αυτό συμβαίνει διότι η πολιτική λιτότητας παραμένει στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής ως μηχανισμός “εξυγίανσης” ιδιωτικού και δημόσιου τομέα -παρά την αποτυχία των προηγούμενων ετών-, ενώ παράλληλα αποτρέπονται ή καθυστερούν επενδυτικές πρωτοβουλίες σε δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, που δυνητικά θα απέδιδαν πολλαπλασιαστικά σε ένα διαφορετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, περισσότερο φιλικό στην ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, η αβεβαιότητα της συγκυρίας ως προς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης επιτείνει τους φόβους και τους κινδύνους, οι οποίοι καθίστανται μεγαλύτεροι για τις ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους».
Επίσης αναφέρθηκε από τον πρόεδρο ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης είναι που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία. «Βάλτε κανόνες αλλά αφήστε μας να δουλέψουμε» είπε ο κ. Καββαθάς προσθέτοντας πως «δεν γίναμε ξαφνικά μπαταχξήδες, αυξάνονται οι υποχρεώσεις συνεχώς».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου