Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Το Ισραήλ «τιμωρεί» τον ΟΗΕ με περικοπή της χρηματοδότησής του

 Πέμπτη, 29 Μαρτίου, 2017

Η περικοπή της χρηματοδότησης έγινε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κρατάει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών. Πηγή: (RΕUΤΕRS)
Το Ισραήλ «τιμωρεί» τον ΟΗΕ με περικοπή της χρηματοδότησής του
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κόψει άλλα 2 εκατομμύρια δολάρια (1,8 εκατ. ευρώ) από τις ήδη μειωμένες εισφορές του φέτος στα Ηνωμένα Εθνη, ως διαμαρτυρία για τα ψηφίσματα που έχει εκδώσει ο οργανισμός εναντίον της χώρας σε διάφορα φόρουμ του.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κρατά και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, έδωσε εντολή να περικοπεί από το υπουργείο η χρηματοδότηση και να χρησιμοποιηθεί το ποσό για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες που το υποστηρίζουν σε διεθνείς οργανισμούς.

Η απόφαση αποτελεί τη δεύτερη περικοπή φέτος, αφότου το Ισραήλ διαμήνυσε τον Ιανουάριο ότι μειώνει την εισφορά του κατά 6 εκατομμύρια δολάρια (5,5 εκατ. ευρώ).

Η περαιτέρω περικοπή της Τετάρτης σημαίνει ότι από το σύνολο της δέσμευσης της χώρας να πληρώσει 11,7 εκατ. δολάρια το 2017, το Ισραήλ θα πληρώσει στον ΟΗΕ μόνο 3,7 εκατ. δολάρια (3,4 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό έγινε λόγω των «εχθρικών ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν πριν από μερικές ημέρες από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Να διορθώσουν την εμμονική προκατάληψη»

Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, αποζητώντας τη μεταρρύθμιση της ατζέντας του και το τέλος της «εμμονής (του Συμβουλίου) με το Ισραήλ».

«Η κίνηση αυτή (σ.σ.:της νέας περικοπής) αποτελεί μέρος της επιδίωξης του Ισραήλ, μαζί με τους φίλους του, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να διορθώσουν την εμμονική προκατάληψη εναντίον του στα Ηνωμένα Εθνη και τις υπηρεσίες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.


Η περικοπή των 5,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο έγινε ως διαμαρτυρία για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαιτούσε τον τερματισμό των εποικισμών του Ισραήλ σε εδάφη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το αυτόνομο κράτος τους.

Οι ΗΠΑ απείχαν από εκείνη τη ψηφοφορία, επιτρέποντας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το ψήφισμα με 14 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ περιέγραψε την αποχή της κυβέρνησης του τέως αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως «επαίσχυντη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου