Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Αντάλλαξαν τη σορό του Κιμ Γιόνγκ Ναμ με εννέα Μαλαισιανούς

Οι αρχές της Μαλαισίας παρέδωσαν τη σορό του ετεροθαλούς αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν την Πέμπτη, με ανταλλαγή την απελευθέρωση εννέα μαλαισιανών διπλωματών που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ μετά από έντονη φιλονικία σε διπλωματικό επίπεδο.

Πηγές των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα σχεδίασε τη φονική επίθεση στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ τον περασμένο μήνα χρησιμοποιώντας τον χημικό παράγοντα VX, χημική ένωση τόσο τοξική ώστε περιλαμβάνεται σε κατάλογο όπλων μαζικής καταστροφής των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίθεση εξόργισε τη Μαλαισία και κατέληξε σε διπλωματικό πόλεμο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, όπως ονομάζεται επίσημα η Βόρεια Κορέα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ταξιδιωτική απαγόρευση και από τις δύο χώρες και να καταρρεύσει η μακροχρόνια φιλική τους σχέση.

Οι εννιά Μαλαισιανοί έφθασαν νωρίς σήμερα Παρασκευή στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί από το βράδυ της Πέμπτης.

Οι εννιά δήλωσαν ότι «δεν παρενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τις αρχές» της Βόρειας Κορέας.


Η σορός του Κιμ θα μεταφερόταν στην Πιονγκγιάνγκ μέσω Πεκίνου, από τις Μαλαισιανές Αερογραμμές, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Επτά εβδομάδες διπλωματικής αδιαλλαξίας

Η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται ότι η σορός ανήκε στον Κιμ Τσολ, όπως αναγράφεται στο διαβατήριό του, και όχι στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ.

Ο Κιμ δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου από δύο γυναίκες που επάλειψαν το ιδιαίτερα τοξικό χημικό στο πρόσωπό του, σύμφωνα με την αστυνομία της Μαλαισίας.

Δύο γυναίκες ινδονησιακής και βιετναμέζικης υπηκοότητας, αντίστοιχα, έχουν συλληφθεί και εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ, πρεσβύτερος γιος του τέως βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ, είχε εκφραστεί δημόσια εναντίον του δυναστικού ελέγχου της οικογένειάς του στην απομονωμένη χώρα.

Ο νεότερος και απρόβλεπτος αδελφός του, Κιμ Γιόνγκ Ουν, είχε εκδώσει διαταγή για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του, ο οποίος επέζησε προσπάθειας δολοφονίας του το 2012, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες βουλευτές.

Η ανταλλαγή θέτει τέλος σε σχεδόν επτά εβδομάδες διπλωματικής αδιαλλαξίας μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου