Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Montreal: Παρέλαση παρουσία του πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό


Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2017



Από αριστερά οι: Μητροπολίτης Σωτήριος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Γιώργος Μαρκαντωνάτος. Φωτογραφία: Ζώης Μαρίνος.
Του Ζώη Μαρίνου
ΜΟΝΤΡΕΑΛ. «Ζήτω η Ελλάς», «Ζήτω ο Καναδάς», «Χρόνια πολλά». Για περίπου δέκα λεπτά ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό, ανοίγοντας φέτος ως μέγας Τελετάρχης την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ, απευθυνόταν στα Ελληνικά στους χιλιάδες ομογενείς που είχαν κατακλύσει την οδό Jean Talon, στο κέντρο του Park Extension.
Μια παρέλαση που ξεκίνησε στη 1:14 μ.μ. της Κυριακής 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 2:25 μ.μ., με 76 διαφορετικούς σχηματισμούς μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, κάτω από έναν λαμπρό ήλιο παρά το τσουχτερό κρύο και τους -7 βαθμούς Κελσίου (20 β. Φαρενάιτ).
Με την παρουσία, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του Τελετάρχη, του Τζαστίν Τριντό αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έγινε ο εορτασμός της επετείου. Από νωρίς, από τις 12:10 μ.μ. εκατοντάδες Ελληνες είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο σημείο εκκίνησης της παρέλασης, κρατώντας σημαίες και αναμένοντας την κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων.
Ο Καναδός Πρωθυπουργός έφτασε στην οδό Jean Talon στη 1:06 μ.μ., πέρασε στον ώμο του το διακριτικό του Τελετάρχη και πήρε στα χέρια του δύο σημαίες, μια ελληνική και μια καναδική.
«Μεγάλη μέρα για τους Ελληνες. Χρόνια πολλά, ζήτω η Ελλάς», είπε στους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ που στάθηκαν δίπλα του πριν την έναρξη της παρέλασης, στη διασταύρωση της Jean Talon με την οδό Hutchison.
Ιδιαιτέρως συγκινητική η διαδρομή του Τζαστίν Τριντό ως την εξέδρα των επισήμων όπου επί δέκα λεπτά χαιρετούσε τον κόσμο φωνάζοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο Καναδάς, χρόνια πολλά».
Στη συνέχεια, ο κ. Τριντό πήρε τη θέση του στην εξέδρα, δίπλα από τον Μητροπολίτη Τορόντο (Καναδά) κ.κ. Σωτήριο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκο Παγώνη και τον υφυπουργό κ. Κουίκ.
Την παρέλαση άνοιξαν τα λάβαρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της 25ης Μαρτίου, οι σημαίες Ελλάδος, Καναδά, Κύπρου, Μόντρεαλ και Κεμπέκ, το λάβαρο της Αγίας Λαύρας και του Συλλόγου των Καλαβρύτων, των Μεσσηνίων, των Αρκάδων και των Μανιατών.
Μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση για τα παιδιά των σχολείων που παρέλασαν με παραδοσιακές στολές, υποχρεώνοντας σε παρατεταμένα χειροκροτήματα τους ομογενείς που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια της οδού Jean Talon.
«Είναι τιμή μας που ο Καναδός Πρωθυπουργός απεδέχθη φέτος να είναι Τελετάρχης στην παρέλασή μας. Κάθε χρόνο, εδώ και πολύ καιρό, δίνει το παρών στις εκδηλώσεις μας, αλλά ειδικά φέτος η παρουσία του σηματοδοτεί ένα καθαρό μήνυμα στήριξης του Ελληνισμού», έλεγαν στον «Ε.Κ.» στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.
Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί, ο κ. Τριντό παρακολούθησε τη δοξολογία στον κατάμεστο Ιερό Ναό Ευαγγελισμού, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Σωτήριος. Τον κ. Τριντό συνόδευαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παγώνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και οργανώσεων.
Να σημειωθεί, ότι το βράδυ του Σαββάτου παρατέθηκε δείπνο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Κοινοτικό Κέντρο «Αδριανός Μαρής», παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
Στην ομιλία του ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο της Εκκλησίας ως διαρκούς πηγής σύνδεσης του Ελληνισμού της Διασποράς με την πατρίδα αλλά και ως στοιχείο στήριξης και ενίσχυσης της απανταχού ελληνικής ομογένειας. Ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της γλώσσας και της διατήρησής της. «Μιλάτε στα σπίτια σας, στα παιδιά και στα εγγόνια σας, την ελληνική γλώσσα. Αν χαθεί η ελληνική λαλιά χάνεται και η ελληνική ταυτότητα», είπε ο κ. Κουίκ.
Αναφορά έκανε και στην ένταση των τουρκικών προκλήσεων τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί ανάγκης σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες και αταλάντευτης τήρησής τους, εκπέμποντας παράλληλα και μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την οποία, όπως είπε, θα πρέπει να κατανοήσει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Ο κ. Κουίκ που έφτασε στο Μόντρεαλ κατ’ ευθείαν από το Βανκούβερ εξήρε την ομόνοια και σύμπνοια του Ελληνισμού στο Μόντρεαλ, ενώ αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί με σκοπό την ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και του νέου, σχεδιαζόμενου χαρακτήρα του ως φορέα έκφρασης και κινητοποίησης της ελληνικής ομογένειας.
Νωρίτερα, τον υφυπουργό Εξωτερικών είχε υποδεχθεί στο βήμα ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Γιώργος Μαρκαντωνάτος τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στον Καναδά. Ενώ, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παγώνης, μεταξύ άλλων, εστίασε στην καθοριστική συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς του 1821 στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.
«Απόπειρες να ελευθερωθεί η Ελλάδα υπήρξαν και άλλες», είπε ο κ. Παγώνης, «αλλά μόνο όταν συντονισμένα κινητοποιήθηκαν οι Ελληνες της Διασποράς η πατρίδα κέρδισε ξανά την ελευθερία της».
Με προσήλωση το κοινό άκουσε και τη σύντομη τοποθέτηση του Μητροπολίτη Τορόντο (Καναδά) κ.κ. Σωτηρίου. «Πιστεύουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στον Θεό», είπε ο κ.κ. Σωτήριος υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο της πίστης ως στοιχείο συνεκτικό των Ελλήνων του εξωτερικού.
• Πριν τον κύκλο των ομιλιών ανακοινώθηκε και βραβεύτηκε η Προσωπικότητα της Χρονιάς για τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ που φέτος ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εράνου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Τάσος Ξυπολιτάκης. (Η Επιτροπή Εράνου συγκέντρωσε και διέθεσε 279.000 δολάρια το τελευταίο 18μηνο για την κάλυψη αναγκών των ελληνικών σχολείων του Μόντρεαλ).
• Στο δείπνο παρακάθησε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής ομάδας διακεκριμένων Ελλήνων γιατρών που βρίσκεται στο Μόντρεαλ για τη διημερίδα του Ιατρικού Τουρισμού, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 28 και 29 Μαρτίου (5 μ.μ. – 9 μ.μ.) στο Κοινοτικό Κέντρο «Αδριανός Μαρής».
• Οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο είχαν ξεκινήσει από το μεσημέρι του Σαββάτου, με την κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο του Λαβάλ (Place du Souvenir), παρουσία του δημάρχου της περιοχής και εκπροσώπων ομογενειακών φορέων και οργανώσεων, καθώς και της ομογενούς αντιδημάρχου Μόντρεαλ Μαίρης Ντέρου, του ανεξάρτητου βουλευτή στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ Τζέρι Σκλαβούνου, του γενικού προξένου Μόντρεαλ Νίκου Σιγάλα και άλλων.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου