Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Συνταγματική αναθεώρηση: Δημοψηφίσματα, μόνο δυο θητείες για τους βουλευτές, εκλογή ΠτΔ από τον λαό


Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2017

Μια σειρά ανατροπών φέρνει στο Σύνταγμα η πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.
Η εκλογή ΠτΔ
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασία που αποτέλεσε την αφορμή για τις εκλογές που έφεραν τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Έτσι με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Αν όμως αυτή δεν καταστεί εφικτή, τότε η ευθύνη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μεταβιβάζεται στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πάει στις κάλπες μέσα σε ένα μήνα από την δεύτερη -αποτυχημένη- ψηφοφορία της Βουλής.
Οι θητείες των βουλευτών
Η πρόταση επίσης προβλέπει καθιέρωση της απλής αναλογικής και μέγιστο αριθμό θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για 8 συνεχόμενα έτη,
Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας για διαβούλευση, ουσιαστικά τελειώνει και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αυτό καθώς η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει πως η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση για ανάδειξη νέας κυβέρνησης.
Δημοψηφίσματα
Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατ
ομμύριο υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000 υπογραφές
για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες (άρθρα 44 και 73).
Δημοψηφίσματα νομοθετικής πρωτοβουλίας, αρνησικυρίας – κυρωτικό (για να μην ισχύσει ψηφισμένος νόμος) δημοψήφισμα, αναθεωρητικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 4 4 παρ. 2 περ. β και 110 παρ. 5).
Καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα (άρθρο 102).
Ενίσχυση της Βουλής
Προτείνεται, επιπλέον, σε κάθε βουλευτική περίοδο η δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών με πρόταση 120 βουλευτών. Οι αρμόδιες Επιτροπές μπορούν να καλούν, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους οποιονδήποτε πολίτη ή δημόσιο λειτουργό, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών.
Σε κάθε περίπτωση πρόωρης διάλυσης της Βουλής, η επόμενη εκλέγεται για θητεία ίση προς την θητεία της Βουλής που έληξε πρόωρα. Περαιτέρω, οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, πριν από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά όργανα και σε διεθνείς οργανισμούς, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, ιδίως για ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο κανονιστικής ρύθμισης σε επίπεδο δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών συνθηκών, ενημερώνουν τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ή την Ολομέλεια για θέματα που θα συζητηθούν και για το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
Πηγή: Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου