Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Guardian: «Πόλεμος» λέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και φόβοι για «ατύχημα»

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ένας «πόλεμος» λέξεων που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οδηγεί ειδικούς επί ζητημάτων άμυνας να εκφράζουν τους φόβους τους για «ατύχημα» στην περιοχή, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Guardian.


Guardian: «Πόλεμος» λέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και φόβοι για «ατύχημα»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυξάνονται οι φόβοι για ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για ενδεχόμενη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τις συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και τις αναφορές του Έλληνα υπουργού Άμυνας ότι η χώρα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πρόκληση.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο, στις οποίες σημείωσε πως «ό,τι κι αν αποφασίσει το έθνος μας, εμείς θα υπακούσουμε. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η υπομονή μας σε ό,τι αφορά τη στάση και τη συμπεριφορά που έχουν επιδείξει ευρωπαϊκές χώρες, έχει τα όριά της».
Η διαμάχη εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, γράφει ο  Guardian, όταν ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι θα συνεχίζει να αποκαλεί τους ευρωπαίους πολιτικούς «ναζί» εάν εκείνοι συνεχίσουν να τον χαρακτηρίζουν «δικτάτορα», δηλώσεις, που όπως επισημαίνει η εφημερίδα, έγιναν λίγες ώρες μετά το σχόλιο του Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν, εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε είδους πρόκληση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, τονίζει το δημοσίευμα, και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι, γιατί έτσι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη».
Αν και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι δύο γείτονες συγκρούστηκαν για το ζήτημα της Κύπρου το 1974 και για το περιστατικό στα Ίμια το 1996, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται επίσης δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος εξέφρασε τον φόβο για «θερμό επεισόδιο» από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα.
Ο  Guardian αναφέρεται, επίσης, στην ένταση που προκάλεσε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών και η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για τη μη έκδοσή τους, στις καθημερινές «αερομαχίες» και στις «ναυτικές εισβολές των τουρκικών ερευνητικών πλοιαρίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα».
Σημειώνει, δε, ότι η ασταθής συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό έχει εντείνει την πίεση.
«Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς δεν έγκειται τόσο για ένα εκ προθέσεως περιστατικό, αλλά για ένα ατύχημα που θα βγάλει την κατάσταση εκτός ελέγχου», δήλωσε στον  Guardian ο καθηγητής Θάνος Ντόκος, από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος επισήμανε στην εθνικιστική διάθεση που επικρατεί στην Τουρκία.
Με τη ρητορική που έχει υιοθετήσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ενδεχόμενη περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη θα σημάνει καταστροφή, εάν προκύψει μία κρίση. Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «αγαπάει τους Έλληνες» στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, δεν έχει μειώσει τους φόβους κατά πόσο σε ενδεχόμενο χάος, η Αθήνα θα μπορούσε να στηριχτεί στην Ουάσινγκτον, συμπληρώνει.
«Η Ελλάδα έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Ντόκος, προσθέτοντας ότι εάν οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να παίξουν τον ρόλο του «πυροσβέστη», από τη στιγμή που η επιρροή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ακόμη μικρότερη, «τότε το μεγάλο ερώτημα παραμένει για το ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση, εάν αυτή συνέβαινε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου