Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Αμαλιάδα: Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης» – Συγκινητική ομιλία του πρωθυπουργού

Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2017
Εγκαινιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης», στο σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ και συμβόλου της Αριστεράς, στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Πλατεία Μπελογιάννη, όπου βρίσκεται πλήθος κόσμου λίγο μετά τις δώδεκα και μισή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης, o Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης.
 
«Σας καλωσορίζουμε στην πόλη της Αμαλιάδας, που γέννησε τον άνθρωπο που έζησε ελεύθερος, πορεύτηκε περήφανος και θυσιάστηκε για το αυτονοήτο δικαίωμα υπεράσπισης των ιδεών του», ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
«Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρίφαλο, όπως τον αποτύπωσε ο Πάμπλο Πιικάσο, έγινε το μελαγχολικό χαμόγελο της Δημοκρατίας.
Έγινε σύμβολο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της μετεμφυλιακής αυταρχικότητας. Πιστεύω πως το μελαγχολικό του χαμόγελο ήταν το μετέωρο βήμα μίας δημοκρατικής βεβαιότητας σε μία αβέβαιη ιστορική συγκυρία παθών και λαθών», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το ιστορικό της ίδρυσης του μουσείου ο δήμαρχος Ήλιδας σημείωσε: «Χρειάστηκαν δεκαετίες για να πράξει η ελληνική Πολιτεία το καθήκον της. Χρειάστηκε πολύς και επίμονος αγώνας της Αμαλιάδας και μετέπειτα της Ήλιδας, για να φθάσουμε στον σημερινό εορτασμό της μνήμης του Νίκου Μπελογιάννη. Ήταν το 1995, επί δημαρχίας Κράλλη, όταν ζητήθηκε από την Έλλη Παππά και τον Νίκο Μπελογιάννη, τον γιο του αγωνιστή της Δημοκρατίας, η παραχώρηση του οικήματος αυτού, με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου Μπελογιάννη. Στις 31 Οκτωβρίου του 1995, ο Νίκος Μπελογιάννης παραχώρησε, με μεγαλείο ψυχής, στον λαό της Αμαλιάδας το κτίριο του πατέρα του.
Τον Ιούνιο του ’98 δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης του κτιρίου Μπελογιάννη, όπως το βλέπουμε σήμερα. Μετέπειτα, επί δημαρχίας Λυμπέρη, αποκτήθηκε ένα σημαντικό μέρος του ισογείου του κτίσματος και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης. Μεσολάβησαν πολλά χρόνια στασιμότητας και η ιστορία επιφύλαξε στη δημοτική μας Αρχή και σε μένα προσωπικά, την ευκαιρία να τερματίσουμε τον κύκλο στασιμότητας και αδιαφορίας. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε σαν ύψιστη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του στην πόλη και την οικουμένη. Βρήκαμε θερμή ανταπόκριση από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που υποστήριξε ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης». Βρήκαμε πολύτιμο στήριγμα στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που διέθεσαν το αρχείο τους για να υπάρξει αυτή η έκθεση. Βρήκαμε αμέριστη συμπαράσταση από όλους τους πολιτικούς φορείς και πολλούς και πρόθυμους να βοηθήσουν, με εργασία, ιδέες και εκθέματα».
«Εκ μέρους όλων των δημοτών του δήμου Ήλιδας, τους ευχαριστώ, όλες και όλους, θερμότατα, όπως ευχαριστώ και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γιατί με το βάρος της θεσμικής παρουσίας του σηματοδοτεί τη δικαίωση μίας συλλογικής δημοκρατικής προσδοκίας του τόπου μας» επισήμανε.
Επίσης, ο κ. Χριστοδουλόπουλος υπογράμμισε: «Ζούμε και πάλι, στην Ευρώπη και στον κόσμο, δύσκολους καιρούς, η δημοκρατία απειλείται από την άνοδο των φασιστικών ρευμάτων, γιατί οι ηγεσίες της απέτυχαν να τη θωρακίσουν με δίκαιες πράξεις. Όμως, κι αυτήν τη φορά θα νικήσουμε, γιατί η Δημοκρατία είναι η ψυχή του ανθρώπου και γι’ αυτό είναι ανίκητη».
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «αυτήν τη μόνιμη έκθεση, θα εργαστούμε για να την πλατύνουμε, να την πλουτίσουμε και, κάποια στιγμή, ενωμένοι, να την καταστήσουμε παγκόσμιο σημείο συνάντησης ιδεών και αξιών, μνημείο της πάλης ενάντια στον φασισμό και σύμβολο αντίστασης σε κάθε κατακτητή».
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλόπουλος διάβασε μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη:
«Στην Αμαλιάδα σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο, μέσω των τραπεζών και των δανείων. Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη, «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας. Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχτεί η από τη φύση της ξενόδουλη δεξιά. Από την άλλη, η κοντόφθαλμη Αριστερά της εποχής ήταν εξ’ ορισμού καχύποπτη απέναντι σε όποιον τολμούσε να σκέπτεται. Η τύχη ενός αγωνιστή με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν προδιαγεγραμμένη. Το μουσείο αυτό, που ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του, δρομολογήθηκε το 1995, όταν με επιθυμία της μητέρας μου, Έλλης Παππά, δώρισα στον δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που είχα κληρονομήσει από τη γιαγιά μου, Βασιλική Μπελογιάννη. Ακολούθησαν 22 χρόνια καθυστερήσεων, αδέξιων χειρισμών και παλινδρομήσεων, ώσπου πέρυσι να βρεθούμε στην παρακάτω ευνοϊκή συγκυρία. Η τωρινή δημοτική Αρχή υπό τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να θεωρήσει το μουσείο έργο προτεραιότητας και όχι, όπως άλλοι προηγουμένως, προεκλογικό πυροτέχνημα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου, να αφοσιωθεί στην υπόθεση του Μουσείου και να κάνει επιτυχημένες ενέργειες στην κατάλληλη κατεύθυνση. Η Βουλή των Ελλήνων να υιοθετήσει με προθυμία το έργο της διαμόρφωσης και να το αναθέσει στη βιβλιοθήκη της Βουλής. Το επιτελείο, η ομάδα εργασίας της βιβλιοθήκης της Βουλής να αποτελείται από ικανότατους ειδικούς με επικεφαλής τη διευθύντρια, Έλλη Δρούλια, τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ και τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη. Απευθύνω ευχαριστίες σε όλους τους παραπάνω. Εκτός από το κτίριο, ο εξοπλισμός και πολλά εκθέματα ανήκαν στη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου και την Έλλη Παππά. Συνολικά 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας, συνέβαλαν με εκθέματα, πολλά εντελώς άγνωστα. Όσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου υποκίτρινου τύπου, για την οικειοποίηση του Μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής εκκλησία».
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΚΚΕ:
Όσοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε δύσκολες συνθήκες της κρίσης, συνταξιούχοι που τους κόβουν τη σύνταξη, επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο, εργάτες που περιπλανώνται άνεργοι, φοιτητές και σπουδαστές που παλεύουν να πάρουν το πτυχίο, με ανασφάλεια, χωρίς δουλειά ή μεταναστεύοντας στο εξωτερικό, αγροτόπαιδα που ξεκληρίστηκαν από τα χωράφια τους ελέω ΚΑΠ και EE, υπάλληλοι με διαθεσιμότητες που απολύθηκαν. 65 χρόνια από τότε που ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοι του οδηγήθηκαν στο τόπο της θυσίας, το γαρύφαλλο της θυσίας τους ανθίζει πάντα, αγέραστο στη λαϊκή μνήμη.
Ας αποτελέσει αυτό το Μουσείο, αυτή η έκθεση της ζωής και της πορείας του Νίκου Μπελογιάννη, εδώ στην Αμαλιάδα, τόπο προσκυνήματος, ζωντανής και δημιουργικής μνήμης, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, τις μελλοντικές γενιές που παίρνουν τη σκυτάλη.
Γιατί η ιστορική γνώση και μνήμη είναι δύναμη. Ομαδικά, σχολεία, σχολές, από όλη τη χώρα, οι νέοι της ΚΝΕ, άλλες οργανώσεις νεολαίας, να το επισκέπτονται με οργανωμένες εκδρομές, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε στην πορεία για το γιορτασμό το 2018, των 100 χρόνων του τιμημένου ΚΚΕ».
«Η Βουλή αναλαμβάνει ή συμμετέχει σε πλήθος πρωτοβουλιών με ντοκουμέντα, εκδόσεις, συνέδρια, χορηγίες, όπως άλλωστε πρόσφατα έγινε και με την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης για τους εβραίους βουλευτές συμπολίτες μας, θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια την τιμή στις μαρτυρικές πόλεις που υπέστησαν τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων. Βλέπουμε κατάματα την Ιστορία, μακριά από υποκριτικά μνημόσυνα και από ανέμπνευστα μαυσωλεία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.
Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του:
Συγχαίρω από καρδιάς όσες και όσους, κόμματα, ερευνητικά κέντρα, φορείς, επιστήμονες, βεβαίως τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα το φίλο Νίκο Μπελογιάννη, γιο του Νίκου Μπελογιάννη, που συνέβαλαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής έκθεσης που στεγάζεται στο πατρογονικό της οικογένειας. Μια έκθεση που είμαι σίγουρος ότι θα τύχει μεγάλης επισκεψιμότητας και απόδοσης τιμών και σεβασμού από χιλιάδες συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα νέα παιδιά που θα θελήσουν να επικοινωνήσουν με τα μοναδικά τεκμήρια μνήμης για τη ζωή ενός αγωνιστή της Αριστεράς, στελέχους του ΚΚΕ, που το φρόνημα και το ήθος του παραμένουν υποδειγματικά. Νίκο, σε τιμούμε. Νίκο, σ’ ευχαριστούμε».
«Ο Νίκος Μπελογιάννης, με το ήθος, την στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, καταξιώθηκε ως μια ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του.
«Αυτό που διεκδίκησε ο Νίκος Μπελογιάννης, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος στη δημοκρατική ομαλότητα» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο Ν.Μπελογιάννης ήταν αντιπροσωπευτικός μιας γενιάς αγωνιστών, που συνδύασε την πολιτική της στράτευση με την πνευματική αναζήτηση.
O πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο Νίκος Μπελογιάννης αλλά και εκατοντάδες άλλοι «Μπελογιάννηδες» εκτελέστηκαν όχι διότι ήταν κίνδυνος για τη χώρα, αλλά μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης, μετά τα χρόνια του εμφυλίου.
Εκτελέστηκε για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι ξένες δυνάμεις με τους αντιπροσώπους τους και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις, ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Καλωσορίζουμε την έκθεση «Ν. Μπελογιάννης», με την πεποίθηση ότι η επαφή με την ιστορία μας μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την Δημοκρατία» δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι αποτελεί απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο του αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία.
Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση των πολιτικών προσώπων, στην μόνιμη έκθεση, που στεγάζεται στο μουσείο «Νίκου Μπελογιάννη», και η οποία εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πρόσφερε στην έκθεση, τα γάντια και το όπλο του Νίκου Μπελογιάννη.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου