Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο, 4 Μαρτίου, 2017

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή πρόκληση «ατυχημάτων» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε από το βήμα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
  • Συνεχίζονται οι εργασίες για την εγκατάσταση των υποδομών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους σταθμούς του Μετρό. Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαρτίου κλείνουν πέντε σταθμοί: «Αγ.Αντώνιος», «Άλιμος», «Ελληνικό» (γραμμή 2) και «Αμπελόκηποι», «Χαλάνδρι» (γραμμή 3).
  • Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για «ατυχήματα» με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και στάθηκε, όπως αναφέρθηκε, στην υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αυτή την τρέχουσα περίοδο της έντασης.
  • Την άποψη ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει την δημοκρατική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις με το μνημόνιο που διαπραγματεύεται με τους θεσμούς, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.
  • Την 25η επέτειο μίας από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας, εκείνης της σφαγής του Χοτζαλί, τίμησε η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα.
  • «Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι αδιαπραγμάτευτη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, πως «όσο επιμένουν στην παραχάραξη της ιστορίας και διεκδικούν ονόματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική».

Κόσμος

  • Σε διπλό μέτωπο μαίνεται η κόντρα Γερμανίας-Τουρκίας. Μετά τα «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μέρκελ για τις ακυρώσεις συγκεντρώσεων υπέρ του στο γερμανικό έδαφος με φόντο το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται τώρα ότι εκτός από υποστηρικτής του PKK είναι και πράκτορας της Γερμανίας ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt που συνελήφθη και κρατείται στην Τουρκία. «Παράλογες» οι κατηγορίες απαντά το Βερολίνο.
  • Πρώην δημοσιογράφος ηλικίας 31 ετών συνελήφθη στο Σεντ Λούις του Μιζούρι με την κατηγορία ότι βρίσκεται πίσω από κάποιες από τις απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε εβραϊκά κέντρα των ΗΠΑ. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι επιχειρούσε να εκθέσει και να εκφοβίσει την πρώην σύντροφό του, την οποία και παρενοχλούσε μετά τον χωρισμό τους. Ωστόσο ο ίδιος δεν είναι υπαίτιος για το μαζικό κύμα απειλών -πάνω από 100 από τις αρχές του έτους- σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ.
  • Κλήση για κατάθεση -με ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών- έλαβε από τις ανακριτικές αρχές η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο πλαίσιο της έρευνας για κατάχρηση κεφαλαίων από το Ευρωκοινοβούλιο. Η ίδια αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές προεδρικές κάλπες.
  • Αντιμέτωπος με κυρώσεις για κήρυγμα μίσους αναμένεται να βρεθεί ο γνωστός για τον ρατσιστικό του λόγο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάνους Κόρβιν-Μίκε έπειτα από σεξιστικό παραλήρημα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου περί «αδύναμων και λιγότερων έξυπνων γυναικών που πρέπει να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες». Στην αντεπίθεση από τα έδρανα του Στρασβούργου η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ιρ.Γκάρσια Περές: «Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ όλες τις γυναίκες της Ευρώπης από άνδρες σαν και εσένα».
  • Δώδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, νοσηλεύονται με τραύματα που φέρεται να προκλήθηκαν από την πρώτη επίθεση με χημικά όπλα που σημειώνεται αφότου ξεκίνησε η μάχη των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Παιδιά έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα έκθεσης σε χημικούς παράγοντες-σοβαρά αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα.

Οικονομία

  • Η πρωτιά των ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, το κυνήγι κατά τη φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και η εξάρτηση της Α. Μέρκελ από τον Τ. Ερντογάν λόγω προσφυγικής συμφωνίας στις σελίδες του γερμανικού τύπου.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται για το 2017 στη διόλου αξιοζήλευτη τέταρτη θέση του «Δείκτη Μιζέριας» που συντάσσει το δίκτυο Bloomberg, με τις προοπτικές απασχόλησης και πληθωρισμού διεθνώς.
  • «Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι» είπε ο πρόεδρος του EWG, Τόμας Βίζερ, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Εστιάζοντας στο κλείσιμο της συμφωνίας, επεσήμανε ότι αν θέλουν τα μέρη, είναι τεχνικά εύκολο, να κλείσουν μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ήταν απολύτως σαφής ότι χωρίς τη συμμετοχή του, το πρόγραμμα αυτό σταματά, και μπαίνουμε σε νέες χρονοβόρες διαδικασίες. Ισχυρή η δέσμευση των «19» για λήψη μέτρων για το χρέος, τόνισε.
  • Όσοι άνεργοι συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης θα διατηρούν, υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας και την ιδιότητα του ανέργου, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ.
  • Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 650 μονάδες, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, με τους επενδυτές σε στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 649,73 μονάδες, με πτώση 0,96%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο 0,68%.

Αθλητισμός

  • Με μοναδική κερδισμένη την ΑΕΚ ολοκληρώθηκε το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Super League, καθώς η Ένωση θα εισπράττει από την εφετινή περίοδο τηλεοπτικά δικαιώματα με βάση την εμπορική αξία που είχε πριν από τον υποβιβασμό της. Κατά τα λοιπά ουδεμία ουσιαστική απόφαση ελήφθη σήμερα, καθώς τα καίρια θέματα της αναδιάρθρωσης, της ανακατανομής των τηλεοπτικών εσόδων, της συγκρότησης της ΚΕΔ και της εκπροσώπησης στην ΕΠΟ θα συζητηθούν στις 23 Μαρτίου.
  • Καμία απολύτως πιθανότητα πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League δεν έχει η Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με μια μελέτη της UEFA, που επισημαίνει η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta Dello Sport.
  • Τρόμος και σοκ στο Riazor, όταν ο Φερνάντο Τόρες σωριάστηκε αναίσθητος στο χλοοτάπητα, μετά από σύγκρουση με τον Μπεργκαντίνιος, στο 83’ της αναμέτρησης ανάμεσα στη Ντετορτίβο λα Κορούνια και την Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1).
  • Νίκη-πρόκριση με την υπογραφή του Κώστα Φορτούνη ήταν αυτή για τον Ολυμπιακό μέσα στο Περιστέρι, στον δεύτερο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου. Το πρώτο ματς στο γήπεδο Καραϊσκάκη είχε λήξει 0-0 και οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να χάνουν από τον Ατρόμητο με γκολ του Ντάουντα στο 46'. Όμως όταν μπήκε ο διεθνής μεσοεπιθετικός γύρισε το ματς με ασίστ στον Ρομαό (63') και με γκολ δικό του (71') κι έτσι με το 2-1 ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στο 83' αποβλήθηκε με 2η κίτρινη ο Ντα Κόστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου