Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017


Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2017



Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος (μέσον) ενημερώνει για την παρέλαση της Βοστώνης. Διακρίνονται ο κ. Τάκης Λαμπρόπουλος, η υποπρόξενος κυρία Μαρία Κουκούτση, κυρία Ολγα Φώτου και κυρία Μαρία Δεληχάτσου. Φωτογραφία: "Ε.Κ."/ Θεόδωρος Καλμούκος.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
Ζητώ προκαταβολικά την κατανόησή σας που επανέρχομαι για το θέμα της παρέλασης της Βοστώνης για να σημειώσω δύο σκέψεις με ένα και μόνο στόχο, την πιθανότητα να κεντρίσουν το ενδιαφέρον για κάποιο γόνιμο διάλογο, ο οποίος νομίζω πως πρέπει κάποτε να γίνει. Ιδού μερικές προτάσεις:
1) Να δημιουργηθεί μία μόνιμη επιτροπή παρέλασης υπό την Ομοσπονδία Σωματείων Νέας Αγγλίας, στην οποία να συμμετέχουν πρόσωπα και εκτός Ομοσπονδίας. Σήμερα υποτίθεται ότι τη γενική ευθύνη την έχουν ουσιαστικά οι εκάστοτε δύο αντιπρόεδροι. Νομίζω ότι χρειάζεται συλλογικότερη προσπάθεια.
2) Η προετοιμασία να ξεκινά αρκετά νωρίς, θα έλεγα από τον Σεπτέμβριο.
3) Να δημιουργηθεί ένα μόνιμο ταμείο οικονομικής στήριξης της παρελάσεως στο οποίο να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό από ομογενείς επιχειρηματίες, ιδιώτες, συλλόγους και κοινότητες. Δεν μιλούμε για συνεισφορά τεράστιων ποσών, από 500 δολάρια αν δοθούν νομίζω πως μπορεί να γίνει μία καλή αρχή. Τόσους επιχειρηματίες, συλλόγους και κοινότητες έχει η Νέα Αγγλία, αλίμονο αν δεν μπορούν να στηρίξουν μία παρέλαση.
4) Τα πρόσωπα που επιλέγονται για να τιμηθούν στο δείπνο θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν κοπιάσει και προσφέρει στα ομογενειακά κοινά. Δεν λέγω να μην τιμούνται επιφανείς επιστήμονες και ομογενείς κατέχοντες υψηλές θέσεις, κάθε άλλο. Αλλά να τιμούνται συνάμα και άνθρωποι οι οποίοι επί πολλά χρόνια τρέχουν και προσφέρουν εθελοντικά στις εκδηλώσεις της Ομογένειας, στα σωματεία τους, στις κοινότητές τους. Εδώ που τα λέμε αν δεν ήταν αυτοί οι εθελοντές και οι εθελόντριες δεν θα γινόταν ούτε παρέλαση, ούτε τίποτε. Η πείρα λέγει πως τιμήθηκαν άνθρωποι άσχετοι με την Ομογένεια και όπως ήταν φυσικό ούτε εμφανίστηκαν έκτοτε πουθενά.
Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος: Να τιμηθούν κάποιοι άνθρωποι των σωματείων και των κοινοτήτων. Να τιμηθούν μία δασκάλα κι ένας δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας, ένας εθελοντής ή εθελόντρια από τον Οίκο Φιλοξενίας της Μητρόπολης Βοστώνης ή ένας επιχειρηματίας ο οποίος είναι αυτοδημιούργητος και ο οποίος στηρίζει οικονομικώς τα κοινά και συμμετέχει σ’ αυτά.
5) Προτεραιότητα για τελετάρχες να δίνεται σε ομογενείς από ολόκληρη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ομογένεια έχει ανθρώπους περιωπής που θα τους άξιζε μία τέτοια τιμή. Θέλω να πω από πού κι ως πού να προσκαλούνται άσχετοι εξ’ Ελλάδος; Αν θέλουμε να προσκαλέσουμε εξ’ Ελλάδος οφείλουμε να επιλέγουμε ανθρώπους ήθους και επιπέδου και δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Ελλάδα.
Βέβαια όσο πιο υπαρκτοί και αξίας είναι, τόσο πιο αθέατοι γίνονται και επιπλέουν κάποιοι σκοτεινοί τύποι ως «κύμβαλα αλαλάζοντα». Οσον αφορά τους πολιτικούς που προσκαλούνται, το θέμα χρειάζεται συζήτηση ιδιαίτερα στις μέρες μας. Δεν λέμε να αποκοπούμε από την Ελλάδα και τους θεσμικούς της εκπροσώπους, όχι προς Θεού, αλλά να μην έρχονται εδώ ολιγότητες της κομματοκρατίας οι οποίοι τολμούν και μας δίνουν μαθήματα πατριωτισμού και ελληνικότητας κι από πάνω.
6) Η παρέλαση να γίνεται όσο πιο κοντά στην 25η Μαρτίου. Κατανοητή η μετάθεση της ημερομηνίας της παρέλασης για αργότερα με την ελπίδα μήπως υπάρξει καλοκαιρία τότε. Βέβαια θα πρέπει να είναι κάποιος συνειδητά αφελής για να τρέφει τέτοια ελπίδα, αφού όλοι γνωρίζουμε πως ο καιρός και μάλιστα στη Νέα Αγγλία είναι απρόβλεπτος. Κι ακόμα η παρέλαση και οι εκδηλώσεις γίνονται πλέον ανεπίκαιρες. Φέτος π.χ. θα έχουμε γιορτάσει το Πάσχα και θα ψέλνουμε εκ των υστέρων «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια». Εκτός αυτού μπαίνει στη μέση και ο παράγοντας ψυχολογική διάθεση, που παίζει σπουδαίο ρόλο. Παρακολουθώ τους Ιρλανδούς της Βοστώνης, οι οποίοι σταθερά κάνουν την παρέλασή τους, του Αγίου Πατρικίου, στην πλησιέστερη Κυριακή άσχετα από τις καιρικές συνθήκες.
7)  Νομίζω ότι αμέσως μετά την παρέλαση οφείλει να γίνει μία γόνιμη και εμπεριστατωμένη συζήτηση για όλα τα θέματα. Χρειάζονται να γίνουν αναθεωρήσεις, ανασυντάξεις, προγραμματισμοί, καινούργιο ξεκίνημα διότι τείνουμε προς ακηδία που είναι προθάλαμος ιστορικού τέλους.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου