Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Λαχανικά που μαγειρεύουμε με λάθος τρόπο – Οδηγίες για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τουςΤετάρτη, 7 Νοεμβρίου, 2017Για μια σωστή διατροφή χρειάζεται η κατανάλωση διαφορετικών τροφών, ώστε o οργανισμός να αντλήσει περισσότερα θρεπτικά.
Όμως αυτό που πολλοί αγνοούν, είναι πως το κάθε τρόφιμο χρειάζεται «ειδική μεταχείριση» για να μη χάσει τις βιταμίνες του.
Ορισμένα τρόφιμα είναι λιγότερο ανθεκτικά και με το μαγείρεμα, το ψήσιμο ή το κόψιμο, αλλοιώνεται η γεύση τους και χάνονται οι βιταμίνες τους.
Το ασβέστιο για παράδειγμα, είναι ανθεκτικότερο από τη βιταμίνη C.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πηγή βιταμίνης C, περιέχει χλωροφύλλη, αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Όμως δεν πρέπει να βράζεται.
Σύμφωνα με κινεζική έρευνα, μόνο αν μαγειρευτεί στον ατμό διατηρεί τις βιταμίνες του.
Το βράσιμο καταστρέφει ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών του, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό ή στον ατμό.
ΝτομάταΗ ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, A, B και λυκοπένιο, που όμως αποβάλλονται όταν η ντομάτα κομματιαστεί και ψηθεί.
Η καλύτερη επιλογή για να απορροφήσει ο οργανισμός τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία,. είναι να συνδυαστεί ωμή ντομάτα με ελαιόλαδο.
ΣκόρδοΗ αλλικίνη που περιέχεται στο σκόρδο, ενισχύεται όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα.
Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να ψιλοκόβεται το σκόρδο και να μένει εκτεθειμένο σε θερμοκρασία δωματίου για μερικά λεπτά πριν προστεθεί στο φαγητό.
Καρότο
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έδειξε ότι όταν το καρότο κόβεται σε κομμάτια και χρησιμοποιείται σε φαγητό, χάνονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τη χρήση ενός ολόκληρου καρότου.
Πατάτα
Οι πατάτες περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C.
Όμως ο τρόπος που θα μαγειρευτούν, παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό.
Αν οι πατάτες ψηθούν η περιεκτικότητα σε ασβέστιο θα μείνει σταθερή, αλλά θα χαθεί περίπου το 60% των βιταμινών και των πολυφαινολών.
Αν βραστούν, τότε θα χάσουν το 50% των βιταμινών και των πολυφαινολών και τα τρία τέταρτα του ασβεστίου.
Γι’ αυτό και χρειάζεται να γνωρίζουμε τον τρόπο που πρέπει να καταναλώνεται η κάθε τροφή, για να ωφελεί τον οργανισμό όσο περισσότερο γίνεται.
Πηγή: valueforlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου