Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα απειλεί την οικονομία

Αλμα του πληθωρισμού κοντά στο 12%

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα απειλεί την οικονομία
Οι πιέσεις που δέχεται το νόμισμα της Τουρκίας αποδίδονται στις τεταμένες σχέσεις που έχει τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα με τις ΗΠΑ και στο φόβο των αγορών ότι έχει επηρεαστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Το ένα δολάριο έφτασε στις 3,9780 λίρες, ενώ το ευρώ διαμορφώθηκε στις 4,6397 λίρες.
Οι πιέσεις που δέχεται το νόμισμα της Τουρκίας αποδίδονται σε δύο βασικούς λόγους: Τις τεταμένες σχέσεις που έχει τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα με τις ΗΠΑ και το φόβο των αγορών ότι έχει επηρεαστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, με αποτέλεσμα να μη χαράσσεται η νομισματική πολιτική που θα ωφελήσει περισσότερο την οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού από το Μάιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει κάνει άλμα κοντά στο 12%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών που έχει καταγραφεί από το 2008 και μετά. Οι αγορές τώρα θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα δέχεται πολιτικές πιέσεις για να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.
Η κόντρα αυτή στο παρασκήνιο έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στους διεθνείς επενδυτές, στους οποίους βασίζεται η Τουρκία για να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ο ρόλος του επενδυτή χρυσού Ρέζα Ζαράμπ
Η νέα υποχώρηση της λίρας αποτελεί σημαντική απειλή για την οικονομία ολόκληρης της χώρας αλλά και για τις επιχειρήσεις, κυρίως, και τα νοικοκυριά που έχουν δάνεια με επιτόκια τα οποία συνδέονται με την πορεία του δολαρίου. Η βουτιά του νομίσματος έχει αυξήσει, επίσης, σημαντικά τον πληθωρισμό, καθώς αυξάνει σημαντικά το κόστος της ενέργειας και των εισαγόμενων προϊόντων που φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει στη Νέα Υόρκη η δίκη του τουρκο-ιρανού επενδυτή χρυσού Ρέζα Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι συνωμότησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας και με στελέχη κρατικής τράπεζας για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η υπόθεση βασίζεται σε κατασκευασμένα στοιχεία. Ομως, στις αγορές διαχέεται η αίσθηση ότι ο Ζαράμπ μπορεί να έχει κάνει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για να αποκαλύψει τυχόν στοιχεία που έχει στην κατοχή του.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου