Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

«Θα πληρώσετε το τίμημα» λέει ο Ερντογάν, «Αν δεν σταματήσετε τα εμπρηστικά σχόλια θα εξετάσουμε τις επιλογές μας» απαντά ο Ρούτε

 Δευτέρα, 13 Μαρτίου, 2017O ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει η κόντρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας, με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μαρκ Ρούτε να ανταλλάσουν «απειλές» για κυρώσεις και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπαρασύρονται στη δίνη της αντιπαράθεσης. Απαντώντας σε λεκτικές προκλήσεις της Άγκυρας, η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο δύο Τούρκων υπουργών στην χώρα «πυροδοτώντας» διπλωματική κρίση. 


«Θα πληρώσετε το τίμημα» λέει ο Ερντογάν, «Αν δεν σταματήσετε τα εμπρηστικά σχόλια θα εξετάσουμε τις επιλογές μας» απαντά ο Ρούτε
«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».
Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει… μπανανία την Ολλανδία. 
Αντίθετα, ο Ερντογάν ευχαρίστησε Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 
«Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα» δήλωσε.
Ρούτε: Σταματήστε τις εμπρηστικές δηλώσεις 
Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, που διαμήνυσε σήμερα ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν τις εμπρηστικές δηλώσεις. 
Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.
«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.
Κάποιες ώρες αργότερα, ο Ρούτε δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι η Χάγη δεν θα ζητήσει συγγνώμη από την Άγκυρα. 
«Αποκλείεται να ζητηθεί συγγνώμη, εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έγιναν χθες» απάντησε ο Ρούτε, ερωτηθείς σχετικά. 
Πρόσθεσε δε, ότι «πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα» ενώ επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του «σουλτάνου» περί ναζιστών ήταν απαράδεκτες. Παρόλα αυτά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. 

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης 
Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε μέσω το CNN Turk στον δήμαρχο του Ρότερνταμ, που τον προέτρεψε να μην ταξιδέψει στην ολλανδική πόλη για λόγους ασφαλείας. 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να ακυρώσει την ομιλία του και προειδοποιώντας με κυρώσεις εάν η ολλανδική πόλη μπλοκάρει την ομιλία του. 
Η ολλανδική κυβέρνηση απάντησε σε αυτή την «προειδοποίηση» απαγορεύοντας την προσγείωση του αεροσκάφους που θα μετέφερε τον Τσαβούσογλου στην Ολλανδία, σχολιάζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις. 
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του «σουλτάνου», που χαρακτήρισε «απομεινάρια των Ναζί» και «φασίστες» τους Ολλανδούς. 
Το «μπλόκο» και στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά
Λάδι στην… φωτιά έριξε και η απόφαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να ταξιδέψει οδικώς στο Ρότερνταμ μετά την απόφαση της Ολλανδίας να απαγορεύσει την προσγείωση του αεροσκάφους του Τσαβούσογλου. 
H ένταση κλιμακώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι αρχές της Ολλανδίας εμπόδισαν στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών υποθέσεων να μπει στο προξενείο της χώρας της στο Ρότερνταμ, έξω από το οποίο ξέσπασαν επεισόδια καθώς εκατοντάδες συγκεντρωμένοι απαιτούσαν να δουν την υπουργό.
Η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού τα ξημερώματα του Σαββάτου, για να διαλύσουν το πλήθος, που «απάντησε» εκτοξεύοντας μπουκάλια και πέτρες. 
Σύμφωνα με μάρτυρα, που επικαλείται ο Guardian, η αστυνομία χτύπησε αρκετούς συγκεντρωμένους με γκλομπ
Η αστυνομία «συνόδευσε» την Τουρκάλα υπουργό στα σύνορα με την Γερμανία, με την Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να καταγγέλλει «απαράδεκτη» συμπεριφορά εκ μέρους των ολλανδικών αρχών. 
Η ΕΕ «παγώνει» τη προενταξιακή χρηματοδότηση προς την Τουρκία
Σε εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία προχώρησε μετά την κόντρα η ΕΕ, με τον ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν να δηλώνει  ότι η Άγκυρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη». 
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε υποψήφια χώρα», είπε ο Χαν, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Σόιμπλε: Η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική 
Με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.
«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο δίκτυο ZDF.
Την ίδια ώρα, ο Δανός πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι πρότεινε στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναβάλουν την συνάντησή τους. 
«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον Τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης» είπε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου