Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή 10 Μαρτίου, 2017

  • Μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαρτίου, έχουν το περιθώριο να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) και των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ).
  • Συνεχίζονται οι εργασίες για την εγκατάσταση των υποδομών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο Μετρό της Αθήνας. Το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου θα είναι κλειστοί οι σταθμοί Αιγάλεω (γραμμή 3) και Ανθούπολη (γραμμή 2). Η «Ανθούπολη» κλειστή και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου.
  • Στη διαχείριση των πόρων που χορηγήθηκαν για την προστασία προσφύγων στην Ελλάδα εστιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Στο μεταναστευτικό και στην οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Θα δώσουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα ανέφερε η κ. Μέρκελ.
  • Το ζήτημα των μετεγγραφών και των μεταπτυχιακών σπουδών των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Κόσμος

  • Ο πάπας Φραγκίσκος εκτίμησε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πιθανότητα χειροτονίας των «viri probati», των παντρεμένων ανδρών ώριμης ηλικίας που έχουν ενεργό ρόλο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πρόσθετη στρατιωτική δύναμη 400 ανδρών -ανάμεσά τους μονάδα πεζοναυτών- στη Συρία προς υποστήριξη του αραβο-κουρδικού συνασπισμού που μάχεται για την ανακατάληψη της Ράκα, προπυργίου του Ισλαμικού Κράτος. Η αποστολή σηματοδοτεί ενισχυμένη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία προς επιτάχυνση της επιχείρησης. Την ίδια στιγμή, αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού φέρεται να προκάλεσαν το θάνατο 23 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε περιοχή κοντά στη Ράκα.
  • Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλέξουν εκ νέου τον Ντόναλντ Τουσκ ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια δεύτερη θητεία διάρκειας 30 μηνών, ενέτεινε τη σφοδρή πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της Πολωνίας και προσέφερε τη βάση για να εκφραστούν εκ νέου σκληρές αντιγερμανικές και ευρωσκεπτικιστικές θέσεις από την ακραία συντηρητική κυβέρνηση.
  • Ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Χαβάη οι πολιτείες της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης προσφεύγοντας δικαστικά ενάντια στο αναθεωρημένο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ. Κατά πληροφορίες θα ακολουθήσουν Μινεσότα και Όρεγκον. Το νέο διάταγμα Τραμπ, το οποίο κλείνει για 90 ημέρες τις πόρτες των ΗΠΑ σε πολίτες έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών, με εξαίρεση το Ιράκ, προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ την 16η Μαρτίου.
  • Τριβές στις σχέσεις Σόφιας-Άγκυρας προκαλούν οι επικείμενες εκλογές στην Βουλγαρία, με αιχμηρές ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Η βουλγαρική πλευρά κατηγορεί την τουρκική για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, ενώ η Άγκυρα μέμφεται την Σόφια ότι επιχειρεί να περιορίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων εν όψει των εκλογών.

Οικονομία

  • Το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την έγκριση του περιεχομένου του Ενημερωτικού Δελτίου για τη δημόσια προσφορά με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. έως 200.000 κοινών ομολογιών, ονομαστικής 1.000 ευρώ και συνολικού ποσού έως 200.000.000 της ΟΠΑΠ.
  • «Σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καταγράφει κοινή ανακοίνωση των θεσμών. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα εν όψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement), προστίθεται.
  • Φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μορφή, σε περιοχές της Αττικής που δεν έχουν δίκτυο, σχεδιάζει να στείλει η ΕΠΑ Αττικής, η οποία από το 2018 θα διαθέτει στους υφιστάμενους πελάτες φυσικού αερίου και ηλεκτρική ενέργεια, ανταγωνιζόμενη τη ΔΕΗ και τους λοιπούς εναλλακτικούς παρόχους.
  • Η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με κονδύλια συνολικά 380 εκατ. ευρώ προς τις startup εταιρίες, όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο insider.gr ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.
  • Ο γαλλο-ελβετικός όμιλος LafargeHolcim είναι έτοιμος για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συμμετάσχει στην κατασκευή του τείχους που ο νέος αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να ανεγείρει στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό για να εμποδίσει την είσοδο λαθρομεταναστών στην αμερικανική επικράτεια.

Αθλητισμός

  • Ο ΑΠΟΕΛ έχει αποδείξει στην εφετινή του πορεία ότι μπορεί να κάνει τις υπερβάσεις. Η κυπριακή ομάδα ηττήθηκε 1-0 από την Άντερλεχτ στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, στο πρώτο αγώνα των «16» του Eurοpa League και, πλέον, την επόμενη εβδομάδα θα... ψάξει για την υπέρβαση στο Βέλγιο. Η Λιόν πήρε σημαντικό προβάδισμα έναντι της Ρόμα, μετά τη νίκη της με 4-2 στο «Παρκ Ολιμπίκ». Η Γιουνάιτεντ αν και προηγήθηκε δεν έφυγε νικήτρια από τη Ρωσία (1-1) με την Ροστόφ, ενώ μικρό προβάδισμα πήρε η Κοπεγχάγη έναντι του Άγιαξ (2-1). Στον γερμανικό «εμφύλιο», Σάλκε και Γκλάντμπαχ έμειναν στο 1-1, ενώ στο 90΄ ο Μποβέ χάρισε τη νίκη στην Θέλτα με 2-1 επί της Κράσνονταρ στο Βίγκο.
  • Με τον Βασίλη Βούζα υπηρεσιακό προπονητή, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Καμπιάσο στο 36' απέναντι στην Μπεσίκτας, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τη νίκη. Στο 53' ο Αμπουμπακάρ ισοφάρισε μετά από λάθος του Λεάλι και με το τελικό 1-1 στο γήπεδο Καραϊσκάκη για τη φάση των «16» του Europa League, η τουρκική ομάδα απέκτησε προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς στην Κωνσταντινούπολη.
  • Με το «βαρύ πυροβολικό» του στην επίθεση θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στο Καυτανζόγλειο κόντρα στον Ηρακλή. Ο Μάρκους Μπεργκ ξεπέρασε το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε χθες (είχε έντονο πόνο στο λαιμό) και τέθηκε κανονικά στη διάθεση του Μαρίνου Ουζουνίδη για την μεθαυριανή αναμέτρηση με το «Γηραιό».
  • Αθηναίος διαιτητής, και συγκεκριμένα ο Τάσος Παπαπέτρου, ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής της Super League, μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, που θα γίνει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα, ο Σπύρος Σελίμος του Συνεδέσμου Λακωνίας θα «σφυρίξει» το ματς του πρωτοπόρου Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο στο «Γ. Καραϊσκάκης».
  • Πτώση τριών θέσεων παρουσίασε η εθνική ομάδα στην μηνιαία παγκόσμια κατάταξη, που διατηρεί η FIFA, και από την 43η «έπεσε» στην 46η θέση με 679 βαθμούς. Η «γαλανόλευκη», παρότι ήταν αγωνιστικά ανενεργή, υποχώρησε κατά τρεις θέσεις σε σχέση με τη βαθμολογία Φεβρουαρίου, γεγονός που οφείλεται στα αποτελέσματα διεθνών φιλικών αγώνων που διεξήχθησαν το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου