Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Επικεφαλής Fed: Δεν θα παραιτηθώ και να μου το ζητήσει ο Τραμπ – Ανοδος 740+ μονάδες ο Dow Jones




 Σάββατο, 5 Ιανουαρίου, 2019

O επικεφαλής της Fed, Jerome Powell (AP Photo/Cliff Owen, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στη δήλωση ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμα και αν του το ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell), ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει γίνει στόχος πλείστων επιθέσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Οχι», αποκρίθηκε χωρίς δισταγμό ο Πάουελ όταν ερωτήθηκε, στη διάρκεια μίας στρογγυλής τράπεζας διαλόγου στην Ατλάντα, εάν θα παρέδιδε την παραίτησή του στον Τραμπ, αν αυτός του το ζητούσε.
Η διαβεβαίωση αυτή από τον επικεφαλής της Fed, σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, έδωσε σημαντική ώθηση στους επενδυτές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δείχνουν «χαμένοι» μεταξύ προεδρικών tweets και αδύναμων οικονομικών στοιχείων.
Σε κάθε περίπτωση η μεταβλητότητα είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά από τις -660 μονάδες την Πέμπτη ο Dow Jones βρέθηκε στις +746 την Παρασκευή με άνοδο 3,3% στις 23.433. Ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 275 μονάδες ή 4,3% στις 6.738 και ο S&P 500 έκλεισε στις +84 μονάδες ή +3,4% στις 2.531.
Ο Πάουελ έχει αποτελέσει στόχο πλείστων επιθέσεων από την πλευρά του Τραμπ, ο οποίος του καταλογίζει την αύξηση των επιτοκίων που αποφασίσθηκε από την Fed.
Πάντως, ο Πάουελ είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί άμεσα από τον Λευκό Οίκο για δυσαρέσκεια του Προέδρου σχετικά με την πολιτική επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας και ότι δεν έχει καθοριστεί κάποια συνάντηση με τον Τραμπ.
Από την Ατλάντα, εξάλλου, ο Πάουελ θέλησε παράλληλα να κατευνάσει και τις ανησυχίες των επενδυτών λέγοντας ότι η Fed είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική αν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί υπό το βάρος ενός εμπορικού πολέμου.
Και πράγματι, τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι μάλλον ήταν βάσιμες οι ανησυχίες των επενδυτών όπως αποτυπώνονταν τους τελευταίους μήνες στα Χρηματιστήρια, παρά τους θετικούς μακροοικονομικούς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας.
Την Παρασκευή μάλιστα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εμπορίου έδινε στη δημοσιότητα ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία για την απασχόληση Δεκεμβρίου, με τις προσλήψεις να κυμαίνονται στις 312.000, και το πανεθνικό ποσοστό ανεργίας να εξακολουθεί να κινείται χαμηλά (παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε κατά 0,2% στο 3,9% από το 3,7%).
Τα θετικά αυτά στοιχεία που αφορούν στην αμερικανική οικονομία, δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούν τις τελευταίες ημέρες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.
Την Τετάρτη η Apple περιόρισε τις προσδοκίες των εσόδων της για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, επικαλούμενη τον περιορισμό των πωλήσεων του iphone στην Κίνα. Την Πέμπτη, η «Delta Air Lines» ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της, αν και θα είναι αυξημένα, θα είναι μειωμένα σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της εταιρείας.
Παράλληλα, και ο αμερικανικός κατασκευαστικός τομέας επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μια σειρά από εταιρείες θα δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2018. Υψηλόβαθμος οικονομικός αξιωματούχος του Λευκού Οίκου παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει κύμα κακών ειδήσεων από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Δεν θα είναι μόνο η Αpple», είπε στο «CNN» ο Κέβιν Χάσετ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.
Η Apple από τον περασμένο Οκτώβριο έχει απωλέσει 450 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, σύμφωνα με το Business Insider (ΒΙ), καθώς οι επενδυτές έχουν «θορυβηθεί» από το τι τους περιμένει ως προς την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και η ανησυχία τους αυτή διαχέεται στην Γουόλ Στριτ.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου