Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Με διαδικασίες εξπρές και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Α, ναι είναι και ο Προκόπης... Καλά, κλάψε Μακεδονία

Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια της Βουλής (με 153 «Ναι») δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Η υλοποίηση της Συμφωνίας προϋποθέτει κάποιες ακόμη κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας και αυτές πρόκειται να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς. 
Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια της Βουλής (με 153 «Ναι») δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Η υλοποίηση της Συμφωνίας προϋποθέτει κάποιες ακόμη κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας και αυτές πρόκειται να προχωρήσουν με εξίσου γοργούς ρυθμούς, όπως αυτοί που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα και στις δύο χώρες.
Πρώτα από όλα τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτή ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και αυτή θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να γίνει και επισήμως νόμος του κράτους.
Στη συνέχεια η Ελλάδα θα ενημερώσει τη «Βόρεια Μακεδονία» με ρηματική διακοίνωση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να τεθεί και επισήμως σε ισχύ.
Το επόμενο βήμα είναι να ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο χώρες. Θα ενημερωθεί, δηλαδή, ο ΟΗΕ υπό την αιγίδα του οποίου είναι η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού, καθώς επίσης το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
Ειδικά η ενημέρωση του ΝΑΤΟ είναι που «καίει» περισσότερο, καθώς η «Βόρεια Μακεδονία» έχει ήδη επίσημα προσκληθεί από τον Ιούλιο προκειμένου να ξεκινήσει την ενταξιακή διαδικασία και οι σχετικές συνομιλίες έχουν αρχίσει από τον Οκτώβριο, με στόχο να γίνει μέλος της Συμμαχίας στην επόμενη Σύνοδο.
Μετά την υπογραφή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής, αυτό θα αποσταλεί σε Αθήνα και Σκόπια.
Αμέσως μετά, το Πρωτόκολλο Εισδοχής θα εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Η συζήτηση αυτή στη Βουλή αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρχίσει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης.
Η κύρωση και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής σημαίνει ότι με έναν αμετάκλητο τρόπο τίθεται σε ισχύ και η συνταγματική μεταρρύθμιση στη γειτονική χώρα, οπότε ενεργοποιούνται και όλες οι αλλαγές στο Σύνταγμα της «Βορείου Μακεδονίας». Με τον τρόπο αυτό, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών.
Όλη η παραπάνω διαδικασία, κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα.

Τι ακολουθεί

Μετά την ολοκλήρωση όλων των τυπικών διαδικασιών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αρχίσει η υλοποίησή της.
Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν τα αντίστοιχα διατάγματα που θα αλλάξουν τον τυπικό χαρακτήρα των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών. Θα υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην Μπίτολα και, αντιστοίχως, πρεσβεία της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
Με την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας αρχίζει η εξάμηνη προθεσμία για την κατάργηση των συμβόλων που παραπέμπουν στην ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Μακεδονίας στο έδαφος της «Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό περιλαμβάνει και πλήρη απόσυρση της προηγούμενης σημαίας της ΠΓΔΜ, με τον ήλιο της Βεργίνας, η οποία έχει μεν πάψει να είναι η επίσημη σημαία της ΠΓΔΜ από το 1995, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε διάφορους χώρους και να είναι σημείο αναφοράς εθνικιστικών πολιτικών ομάδων.
Με την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας εκκινεί και η διαδικασία για την αλλαγή του προσδιορισμού της χώρας στα διεθνή και δημόσια έγγραφά της. Σε ό,τι αφορά τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και τα εσωτερικά έγγραφα που μπορούν να έχουν διεθνή χρήση, η προθεσμία για την αλλαγή τους είναι στα πέντε έτη. Ομως η προθεσμία για τα δημόσια έγγραφα εσωτερικής χρήσης δεν προσδιορίζεται, αλλά συναρτάται με την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Αυτό, πολύ πρακτικά, σημαίνει πως η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας στο συγκεκριμένο πεδίο μπορεί να πάρει πολλά χρόνια.
Παράλληλα, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκινά να εργάζεται η επιτροπή που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία για να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Για το θέμα αυτό δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία.
Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα, ενώ τα σήματα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ονομασίας Προέλευσης (ΓΟΠ) έχουν κατοχυρωθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ, τα εμπορικά σήματα που περιλαμβάνουν τη λέξη «Μακεδονία» και παράγωγά της μπορούν να κατοχυρωθούν στην αγορά, σε ελληνικούς και διεθνείς φορείς, από όποιον το επιθυμεί. Η ελληνική πολιτεία έχει δεσμευθεί πως θα βοηθήσει τις ελληνικές εταιρείες με ανάλογα εμπορικά σήματα να ολοκληρώσουν γρήγορα και εγκαίρως τη διεθνή κατοχύρωση, ωστόσο το ζήτημα είναι, επί της ουσίας, ένας αγώνας δρόμου καθώς είναι σαφές πως επιχειρήσεις της γείτονος θα επιδιώξουν να πράξουν ακριβώς το ίδιο. 
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου