Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

Politico: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας «ξεπλήρωσε» το γραμμάτιο για το 2015

Για την οικονομική διάσωση

Η στήλη του
Politico «Brussels Playbook» επικαλούμενη αξιωματούχους οι οποίοι δεν κατονομάζονται σημειώνει ότι το 2015 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα έχει την ευκαιρία του μια μέρα να ξεπληρώσει για ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης που τότε ήταν στα σκαριά»

Ως «γραμμάτιο» στους ευρωπαίους εταίρους το οποίο έπρεπε να ξεπληρωθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει το Politico την Συμφωνία των Πρεσπών και τη λύση του «Μακεδονικού», αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των τελευταίων μηνών με αναφορά και στις επισκέψεις ξένων πρωθυπουργών και της γερμανίδας καγκελάριου Αγγελα Μέρκελ σε Σκόπια και Αθήνα με στόχο να πείσουν τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την αναγκαιότητα της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Politico μάλιστα η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το χρέος του Α. Τσίπρα στην ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας το 2015.
Συγκεκριμένα η στήλη του Politico «Brussels Playbook» επικαλούμενη αξιωματούχους οι οποίοι δεν κατονομάζονται σημειώνει ότι το 2015 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα έχει την ευκαιρία του μια μέρα να ξεπληρώσει για ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης που τότε ήταν στα σκαριά».
Το Politico σημειώνει για την ευχαριστημένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την «ώρα της πληρωμής» την ανάρτηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία ανέφερε ότι η «δύναμη της έλξης» της ΕΕ είναι ακόμη αποτελεσματική.
Σύμφωνα με την ανάρτηση Χαν : η ΕΕ «φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε άνοδο αποσταθεροποιητικές δυνάμεις».
Μαζί με τα συγχαρητήρια του προς τις δύο πλευρές ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθυμίζει ότι η «μακρά πορεία» προς τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια «ξεκίνησε με τη συμφωνία του Przino το 2015», την εποχή που ο ίδιος εκτελούσε χρέη μεσολαβητή ανάμεσα σε πολιτικούς αντιπάλους στη «Μακεδονία».
Όπως επισημαίνει το άρθρο, πλήθος  πρωθυπουργών (και καγκελαρίων) της ΕΕ επισκέφθηκαν την Αθήνα και τα Σκόπια κατά τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να πείσουν και τις δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία. Ο Γιούνκερ παρενέβη επίσης για να μερικά μαγικά, σε αρκετές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης που είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η χώρα του βρισκόταν στο έλεος της οικονομικής κρίσης, το 2015, ότι ο Τσίπρας θα είχε κάποια μέρα την ευκαιρία να «ξεπληρώσει» ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης που βρισκόταν στα σκαριά, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico.
Αυτή η ευκαιρία έφτασε τώρα. Και παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ακόμα καλές για τις προοπτικές του Τσίπρα να επανεκλεγεί πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος, ο ίδιος δείχνει να έχει εξασφαλίσει τη θέση του στα βιβλία της ιστορίας. Διόλου μικρό κατόρθωμα, ιδίως για έναν πολιτικό του οποίου η πολιτική πορεία είχε αρκετά εμπόδια.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, που πρεσβεύει τις ιδέες του EPP στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο στην προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, εφόσον (τονίζει το Politico την προϋπόθεση) τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τη διαδικασία ένταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου