Βενεζουέλα: Φήμες για μεταφορά 20 τόνων χρυσού στη Ρωσία | tanea.grΈνα ρωσικό Boeing 777 προσγειώθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Καράκας για να παραλάβει 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ανάφερε ο Βενεζουελανός βουλευτής Χοσέ Γκέρα σε ανάρτησή του στην σελίδα του στο twitter. Ο ίδιος δεν παρουσιάζει αποδείξεις όσον αφορά τους ισχυρισμούς του, γράφει το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνοντας ότι κατά το παρελθόν εργάζονταν ως οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ενώ συνεχίζει να έχει επαφές με τους πρώην συναδέλφους του που εργάζονται εκεί.
Εκτός των άλλων το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δική του πηγή, γράφει ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να μεταφέρει το εξωτερικό 20 τόνους χρυσού αξίας 840 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας.
Τη Δευτέρα η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta είχε γράψει ότι από τη Μόσχα με προορισμό το Καράκας αναχώρησε αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας πτήσεων τσάρτερ Nordwind Airlines, στο οποίο με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν επέβαιναν επιβάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας FlightRadar24, το αεροσκάφος προσγειώθηκε την ίδια μέρα στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας.
Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Nordwind αρνήθηκε να μιλήσει στο Bloomberg για τον σκοπό της πτήσης. Ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας Σιμόν Σέρπα απέφυγε να σχολιάσει το θέμα του χρυσού δηλώνοντας ότι στο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ρωσικό αεροσκάφος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα για το αεροσκάφος της Nordwind. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απομάκρυνση των Ρώσων από τη Βενεζουέλα.
TA NEA