Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Η χαρά αποτυπώνεται στα κυβερνητικά έδρανα μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, η επόμενη μέρα είναι δύσκολη για τον πρωθυπουργό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε πύρρειο νίκη εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η «επόμενη ημέρα» τον βρίσκει αντιμέτωπο με πολλαπλά και δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα, ενώ ο χρόνος προς τις κάλπες μετράει αντίστροφα.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει πως όλα τα θετικά μέτρα και οι παροχές που εξαγγέλθηκαν το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου «πνίγηκαν» στις Πρέσπες. Παράλληλα, η «ωρολογιακή βόμβα» Καμμένου έχει ήδη ενεργοποιηθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες. Επίσης, η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαμόρφωσε ο κ. Τσίπρας με μοχλό τη συμφωνία, μπορεί να αποδειχθεί βαρίδι για τον πρωθυπουργό, καθώς προεξοφλείται πως όλοι όσοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ τον στήριξαν, θα φιλοξενηθούν στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, ενισχύοντας τις καταγγελίες περί «συναλλαγής». Τέλος, ζητούμενο είναι εάν μετά τη δρομολογούμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η ΠΓΔΜ θα διατηρήσει τους χαμηλούς τόνους ή θα αρχίσει να αμφισβητεί στην πράξη τις Πρέσπες.
Ο κ. Τσίπρας είχε επενδύσει στα λεγόμενα «θετικά μέτρα» του προηγούμενου διμήνου, από την καταβολή των αναδρομικών μέχρι τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, προκειμένου να αντιστρέψει το εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ κλίμα και να μειώσει την «ψαλίδα» από τη Ν.Δ. Ομως, παρά την παροχολογία, το σκηνικό πόλωσης που δημιουργήθηκε, αλλά και την πίεση η οποία ασκήθηκε στα μικρότερα κόμματα, η κυβέρνηση δεν αποκόμισε κέρδη: Αντιθέτως, από τη δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) προκύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Επίσης, το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει σταθερό στο 10,5%. Παράλληλα, παρότι υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι η δυναμική είσοδος του ονοματολογικού στο προσκήνιο θα ενίσχυε τη Χρυσή Αυγή εις βάρος της Ν.Δ., από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει πως από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 το 5% μετακινείται προς το συγκεκριμένο μόρφωμα, ενώ οι «διαρροές» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφώς πιο περιορισμένες. Τέλος, οι Πρέσπες οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός διχαστικού κλίματος που είναι αρνητικό συνολικά για τη χώρα, αλλά και ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειονότητα της κοινής γνώμης αντιτίθεται στη συμφωνία.
Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα αποτελεί το ότι ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος κ. Π. Καμμένος, όχι μόνον δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ρίξει τους τόνους έναντι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά αντιθέτως ακολουθεί στρατηγική συνεχούς κλιμάκωσης με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές. Εξάλλου, ο τέως υπουργός Αμυνας καλείται να δώσει μάχη πολιτικής επιβίωσης, καθώς το κόμμα του κινείται σταθερά πολύ κάτω από το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Δηλωτικό των προθέσεων του κ. Καμμένου να διατηρήσει ανοικτό μέτωπο με το Μαξίμου είναι πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά τις κατηγορίες περί εξαπάτησης από τον πρωθυπουργό και αποστασίας, την Πέμπτη, στη Βουλή άφησε σαφείς αιχμές για παρεμβάσεις συμβούλου του κ. Τσίπρα στη Δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη «αιχμή» αποκτά μείζονα σημασία, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, ενώ νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα εισαγγελικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο διώξεων κατά πολιτικών προσώπων, παρότι δεν έχει διαπιστωθεί χρηματισμός τους.
Η τρίτη «πληγή» που αφήνει πίσω της η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για τον κ. Τσίπρα είναι οι καταγγελίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης περί «συναλλαγής», προκειμένου να διασφαλίσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου αποκρούει τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ομως, στο παρασκήνιο προεξοφλείται πως υπουργοί και βουλευτές όπως οι κ.κ. Ελενα Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος, Σπ. Δανέλλης θα φιλοξενηθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Ως αποτέλεσμα, η σχετική φιλολογία θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.
Τέλος, σε μία ακόμη δυσμενή «μεταβλητή» για το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να αναδειχθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Η γειτονική χώρα οδεύει σε προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και διπλές κάλπες, δηλαδή να διεξαχθούν παράλληλα και βουλευτικές εκλογές. Σε ένα πολωμένο κλίμα και έχοντας διασφαλίσει την εισδοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δεν αποκλείεται να προχωρήσει για ψηφοθηρικούς λόγους σε λεκτικές αμφισβητήσεις πτυχών της συμφωνίας, με αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Εξάλλου, το ίδιο είχε πράξει όταν έδινε αγώνα για να διασφαλίσει τους 80 βουλευτές που ήταν απαραίτητοι προκειμένου να αναθεωρηθεί το σύνταγμα, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου