Η Γερουσία καταψήφισε δύο ξεχωριστά νομοσχέδια που στόχευαν στον τερματισμό της μερικής αναστολής λειτουργίας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα το shutdown του ομοσπονδιακού κράτους να συνεχίζει και περίπου 800.000 εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι.
Ένα νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγαν οι Ρεπουμπλικανοί περιλάμβανε κάποια μέτρα προστασίας για ορισμένους μετανάστες και τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που επιθυμεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη χρηματοδότηση ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την προσφορά, τονίζοντας ότι τα προστατευτικά αυτά μέτρα δεν ήταν αρκετά και ότι αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το τείχος. Επιθυμούν πρώτα την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και μετά την επανέναρξη των συνομιλιών.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί αφορούσε την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσίων χωρίς την χρηματοδότηση του τείχους.
Οι ψηφοφορίες σε κάθε νομοσχέδιο ακολούθησαν κατά κύριο λόγο τις κομματικές γραμμές.
Η πρόταση του προέδρου συγκέντρωσε 50 ψήφους υπέρ και 47 κατά, ενώ η αντίπαλη προσφορά των Δημοκρατικών απορρίφθηκε με 52-44.
Ένα νομοσχέδιο χρειάζεται 60 ψήφους για να προχωρήσει.