Πρωτοφανές κύμα ψύχους, με χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμη και τους -50 βαθμούς Κελσίου, πλήττει μεγάλο μέρος των βόρειςν ΗΠΑ και του Καναδά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά προβλήματα στις μεταφορές αλλά και τη λειτουργία των υπηρεσιών.
Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει σημάνει συναγερμό από την Δευτέρα για πολλές μεσοδυτικές Πολιτείες, από τη Βόρεια Ντακότα μέχρι το Οχάιο, όπου η θερμοκρασία μπορεί να καταγράψει αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας. Το χαμηλό βαρομετρικό που προήλθε από τα βορειοδυτικά αναμένεται να φτάσει στα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ εντός της εβδομάδας.
Στο αεροδρόμιο της Μινεάπολις Σεντ Πολ, ο υδράργυρος έδειχνε -32 βαθμούς Κελσίου στις 00.25 (τοπική ώρα). Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το πολικό ψύχος θα συνεχιστεί μέχρι και το πρωί της Παρασκευής.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Twitter, κάλεσε τους συμπατριώτες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Στα πανέμορφα μεσοδυτικά, η θερμοκρασία θα φτάσει τους -60 βαθμούς (Φαρενάιτ, -51 βαθμοί Κελσίου), η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί ποτέ». Και πρόσθεσε ειρωνευόμενος: «Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση; Σε παρακαλώ, γύρνα γρήγορα, σε χρειαζόμαστε».
Στο Ντε Μόινς (Άιοβα), το Σικάγο και το Μιλγουόκι, η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα πέσει στους -29 βαθμούς Κελσίου. Στο Σικάγο, την "πόλη των ανέμων", χιονίζει καθημερινά από τις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή επί 13 συνεχόμενες ημέρες, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά τον χειμών του 1978-79.
Το κρύο συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να εκτίθεται κανείς σε τέτοιες συνθήκες αφού μπορεί να υποστεί κρυοπαγήματα μέσα σε μερικά λεπτά.
Από την Δευτέρα παραμένουν κλειστά τα σχολεία στο Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, την Ιντιάνα, το Ιλινόι και την Άιοβα, ενώ εκκλησίες και κοινωνικά κέντρα ανέστειλαν ορισμένες δραστηριότητές τουος. Στο Γουισκόνσιν έκλεισαν επίσης τα δικαστήρια και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες.
Περίπου χίλιες πτήσεις έχουν ματαιωθεί από  την Δευτέρα στα δύο αεροδρόμια του Σικάγο.
Στον γειτονικό Καναδά, το χιόνι στο Τορόντο φτάνει τα 30 εκατοστά και η κυκλοφορία έχει καταστεί πολύ δύσκολη στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας: πολλά δρομολόγια των τραμ και των λεωφορείων δεν γίνονται ενώ δεκάδες πτήσεις καθυστέρησαν ή ματαιώθηκαν στα δύο αεροδρόμια της πόλης. Η χιονοθύελλα κατευθύνεται προς τα ανατολικά και πλήττει ήδη το Μόντρεαλ, με ανέμους ταχύτητας 50 χιλιομέτρων την ώρα. Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -27 βαθμούς.
Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ ετοιμάζονται επίσης για τα πρώτα χιόνια από σήμερα το απόγευμα. Στην Ουάσινγκτον, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα σχολεία θα κλείσουν δύο ώρες νωρίτερα. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά το βράδυ και μπορεί να σχηματιστεί παγετός.
Η κακοκαιρία έχει φτάσει μέχρι την Τζόρτζια, όπου έχει ήδη ξεκινήσει να χιονίζει, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησε στο Twitter η μετεωρολογική υπηρεσία.