Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Αίγιο: Στον Αρειο Πάγο η φράση «φτύστε τους» του Αμβρόσιου


Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, 2019


Ο Άρειος Πάγος θα κληθεί να αποφασίσει, οριστικά και αμετάκλητα, για την υπόθεση του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, για το οποίο τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου. 
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η καταδικαστική απόφαση κατά του Αμβρόσιου -με την ποινή φυλάκισης των 7 μηνών με αναστολή- θα μπορούσε να κινητοποιήσει το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωστόσο, ειδικά σε περιπτώσεις πλημμελημάτων, συνήθως αναμένεται η αμετάκλητη απόφαση για την εκάστοτε υπόθεση.
Για τη σημασία της έκβασης της δίκης, τα σχόλια περί «τοιούτων που κουνιούνται», και τη στάση της Εκκλησίας μίλησε στο iefimerida η Κλειώ Παπαπαντολέων, μια εκ των τριών δικηγόρων (Κώστας Κοσμάτος, Χρήστος Λαμπάκης οι άλλοι δυο), της πολιτικής αγωγής, που «στρίμωξαν» τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο.
«Δεν έχει σημασία η αναστολή, ούτε ενδιαφέρει αν καταδικάστηκε σε 7 μήνες, 7 ημέρες ή 7 χρόνια. Το θέμα ήταν να καταδικαστεί. Αυτή η απόφαση παράγει αποτελέσματα πολιτικά και παιδαγωγικά και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία» σημειώνει η κυρία Παπαπαντολέων.
Οπως εξηγεί «είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται τόσο υψηλόβαθμος ιεράρχης και μάλιστα για τέτοιου τύπου αδικήματα. Γιατί πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο η κατάχρηση όσο και ο αντιρατσιστικός νόμος έχουν διατάξεις που δύσκολα εφαρμόζονται».
Η κυρία Παπαπαντολέων και οι δυο συνάδελφοί της εκπροσωπούν τους 9 ανθρώπους -μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας- που υπέβαλλαν την πρώτη μήνυση. Οπως αναφέρουν, πρόκειται για ανθρώπους δραστήριους στα της κοινότητας, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που δεν συνηθίζουν να κινούνται δικαστικά.
«Το σημείο που “πυροδότησε” την αντίδρασή τους ήταν ότι ο συγκεκριμένος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων δεν είναι ο οποιοσδήποτε πολίτης. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη απήχηση και απεύθυνση, που δεν είναι “χθεσινός”, και είναι χαρισματικός, ανεξάρτητα από το πως το χρησιμοποιεί. Τα λόγια του έχουν πρόσβαση στο νου και τη ψυχή των ανθρώπων που τον ακούνε. Ηταν λόγος που κινητοποιούσε το κοινό του σε πράξεις» υπογραμμίζει η Κλειώ Παπαντολέων.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η δικηγόρος αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων «παρά τους ελιγμούς και τις διγλωσσίες, υπερασπίστηκε, και επί της ουσίας, σθεναρά την άποψή του. Είπε “εγώ εκφράζω τον λόγο του Θεού”, πως “αυτό λένε οι ιεροί κανόνες” και πως “δεν μπορείτε να με κρίνετε”».
Την ίδια ώρα, από τη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης, όπως λέει, «ακούστηκαν διάφορα για “τοιούτους”, όπως ερωτήσεις για το αν “κουνιούνται στον δρόμο”, αναφορές που περιορίστηκαν με τη δική μας παρέμβαση».
Σύμφωνα με την κυρία Παπαπαντολέων, οι νομικοί εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Αμβρόσιου «είπαν ότι θα ασκήσουν αναίρεση, για να οδηγήσουν την υπόθεση στον Αρειο Πάγο. Ηταν αναμενόμενο. Θα είμαστε, όμως, κι εμείς εκεί. Είναι αυτό που λέμε “θα τα πούμε στον Αρειο Πάγο”» προσθέτει με χαμόγελο.
O ρόλος της Εκκλησίας και τα Συνοδικά Δικαστήρια
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων θα μπορούσε να παραπεμφθεί σε Συνοδικό Δικαστήριο, μετά την καταδικαστική απόφαση. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν -με πιο ακραία αυτή του πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη- αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, το αρμόδιο δικαστήριο ενημερώνει την Ιερά Σύνοδο εγγράφως.
Παρά ταύτα, το μέτρο έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις πιο βαρέων αδικημάτων, με την τελική κρίση να είναι στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου. Αυτό είναι το Σώμα που θα κρίνει αν συνίσταται εξύβριση ή σκανδαλισμός των πιστών από τα λόγια του Μητροπολίτη Καλαβρύτων.
«Εχει ένα ενδιαφέρον το τί θα κάνει η Εκκλησία. Είναι λογικό να περιμένει την αμετάκλητη απόφαση του Αρειου Πάγου. Ομως πέρα από την οποιαδήποτε ποινή ή κύρωση, η Εκκλησία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ζήτημα, να καταδικάσει, έστω με μια ανακοίνωση. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμβρόσιος εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, ούτε και είναι ο μόνος» λέει καταλήγοντας η Κλειώ Παπαπαντολέων.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου