Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Οι άστοχες προβλέψεις του Νταβός

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ελίτ του Νταβός είναι απογοητευμένη. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών, οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί, που περιδιαβαίνουν το ελβετικό κέντρο χειμερινού τουρισμού, διέθεσαν πολύ από τον χρόνο τους να συζητούν και να δυσφορούν για την επιβράδυνση της οικονομίας, τους εξαγριωμένους πολίτες και τον ρόλο των τεχνολογικών κολοσσών. Η βαριά ατμόσφαιρα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άστοχη αισιοδοξία τους του παρελθόντος έτους.
Ωστόσο, ένας σημαντικός παράγων παραμένει αμετάβλητος και αυτός είναι η αταλάντευτη πεποίθηση των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως μπορούν να προβλέπουν τι θα συμβεί. Πριν από έναν χρόνο η αφρόκρεμα της παγκοσμιοποίησης αισθανόταν πολύ καλά. Η οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες του κόσμου ήταν ζωηρή και ο τότε νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διεμήνυε πως η «Γαλλία είναι εδώ». Η ιδέα πως τα κόμματα που τάσσονται κατά του κατεστημένου στην Ιταλία υπάρχει το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση είχε θεωρηθεί αβάσιμη. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεωρείτο οραματιστής και μεταρρυθμιστής. Ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε κατορθώσει να δίνει την εντύπωση ότι είναι πραγματικός ηγέτης.
Το 2019 η εικόνα άλλαξε. Κι ενώ τα ιδιωτικά τζετ έφθαναν στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρούσε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5% το 2020, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε ούτε και ο Εμανουέλ Μακρόν, γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν ο μεν πρώτος το μερικό κλείσιμο του δημόσιου τομέα ο δε δεύτερος τα «κίτρινα γιλέκα». Οι Σαουδάραβες συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μετά τη φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από κυβερνητικούς. Στο μεσοδιάστημα ο Τζουζέπε Κόντε, ο Ιταλός πρωθυπουργός μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωνε στο κοινό του Νταβός ότι πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τους πολίτες. Οι εύποροι ακροατές είχαν πολλά άλλα θέματα να τους προβληματίζουν. Η επιβράδυνση της Κίνας στο 6,6% πέρυσι κυριάρχησε στις συζητήσεις για τα μακροοικονομικά θέματα. Παρά το ότι η επιβράδυνση σχετίζεται εν μέρει με τη διένεξη για τους δασμούς με τις ΗΠΑ, η Κίνα, η δεύτερη οικονομία του κόσμου, προβλέπεται πως θα ανακόψει κι άλλο την ταχύτητά της. Με τη σειρά της, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει δυσμενώς τις οικονομικές προοπτικές για εξαγωγικές χώρες, όπως η Γερμανία.
Το θέμα των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας απασχόλησε πολλούς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Ομαδικά οι πολιτικοί ήθελαν να τους ασκήσουν κριτική για παραβίαση του απορρήτου των δεδομένων και για καταβολή πολύ χαμηλών φόρων. Η γενική διευθύντρια του κοινωνικού δικτύου Facebοok Σέριλ Σάντμπεργκ έδειξε μεταμελημένη και παραδέχθηκε πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτό οι χρήστες του. Ο δε πρόεδρος της Ηuawei Λιανγκ Χουά υπερασπίστηκε την εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η οποία κατηγορείται για κατασκοπεία, και αυτό έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω σύλληψης της οικονομικής διευθύντριά της Μενγκ Oυανγκζού. Ωστόσο, ορισμένα εταιρικά στελέχη έδειξαν κάποια αισιοδοξία. Αλλωστε, το Νταβός έχει την τάση να κάνει εσφαλμένες εκτιμήσεις. Ισως γι’ αυτό χρειάζεται μια σεμνότητα. Το 2016 δεν μπόρεσαν οι συμμετέχοντες να προβλέψουν το δημοψήφισμα της Βρετανίας ούτε την επικείμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών και πόσο μάλλον την προεδρία του. Η στρεβλή εικόνα του κόσμου έχει εξήγηση και είναι απλή. Οι πλείστοι των συμμετεχόντων στο Νταβός ανήκουν στην πολιτική, οικονομική και εκπαιδευτική ελίτ, οπότε είναι ακαταμάχητη η επιθυμία να επιβεβαιώσει ο ένας τις απόψεις του άλλου.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου