Ένα τραγούδι που ακούγεται στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, σε εθνικές και σχολικές γιορτές, σε παρελάσεις και που το τελευταίο διάστημα έγινε ευρύτερα γνωστό. Πιο συγκεκριμένα, το τραγούδι αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς, και σε beat ρυθμό σαν σύνθημα τραγουδιέται και χορεύεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ βίντεο που έχουν δημιουργήσει κυρίως νέα παιδιά, έχουν προκαλέσει φρενίτιδα στα social media.
Ειδικότερα, το τραγούδι ακούγεται σε τρεις διαφορετικές επανεκτελέσεις, μία αυθεντική, μία beat, αυτή που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και μια χορωδιακή υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής Θεμιστοκλή Κυπριώτη. Δημιουργός του, η γιατρός και θεατρική συγγραφέας Μαριγώ Μπούρη, η οποία είχε μιλήσει για το τραγούδι πριν από μερικούς μήνες και είχε πει ότι γράφτηκε πριν από τριάντα χρόνια για τη Μακεδονία.

«Δεν ξεχνιέται ότι είναι αληθινό»

«Αισθάνομαι ότι δικαιώνονται κατά κάποιο τρόποι οι κόποι μου και οι αγώνες μου καθώς και οι αγώνες του γέροντα Καντιώτη καθώς και οι αγώνες τόσων και τόσων ηρώων που έχυσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία» αναφέρει, διευκρινίζοντας «κι αυτό γιατί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και κατά βάθος στο DNA όλων των Ελλήνων η αλήθεια και η ιστορία δεν παραχαράσσεται με κάποιες υπογραφές».
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων – παρ’ ότι καταστρατηγήθηκε και παραμερίστηκε χωρίς να γίνει δημοψήφισμα – αλλά ιδιαιτέρως της ελληνικής νεολαίας και αυτό είναι το παρήγορο, βροντοφωνάζει και χορεύει σε όλους τους ρυθμούς “Μην παραχαράζετε την ιστορία η Μακεδονία είναι μία λάμπει από Ελλάδα και ορθοδοξία η Μακεδονία είναι ελληνική”», τονίζει η κ. Μπούρη.
Συμπληρώνοντας η κ. Μαριγώ τόνισε ότι «για να γίνει κάτι μεγάλο χρειάζεται κάτι αληθινό χωρίς την αλήθεια… ότι κι αν είναι αυτό χάνεται, ξεχνιέται. Αυτό το αληθινό είναι που έχουνε βρει στο τραγούδι. Είναι το ότι οι στίχοι εμπεριέχουν αλήθεια κι ας μην ακούγονται όλοι οι στίχοι και όλες οι στροφές».
Πηγή: neakriti.gr