Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Τι θα κάνει ο Τσίπρας για να μην «πνιγεί» στις Πρέσπες και για να μην «καεί» από τον Καμμένο

Κάπου εδώ έπρεπε να είναι και η φώτο του Τσίπρα

ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΓΝΩΡIΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ
GOOD BYE ALEXIS
Αντιμέτωπος με τις αποφάσεις του είναι πλέον ο πρωθυπουργός ο οποίος μπορεί να τόλμησε να προχωρήσει σε μια συμφωνία που άλλοι δεν θα έκαναν στη θέση του, αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες. 
Αντιμέτωπος με τις αποφάσεις του είναι πλέον ο πρωθυπουργός ο οποίος μπορεί να τόλμησε να προχωρήσει σε μια συμφωνία που άλλοι δεν θα έκαναν στη θέση του, αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες.
Ολες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι πολίτες δεν ήθελαν τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που βεβαίως δεν φρέναρε την κυβέρνηση, όμως, της δημιούργησε μείζονα προβλήματα.
Προβλήματα που θα φανούν το επόμενο διάστημα και στις μετρήσεις που θα ακολουθήσουν. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλο καθώς εκεί ψηφίζουν με το θυμικό και αυτή την περίοδο είναι οργισμένοι.
Κι όπως λένε «η οργή δεν θα ξεχαστεί όπως περιμένουν κάποιοι να συμβεί.
Η πιο μεγάλη πρόκληση του Τσίπρα είναι πλέον να μην πνιγεί στις Πρέσπες, να ανακάμψει, να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μειώσουν την δημοσκοπική κατρακύλα και να πάει σε εκλογές έχοντας τις καλύτερες δυνατές ελπίδες για μια διαχειρίσιμη ήττα.
Κι αν όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο οι πολίτες έχουν… κοντή μνήμη και ξεχνούν εύκολα τα όσα συνέβησαν προκειμένου να βρεθούν οι «153», ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ξεκινούν μια εκστρατεία διασωσης του ΣΥΡΙΖΑ από ενδεχόμενη συντριβή.
Είτε με τα μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας, είτε με προσκλητήριο κεντροαριστερών δυνάμεων στοχοποιώντας τη ΝΔ και μιλώντας για ακροδεξιά ατζέντα.
Αλλά αν η συμφωνία των Πρεσπών και οι συνέπειές της μπορεί να μετρηθούν και να προσαρμοστούν οι γραμμές άμυνας της κυβέρνησης, εκεί που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι με τον Πάνο Καμμένο. Ο μέχρι πριν από δύο εβδομάδες υπουργός Αμυνας κατάλαβε ότι έπαιζε τόσο καιρό το ρόλο του «αδέξιου χρήσιμου» που αφού έκανε τη δουλειά που χρειαζόταν ο Τσίπρας τώρα τον πέταξε σα στιμμένη λεμονόκουπα.
Στο Μαξίμου φοβούνται που μπορεί να σκάσει η απασφαλισμένη βόμβα του Καμμένου και προσπαθούν να προετοιμαστούν. Το γεμάτο απορία βλέμμα του Τσίπρα όταν μιλούσε προχθές ο Καμμένος και το γεγονός ότι έφυγε εκνευρισμένος μετά τις «καταγγελίες» του προέδρου των ΑΝΕΛ για παρεμβάσεις συμβούλων στη Δικαιοσύνη, δείχνει ότι το τέλος μιας σχέσης είναι οριστικό.
Αλλά στην κυβέρνηση φοβούνται μήπως ο Καμμένος κλιμακώσει την επίθεσή του. Στην αρχή είπε τον πρωθυπουργό ψεύτη, μετά κλέφτη βουλευτών και στη συνέχεια υπεύθυνο της συνωμοσίας για να διαλυθούν οι ΑΝΕΛ. Τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί ο πρώην υπουργός για να μείνει στην επικαιρότητα, να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανεβάσει τα ποσοστά ενός «πεθαμένου» κόμματος όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες;
Από το Μαξίμου αναμένεται να στείλουν προειδοποιητικά μηνύματα στον Καμμένο να μην προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού λέγοντας εμμέσως ότι ναι μεν αυτός ξέρει πολλά αλλά ότι ξέρουν και αυτοί για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ακόμη περισσότερα.

 Οι βασικοί στόχοι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», ο βασικός στόχος του Πρωθυπουργού από εδώ και πέρα ώς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είναι μέσω της πόλωσης να συσπειρωθεί και άλλο η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να φροντίσει να αυξήσει την επιρροή του κυβερνώντος κόμματος. Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα δεν είναι καλό για την κυβέρνηση, αν και τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η εικόνα που οι ίδιοι εισπράττουν είναι διαφορετική. Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως επιμένουν ότι η στάση των πολιτών στις εκλογές δεν θα επηρεαστεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που όμως είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, αλλά από τη βελτίωση της καθημερινότητας και κυρίως την οικονομική πολιτική, κοινώς από το «πορτοφόλι», σύμφωνα με έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος.
Η προσήλωση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι να περάσουν επικοινωνιακά στην κοινωνία και να αλλάξουν το κλίμα μια σειρά από θετικά νομοσχέδια, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ακόμα και η διευθέτηση των 120 δόσεων, παρά τις ενστάσεις των θεσμών. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένει και έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, μια εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου δίνεται μεγάλη σημασία στη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ενώ θα προχωρήσουν και το σχέδιο για την περαιτέρω προσέγγιση και συμμαχία με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, κάτι που θα αποτυπωθεί σε ένα βαθμό στον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά κυρίως στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το δυνατό χαρτί παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας και ως εκ τούτου θα ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο για να επιτευχθεί ο στόχος της επανασυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο στοιχείο με βάση τις αναλύσεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να αντιμετωπιστεί η αποχή, η οποία είναι και ο μεγάλος αντίπαλος, όπως λένε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου